Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Krisiun - Arise From Blackness
Jaar van release: 2012
Label: Century Media Records
Krisiun - Arise From Blackness
De Braziliaanse deathmetalveteranen van Krisiun (meer dan twintig jaar actieve dienst alweer!) konden natuurlijk al niet echt beticht worden van enige vorm van subtiliteit, maar het vorig jaar verschenen Arise From The Blackness, een compilatie van oude demo-opnames van deze band, is zelfs voor Krisiun-begrippen barbaars. Het materiaal op dit schijfje klinkt namelijk alsof het uit de oerkrochten van de hel is opgeboerd – en waarschijnlijk zit ik er met die omschrijving niet eens zo ver naast. Het is een en al lompe, primitieve agressie, gespeend van elke vorm van nuance, die op de meest elementaire manier over de nietsvermoedende luisteraar wordt uitgestort. Oer-death metal in zijn puurste vorm.

Dat is ook niet verwonderlijk, want het materiaal is afkomstig uit de absolute begindagen van de band: de Unmerciful Order E.P. (1994) en de split-release Curse Of The Evil One (1993). Het mooie aan deze compilatie is echter dat de kracht van deze band, ondanks de enorm krakkemikkige productie, al heel goed hoorbaar is: de riffs vormen een waar spervuur aan technische hoogstandjes, de gierende solo’s verraden de invloed van het oude Slayer en drummer Max Kolesne zorgt er eigenhandig voor dat het regenwoud gehalveerd wordt, zo’n partij staat hij hier te houthakken. De ongebreidelde krachtpatserij van deze drie broers is dan ook zelfs in deze begindagen van de band zeer indrukwekkend.

Ik vergeef het de band dat de nummers bij vlagen nog wat rommelig uitgewerkt klinken, zeker in vergelijking met latere albums als AssassiNation en The Great Execution, net zo goed als ik het barre geluid door de vingers zie. Nummers als They Call Me Death, Summons Of Irreligious en Rises From Black zijn ware sloopkogels die ongetwijfeld door 99,9% van de wereldbevolking (en wellicht ook 95% van het gemiddelde metalpubliek) als ware takkeherrie ervaren zullen worden. Fans van de band weten wel beter. Al twintig jaar lang komt, knuppelt en verovert Krisiun podium na podium. Dit Braziliaanse trio behoort qua intensiteit, spelniveau en ongebreidelde agressie tot de absolute wereldtop op het terrein van death metal. Als Arise From Blackness één ding duidelijk maakt, is het dat de verovering al lang geleden is ingezet. Respect!

Tracklist:
1. They Call Me Death
2. Unmerciful Order
3. Crosses Toward Hell
4. Agonize The Ending
5. Summons Of Irreligious
6. Meaning Of Terror
7. Infected Core
8. Insurrected Past
9. Rises From Black
10. Sinner's Scorn
11. Evil Mastermind
12. Prophecies Of The Plague
13. The Dead Are Rising Up

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 10 juni 2013

Koop dit album in

Meer Krisiun:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van appie op 10-06-2013 om 14:06u

ja takkeherrie dat heb je goed, een drummer die constant totaal uit de maat drumt en de helft van de tijd meer op een machine geweer of op een timmerman met adhd lijkt dan op een muzikant en bokito grunts.
ik sla deze over net als al het overige wat deze gasten hebben uitgebracht

Reactie van Artorius op 10-06-2013 om 22:15u
Score: 75 / 100

Goed dat dit oude materiaal nu eindelijk eens verkrijgbaar is. Luistert verdomd lekker weg!