Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-11-2019

Insomnium - One For Sorrow
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
Insomnium - One For Sorrow
Het Finse Insomnium heeft zich de afgelopen jaren gestaag opgewerkt van veelbelovend talent tot vaste waarde in het melodieuze deathmetalgenre. Het is het resultaat van jarenlange noeste arbeid (de band was de afgelopen jaren veelvuldig op de Nederlandse en internationale podia te aanschouwen), maar vooral een onveranderlijk hoge kwaliteit van de albums die Insomnium brengt waar zij nu staan. De prachtige voorganger Across The Dark was het album waarmee de band definitief bij een groter publiek bekend werd. Met One For Sorrow is het zaak om die positie te consolideren.

Al snel blijkt echter dat de fans van Insomnium zich geen moment zorgen hoeven te maken. Deze band heeft zijn zaakjes perfect voor elkaar en weet nog altijd voort te borduren op de heerlijk melancholische en druilerige sfeer van de vorige platen. De muzikale en compositorische kwaliteit van de leden zorgt er tevens voor dat One For Sorrow nergens als een slap aftreksel aanvoelt. Sterker nog: de band lijkt de luisteraar alleen nog maar meer te trakteren op meeslepende melodielijnen, stijlvolle composities en pakkende, maar nergens té gelikte refreinen.

Het stemmige intro Inertia dient als een smaakvol aperitief voor het hoofdgerecht, dat gerust als een viersterrenmenu geclassificeerd kan worden. Het is namelijk van begin tot eind genieten van het surplus aan kwaliteit dat hier wordt geboden. Neem alleen al het eerste echte nummer, Through The Shadow: een prachtig nummer dat door zijn plechtige, ondersteunende keyboards en sublieme melodielijnen karakteristiek is voor deze band. Ook op nummers als Song Of The Blackest Bird, Unsung (met een bijzonder smaakvol refrein) en Every Hour Wounds (een van de stevigere nummers op het album, hoewel het fabuleuze gitaarwerk constant voor een melodieuze ondertoon zorgt) slaagt Insomnium erin om een mooie balans tussen melodie en melancholie te vinden. Het zijn songs waarin deze band bij uitstek zijn klasse etaleert en de gitaristen met prachtige, meeslepende riffs strooien alsof het pepernoten zijn.

Het vorige album liet al een aantal kleine accentverschillen horen in de vorm van de cleane zang die sporadisch opdook en een extra laag aan de muziek wist toe te voegen. Op One For Sorrow bouwt Insomnium dat verder uit. De meeste nummers bevatten hier en daar cleane zangpartijen, die in de meeste gevallen goed aansluiten bij de muziek. Het moge inmiddels duidelijk zijn: One For Sorrow is alweer het vijfde geweldige album van Insomnium op rij. Sterker nog: op dit album vallen alle stukjes misschien wel het best op hun plek. Er staat werkelijk geen enkel zwak moment op deze plaat (zelfs het ingetogen intermezzo Decoherence is in zijn eenvoud fraai en ontroerend). Als Insomnium op deze weg doorgaat, ligt de wereld voor hen open en wordt de band groter dan Dark Tranquillity en In Flames bij elkaar.

Tracklist:
1. Inertia
2. Through The Shadows
3. Song Of The Blackest Bird
4. Only One Who Waits
5. Unsung
6. Every Hour Wounds
7. Decoherence
8. Lay The Ghost To Rest
9. Regain The Fire
10. One For Sorrow

Score: 88 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 14 december 2011

Koop dit album in

Meer Insomnium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van steve.ill op 14-12-2011 om 21:10u

"groter dan Dark Tranquillity en In Flames bij elkaar"

geloof je het zelf?

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van jt op 14-12-2011 om 21:19u
Score: 73 / 100

Verscheidende keren geprobeerd maar de band doet me weinig tot niets. Ook deze cd toch 4x echt zitten te beluisteren, helaas.

