Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-10-2020

Trivium - In Waves
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records
Trivium - In Waves
Trivium is een band die niet graag elke keer hetzelfde kunstje opvoert. Hierdoor verschillen de studioalbums behoorlijk in stijl en blijft het toch elke keer interessant wanneer de band een nieuwe plaat aankondigt. Met In Waves wordt deze lijn van experimenteren doorgezet en ligt de focus weer meer op een metalcore-achtige sound, dat gepaard gaat met zeer technisch gitaarspel en melodieuze aspecten, en zijn thrash-invloeden nagenoeg naar de achtergrond verdreven.

In Waves is zeker geen revolutionair album geworden. De sound is in zekere zin heel herkenbaar gebleven. Desalniettemin is deze plaat voor de liefhebbers meer dan interessant. Want dat Trivium een band met uitzonderlijk veel talent is, mag inmiddels niet meer geheim meer zijn. Na een onheilspellende piano-intro barst de plaat in alle hevigheid los met de pakkende titeltrack, waar vocalist Matt Heafy wederom toont een fantastische zanger te zijn; zowel met geschreeuw als met de cleane stem.

Over het algemeen is het een behoorlijk toegankelijke plaat geworden met veel catchy nummers. Met name het uiterst sterke Watch The World Burn is een waar anthem geworden dat een pakkend refrein heeft, waar Heafy overwegend clean zingt, en uiterst sterke gitaarpartijen het nummer domineren. Helaas zakt het album aan het einde toch enigszins in elkaar. Niet dat de tracks slechter worden, maar het verrassende is er ook snel van af. Dit gaat helaas ten koste van de houdbaarheid.

Desalniettemin heeft de band prima werk geleverd. Drummer Nick Augusto blijkt een uitstekende vervanger van de vertrokken oudgediende Travis Smith. En ondanks dat de plaat niet over de hele lengte boeiend blijft, is er genoeg te genieten voor zowel fans als voor diegene die nog niet zo bekend zijn met eerder materiaal. In Waves is een albums van hoogstaand niveau en Trivium laat zelf horen dat ze nog altijd inventief genoeg zijn om jarenlang goede platen te maken.

Tracklist:
1. Capsizing The Sea
2. In Waves
3. Inception Of The End
4. Dusk Dismantled
5. Watch The World Burn
6. Black
7. A Skyline’s Severance
8. Built To Fall
9. Caustic Are The Ties That Bind
10. Forsake Not The Dream
11. Chaos Reigns
12. Of All These Yesterdays
13. Leaving The World Behind

Score: 75 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 6 augustus 2011

Koop dit album in

Meer Trivium:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Trivium - In Waves
Reactie van jos op 06-08-2011 om 18:14u
Score: 65 / 100

Als thrash metal fanaat is dit voor mij persoonlijk een enorme tegenvaller. juist omdat ik de thrash metal invloeden op shogun zo waanzinnig vond. waarschijnlijk dat de metal core liefhebber deze plaat geweldig vind.

Trivium - In Waves
Reactie van Damien op 06-08-2011 om 19:33u
Score: 60 / 100

Aantal goede riffs, verder zeer eentonig en ook vrij saai. Had er meer van verwacht en stiekem ook wel gehoopt. Jammer, deze band had en heeft echt de potentie een headline status te hebben over een jaar of 5

Trivium - In Waves
Reactie van Karel op 06-08-2011 om 20:43u

Quote Bassie: "bwiedewiedewiede"

Trivium - In Waves
Reactie van Metalhead666 op 06-08-2011 om 20:45u
Score: 75 / 100

Geen slecht album, maar het smaakt toch behoorlijk anders....

Trivium - In Waves
Reactie van matt op 06-08-2011 om 21:23u
Score: 75 / 100

Ik vind vooral de eerste helft van het album erg goed later lijkt het idd beetje in te zakken jammer genoeg

Trivium - In Waves
Reactie van Metal Meepy op 06-08-2011 om 21:56u
Score: 58 / 100

Weer zo'n band die door 'de media' gehyped wordt - en hele volksstammen lopen er weer achteraan. Album van de maand in Aardschok. Score van 89 punten in Rock Tribune, etcetera... Jaja, wat een grappenmakers, zeg...

Dit is echt drie keer niks. Allleen afgelopen week heb ik al meer dan 10 betere nieuwe releases beluisterd. In deze richting (nou ja, min of meer dan) is de laatste van All Shall Perish is een stuk beter - en die gaat al bij lange na niet mijn jaarlijst halen. Times of Grace daarentegen mogelijk wel.

Nou ja, snel naar de volgende plaat op m'n TODO lijst...

