Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records

Killer Be Killed - Killer Be Killed

Dat het oprichten van een band met gerenommeerde namen uit de muziekwereld geen garantie is tot succes heeft het verleden al eens aangetoond. Er zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan het oprichten van een zogenaamde “supergroep.” De metalwereld heeft er sinds 2014 in ieder geval wel een nieuwe supergroep bij: Killer Be Killed. En wat voor een supergroep. Max Cavalera (Soulfly, ex-Sepultura) op zang en gitaar, Troy Sanders (Mastodon) op zang en basgitaar, Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan) op zang en gitaar, en drummer Dave Elitch (The Mars Volta). Op papier een bezetting om je vingers bij af te likken.

Eén van de meest begaande fouten van supergroepen is dat op de eerste plaat het qua sound lijkt op knip- en plakwerk van de bands waarin de leden voorheen zaten. Een duidelijk gebrek aan het creëren van een eigen sound dus. Killer Be Killed begaat deze fout gelukkig niet. De band klinkt fris. Natuurlijk zijn er wel duidelijk contouren van Soulfly, Mastodon en The Dillinger Escape Plan hoorbaar, maar het klinkt nergens als ‘Soulfly met Troy Sanders op zang’ of ‘Mastodon met Greg Puciato’. De plaat begint erg sterk met nummers als Wings Of Feather And Wax en Face Down en pas laat in de plaat wordt er wat in kwalitatief opzicht ingeleverd.

Met leden van progressieve bands als Mastodon, The Mars Volta en The Dillinger Escape Plan verwacht je als luisteraar uiteraard de nodige innovatie. Verrassend genoeg blijkt de plaat vrij makkelijk toegankelijk te zijn en wordt het nergens echt gecompliceerd en progressief. Wat met name deze plaat de moeite waard maakt is de boeiende wisselwerking van de vocalen. Drie van de vier leden zijn in hun bands normaliter de leadzanger. En dat kan lastig zijn bij een dergelijk nieuw project. Toch wordt het nergens op de plaat dringen bij de microfoon. De deels cleane en maniakale zangpartijen van Puciato en de futuristisch-achtige zang van Sanders blijken een prima afwisseling te zijn met de overbekende krachtige brulvocalen van Cavalera. Melting Of My Marrow en Snakes Of Jehova zijn hier in het bijzonder goede voorbeelden van.

Al met al zet Killer Be Killed een prima debuutplaat neer die voor fans van de genoemde bands zeker de moeite waard is om eens te luisteren. Echt vernieuwend wordt het niet, maar dat neemt niet weg dat het een album is dat gewoon lekker wegluistert en daarom verdacht lang in je cd-speler kan blijven zitten. Of Killer Be Killed een eenmalig project blijft of dat er nog meer te verwachten is, is vooralsnog onduidelijk. De debuutplaat is in ieder geval geslaagd te noemen.

Tracklist:
1. Wings Of Feather And Wax
2. Face Down
3. Melting Of My Marrow
4. Snakes Of Jehova
5. Curb Crusher
6. Save The Robots
7. Fire To Your Flag
8. I.E.D.
9. Dust Into Darkness
10. Twelve Labors
11. Forbidden Fire

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 9 mei 2014

Koop dit album in

Meer Killer Be Killed:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van Stevie op 09-05-2014 om 11:15u

Wat is er met de andere 20 punten dat het album 80 heeft?

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van Wouter op 09-05-2014 om 11:31u
Score: 95 / 100

Deze review omschrijft de plaat uitstekend. Ik vind de plaat uitstekend en je kan inderdaad nergens zeggen dat het botst. Ik vind vooral de vocals erg sterk. Vooral van Puciato en Sanders is dit mooi werk. Op deze release gaan veel negatieve reacties komen, juist omwille van de samenwerking. Jammer dat het gekende artiesten zijn en dat het gaat om een "suoergroep" anders was het zonder twijfel een 95 geweest (zoals ik doe:))

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van Wouter op 09-05-2014 om 20:57u

Waar blijven de negatieve reacties?

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van jt op 09-05-2014 om 21:51u

Deze moet ik nog ff opzoeken maar ga dat zeker doen. En wie het speelt heeft mij nog nooit niet veel uitgemaakt.

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van appie op 10-05-2014 om 09:28u

ik heb er tot nu toe slechts 3 nummers van gehoord maar het is agressief , het zit vol afwisseling en de songs steken prima in elkaar.
hierdoor weten ze de aandacht er goed bij te houden.
op basis van deze 3 nummers zou ik het album op 85 punten beoordelen, waarom dan geen 100?, nou wie het speelt interesseert me geen fuck, maar het was nog beter geweest met meer en langere gitaarsolo's.
maar dat is puur mijn persoonlijke mening.

Killer Be Killed - Killer Be Killed
Reactie van Roest op 27-05-2014 om 19:20u
Score: 100 / 100

Gewoon een superplaat, die idd heel lang in je cd (platen)speler blijft zitten.

Hopelijk komen ze naar de zomer hun album live spelen!