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Tom op 15-12-2011 om 08:02u
Score: 60 / 100

Grappig dat je IF noemt Rik. Ik vind de IF-factor (de irritante latere IF wel te verstaan) veel te hoog op deze nieuwe schijf. Te vaak wordt de makkelijke weg gekozen en de cleane zang vind ik ronduit matig en soms zelfs zeikerig klinken. Wat mij betreft is het na het meesterlijke Above The Weeping World langzaam bergaf gegaan met Insomnium. In mijn optiek is dit de minst spannende cd van de 5.

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Een Metalfan op 15-12-2011 om 16:55u

ben het wel met rik eens.
dit klinkt erg goed.

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Een Metalfan op 16-12-2011 om 14:03u

geweldig en het wordt alleen maar beter

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Xela op 16-12-2011 om 15:53u
Score: 90 / 100

Jammer van de cleane zang maar voor de rest top materiaal!

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Arjan op 16-12-2011 om 21:21u
Score: 95 / 100

Geweldige plaat. 88 is nog bescheiden voor dit album, wat naar mijn mening de beste van dit jaar is!

Groter dan In Flames worden ze niet, daar moeten een stuk commercieler voor worden, en ik hoop heel sterk dat ze op het huidige niveau van commercie blijven. Anders komt het hun muziek niet ten goede.

Groter dan Dark Tranquillity zijn ze wellicht al; naar mijn weten krijgen ze (minimaal) net zo veel zalen vol en doet de verkoop van albums ook niet onder voor de oudgedienden.

Over het niet kunnen uitstaan van clean vocals op deze plaat: óf de CD is direct uitgezet na het horen van cleans, óf de luiseraar klapte direct dicht na het horen van cleans, óf cleans kunnen je überhaupt niet bekoren. Want hoe cleans worden geimplementeerd op dit album is nagenoeg perfect; in alle nummers waar ze worden gebruikt zijn ze goed uitgevoerd, voegen ze iets toe en duren ze nooit dusdanig lang dat ze de nummers zoetsappig maken.

Maar ik ben ook wel een beetje een fanboy hoor.

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Xela op 16-12-2011 om 21:30u

Ik ben ook fanboy en luister deze cd elke dag sinds die is uitgekomen ( en netjes een casket of sorrow als pre-order) maar de cleane zang heeft me nooit echt aangestaan. Het is geen slechte zang (niet vals, goed in de liedjes verwerkt etc.) maar ik vind de kracht meer liggen bij de grunts en de ''fluister-zang'.

Buiten dat ben ik ook een enorme fan van DT, naar mijn inzien zijn hun nog wel een stuk groter maar groeit Insomnium een stuk sneller. Uiteindelijk zal het weinig uitmaken, DT heeft al een zeer stabiele fanbase en fans verliezen zullen deze niet snel doen, Insomnium heeft dat wel iets meer.

Al met al, Insomnium maakt net als DT kwaliteit en deze 2 bands zullen altijd in mijn top 2 blijven :) Kan niet wachten op de volgende schijven van hun beiden!

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Arjan op 16-12-2011 om 21:59u

Nou, voor een nieuwe Insomnium zal je nog wel een tijdje moeten wachten ;)

Maar Dark Tranquillity komt als het goed is halverwege volgend jaar met een nieuw album.

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van triest op 16-12-2011 om 22:29u
Score: 90 / 100

Een erg goed album van Insomnium. Ik vind de cleane vocals goed bij de muziek passen. Moet toegeven dat de grunts mij ook beter liggen. Wat ik zelf raar vind is de vergelijking met dark tranqility. Een erg dikke band trouwens, maar vind het de sound eerder bij omnium gatherium liggen. In ieder geval een mooie cd die ik regelmatig opzet!

Insomnium - One For Sorrow
Reactie van Nefarian op 20-12-2011 om 09:31u
Score: 100 / 100

"groter dan Dark Tranquillity en In Flames bij elkaar"

geloof je het zelf?

Absoluut!!!