Trivium - In Waves
Reactie van Een Metalfan op 06-08-2011 om 23:11u

gelukkig doen ze hier dan niet mee aan de hype, meepy

Trivium - In Waves
Reactie van hardcore op 07-08-2011 om 09:09u
Score: 2 / 100

Dit is echt een band die in het voorprogramma kan van Aerosmith/Kane/Bruce Springsteen en dat soort meuk!!!

Trivium - In Waves
Reactie van tankard op 07-08-2011 om 11:45u

wow hardcore jij kent blijkbaar echt wel NIETS van metal

Trivium - In Waves
Reactie van hardcore op 07-08-2011 om 12:35u

Klopt, ik begrijp er echt niets van.
Het begrijpen van goeie cd's zoals deze laat ik aan jou over.
We zijn tenslote niet allemaal Docter Anders P in de allesweet kunde.

Trivium - In Waves
Reactie van Metal Meepy op 07-08-2011 om 14:28u

Uhmm, hardcore...: Bruce Springsteen is al zo'n 40 jaar _wel_ heel erg goed hoor. Maar laten we dat niet hier op 'metalfan' bespreken.

Trivium - In Waves
Reactie van RanCor op 08-08-2011 om 16:20u
Score: 100 / 100

het is doctorandus, Hardcore.

Trivium - In Waves
Reactie van metaljanet op 08-08-2011 om 19:07u

Ik vind em nie slecht, het enige dat mij stoort dat de song "In Waves" qua uitspraak lijkt op "egg whites" - dat is de reactiegrap die in het begin op Facebook ook al rondging - en die draag ik nu echt wel mee...

Trivium - In Waves
Reactie van Metal Meepy op 08-08-2011 om 19:20u

Haha, sommigen schijnen in plaats daarvan zelfs 'Beat Wives' te horen...

Trivium - In Waves
Reactie van Rein op 08-08-2011 om 19:42u
Score: 82 / 100

Matt Heafy heeft 8 vrouwen (Eight Wiiivvvvessss).

Maar over het album: Het zal vast niet ieders peace of cake zij maar dit zijn supergetalenteerde muzikanten die betere nummers schrijven dan menig andere band. Ik kan van dit album zeker genieten. Zal geen jaarlijstwerk worden (Times of Grace inderdaad wel) maar deze Trivium zal zijn rondjes wel gaan draaien.

Trivium - In Waves
Reactie van Ferry op 09-08-2011 om 10:52u
Score: 70 / 100

CD begint sterk maar kakt na de eerste zes/zeven nummers in, om aan het eind nog met een paar goede nummers te komen. Meer dan een uur is eigenlijk te lang, er hadden best een paar nummers uit gekund zodat het een veel compacter geheel was geworden.

Trivium - In Waves
Reactie van metaljanet op 09-08-2011 om 18:55u

Ik ben geen puntengever omdat dat toch een ingeving van het moment is en de ene keer verschilt tegenover een ander en over een paar jaar weer etc. maar ik kan dit album best wel af. Zeker in de wagen. Geen wijvenmagneet, maar buizen ga ik de cd zeker niet : )

