Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Review

Lutomysl - Overcoming Babel
Jaar van release: 2012
Label: Nihilward Productions
Lutomysl - Overcoming Babel
Het is altijd interessant om een band die je al jaren niet meer volgt ineens weer tegen te komen. Dit Oekraïense eenmansproject leverde alweer bijna een decennium geleden een aantal fijne underground blackmetalalbums af, waarvan Winter Of Humanity en The Challenge mijn favorieten waren. Het waren charmante plaatjes (hoewel ik ervan overtuigd ben dat niet iedereen dit adjectief zou gebruiken om de albums te omschrijven) die een typische ‘Oostblok-blackmetalsound’ lieten horen: razende riffs die bij vlagen dissonant en verwrongen aandoen, maar wel beduidend afwijken van de zoveelste Darkthrone-kloon.

Na het debuutalbum voor Total Holocaust Records (I’m Quintessence) ben ik dit heerschap een beetje uit het oog verloren, totdat eind vorig jaar ineens Overcoming Babel verscheen. Enig speurwerk leerde dat het alweer de achtste full length is (het werk onder Profane Solitude niet meegerekend). De beste man achter dit eenmansproject heeft dus niet stil gezeten. Een eerste luisterbeurt verder kan ik een glimlach niet onderdrukken, want er is weinig veranderd in de afgelopen jaren. Lutomysl staat nog altijd garant voor krachtige underground black metal, waarin de basis ligt bij eigenzinnige riffs, voort ratelende drums en ijzig gekerm. Lutomysl is wellicht een wat betere muzikant geworden, maar hij blijft trouw aan zijn basissound - en dat is maar goed ook, want deze muziek blijft vrij herkenbaar.

De enige muzikale vergelijking die zich opdringt, is die met het eveneens Oekraïense Lucifugum, dat op een soortgelijke wijze zijn nummers lijkt te structureren, maar die band is wel een stuk minder toegankelijk in termen van productie. Niet dat Overcoming Babel nu direct een Abyss-productie heeft meegekregen, maar zo’n dissonant zoemend wespennest als bij Lucifugum wordt het nergens. Verder valt na meerdere luisterbeurten toch wel op dat de nummers wel degelijk beter in elkaar zitten dan voorheen. Zo zijn de vertragingen vaak uitstekend getimed, waardoor de nummers uiteindelijk aan kracht winnen, en duikt er met enige regelmaat subtiel akoestische gitaarwerk op (Не гаси! en Исповедь), dat bovendien gematigd wordt gebruikt en een mooie melancholische ondertoon aan de muziek mee geeft.

Het zijn echter felle en gedreven nummers als Раб en Рвущейся свободой waarop Lutomysl het best uit de verf komt. In combinatie met de getergde vocalen leveren dit venijnige momenten op, waar veel blackmetalliefhebbers ongetwijfeld mee uit de voeten kunnen. Overcoming Babel is uiteindelijk gewoon een sterk werkstuk geworden dat vanzelf wel zijn weg naar het juiste publiek zal vinden.

Tracklist:
1. За маской (Behind The Mask)
2. Не гаси! (Don’t Put Out!)
3. Исповедь (Confession)
4. Дотла (To Ashes)
5. Раб (Slave)
6. В жерновах времени (In Millstones Of Time)
7. Рвущейся свободой (With The Bursting Freedom)
8. Вавилон (Babel)

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 16 juni 2013

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.