Trivium - In Waves
Reactie van Vince op 17-08-2011 om 19:57u
Score: 85 / 100

Het album is inderdaad heel anders. Maar daardoor zeker niet slechter dan hun eerdere werk. Vooral de special edition is zeer de moeite waard om aan te schaffen omdat die CD o.a. snoei harde nummers als "Shattering the skies above" en "Drowning in Slow motion", een verassende interlude: "Ensnare the sun" en een goede cover "Slave new world- Sepultura" toevoegt. Verder levert het album zowel sinistere, snoeiharde Trivium klassiekers als "Inception of the End", "Dusk Dismantled" en "A Skyline's Severance" die worden afgewisseld door wat klassiekere Heavy Metal anthems als "Black", "Built to fall", "Of all these yesterdays" en "A grey so Dark". Maar wat Trivium sinds hun vierde album "Shogun" zo veel beter en volwassener heeft gemaakt is nu ook terug te vinden in "In Waves". Dat zijn de vele malen verbeterde en varierende vocalen, die live zowel door Heafy als door Beaulieu en Gregoletto geweldig worden gezongen, gescreamd en gegrunt. Ook de mooie sfeervolle en episch klinkende melodien komen terug in bijvoorbeeld nummers als "In Waves", "Watch the world Burn", "Chaos Reigns" en "Forsake not the Dream". Deze laatste nummers bedekken ook lichtelijk een metal subgenre die Trivium nog niet eerder onder de hoede had genomen: progressive metal. Geen wonder dat ze nu gaan touren met Dream Theater. Vooral de lichte progessive invloeden en de blijvende Black/Epic Metal melodien, die waarschijnlijk uit Heafy's tienerjaren komen, maken dit album zo sterk. Alleen "Caustic are the ties that bind" is naar mijn mening niet al te sterk, maar dat mag niet baten. "Leaving this world behind" is een heerlijke sfeervolle interlude die inderdaad terug grijpt naar het debuutalbum van Trivium, "Ember to Inferno". Dat de band vaker zeer technische gitaar solos aan zich voorbij laat gaan is alleen maar goed want dat zou sommige nummers totaal geen recht doen en alleen maar "over the top" laten klinken. Zoals Matt Heafy uitlegt in de documentaire van "In Waves": "Dit keer schreven we de nummers vanuit het muzikale perspectief en niet het technische perspectief, om zo de nummers te laten klinken zoals wij wilden dat ze zouden klinken." Dat is eigenlijk de enige goede manier om muziek te maken: als het nummer vraagt om een enorme technische, harmonische gitaar arpeggio battle: dan schrijf je die en als het nummer daar niet om vraagt dan doe je dat niet: het moet bij het idee van het nummer passen. Tot slot wil ik zeggen dat de nieuwe drummer Nick Augusto een geweldige toevoeging is voor de band. Ik hoop dat de rest van de band hem niet onderdrukt om volledig los te gaan op zijn drumkit. Zijn invloeden uit de grindcore en death metal scene geven de band een hele nieuwe dimensie die de band weer helemaal fris, nieuw en de moeite waard maakt. Laat Augusto maar lekker als een los geslagen razernij op zijn snare, bass, toms en symbols los gaan zoals in "Shattering the skies above" of "Inception of the end".
Ik denk niet dat dit het beste werk van Trivium ooit zal zijn en ik vind ook zeker niet dat dat het moet zijn. De trend die Trivium met Shogun heeft ingezet is niet zo zeer te merken in hun sound maar in hun professionaliteit. In Waves draagt hier zeker zijn steentje aan bij en is samen met Shogun de voorbereiding voor het beste werk van Trivium, wat eigenlijk nog wel op zich mag laten wachten. Maar daarbij is "In Waves" gewoon een heerlijke plaat om op te zetten na een drukke dag hard werken om gewoon even je nekspieren los te gooien, je helemaal schoor te schreeuwen en tegelijkertijd te genieten van met gevoel gemaakte metal! Daar ging het toch nog steeds om?

Trivium - In Waves
Reactie van metaljanet op 17-08-2011 om 21:45u

Voila, na een dag hard werken, keihard in de wagen op weg naar huis! Raampje open, boze blikken oudjes, geile blikken wijfies, boze blikken van hun (toekomstige ex)liefjes. Daar gaat het om! : )

Nee serieus, deze band wordt niet door iedereen serieus genomen, maar ze laten mooie dingen horen. Jonge gasten die al een tijd meegaan en hopelijk nog heel lang. Voorganger wil een nobelprijs voor cd-bespreking? Daar staan een paar schrijffouten teveel in en of alles klopt wat em zegt, weet ik ook niet. Maar ik voel me goed bij hetgeen er staat.

Trivium - In Waves
Reactie van Skip op 17-10-2011 om 21:03u
Score: 85 / 100

Blijkbaar ben ik een van de weinigen die dit album echt kan waarderen. Ik vind het een prima plaat, mooie afwisseling tussen agressieve stukken, groovy moshpit stukken, melodische stukken, atmosferische stukken. Een prima moderne metalplaat zonder genre-grenzen. Ik had geen enkele verwachting van de plaat, want Trivium klinkt elke plaat wat anders. Ik vind dat ze met elke plaat een topkwaliteit plaat uitbrengen vol met sterke songs. In Waves is geen exceptie in mijn ogen.

Meer/minder thrashmetal, het zal mij een worst wezen. Trivium is een moderne metalband, ze zijn niet gebonden aan 1 metalgenre. Wake up. Hoe dan ook, het kan me weinig schelen dat er zoveel middelmatige reacties zijn, ik heb een prima tijd met deze plaat en hij wordt steeds beter elk rondje dat hij speelt, omdat er zoveel in zit.

Trivium - In Waves
Reactie van Skip op 17-10-2011 om 21:07u
Score: 85 / 100

Valt me ook op dat blijkbaar redelijk wat Trivium luisteraars behoorlijk close minded gaat wanneer het gaat voor open staan voor iets nieuws, andere genres etc. Trivium maakt geen muziek voor 1 bepaalde type persoon, daar is de muziek veel te breed voor.