Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Iced Earth - Festivals Of The Wicked (dvd)
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
Iced Earth - Festivals Of The Wicked (dvd)
Festivals Of The Wicked is de langverwachte live dvd van Iced Earth. De dvd stond al lang in de planning, maar doordat zanger Matt Barlow eerder dit jaar bekendmaakte om te stoppen, is het nu een soort afscheidscadeau geworden. Zoals de titel al aangeeft staan er opnames van festivaloptredens van Iced Earth op de dvd.

Wat direct opvalt, is dat er twee bijna identieke shows op de schijfjes staan: Rock Hard 2008 en Metalcamp 2008. Aangezien ik bij de eerstgenoemde aanwezig was gaat mijn voorkeur uit naar die show, maar de show van Metalcamp bevat een nummer meer, de publieksfavoriet I Died For You. Toch heeft de band op het Rock Hard optreden net wat meer pit in zich (met A Question Of Heaven als hoogtepunt), wat misschien komt doordat dat het eerste Europese optreden was sinds de terugkeer van Barlow. Beide shows worden goed in beeld gebracht, en het geluid is degelijk te noemen. Toch blijf ik na het kijken met het gevoel zitten dat één van de twee shows op deze dvd overbodig is.

Ondanks dat zanger Tim Owens op vrij abrupte wijze uit Iced Earth gezet werd toen Matt Barlow weer in beeld kwam, staat het optreden dat Iced Earth met Tim gaf op Wacken Open Air in 2007 ook op Festivals Of The Wicked. De setlist verschilt gelukkig wel wat van de andere twee shows (en we krijgen de geweldige, complete Something Wicked-trilogie), maar er is toch ook aardig wat overlap. Niet iedereen was even blij met Owens als zanger bij Iced Earth, maar wat mij betreft laat hij bij dit optreden toch horen dat hij een waardige vervanger was voor Barlow.

Als bonusmateriaal is er een anderhalf uur durende documentaire, waarin de fans weinig nieuws te horen zullen krijgen. Alle bandleden worden kort geïntroduceerd, bandleider Jon Schaffer ouwehoert nog wat meer over zijn liefde voor metal, en we zien nog wat livebeelden. De anekdote over een signeersessie ten tijde van Demons & Wizards in Griekenland is wel het leukste deel van de docu. Ander bonusmateriaal is er in de vorm van een uitgebreide fotoserie, met foto's door Ross Halfin en Rudy De Doncker. Mooi, maar niet iets dat je regelmatig gaat terugkijken. Bij de luxe versie krijg je nog een mooie doos, een vlag, en een cd met daarop nummers die ook op de dvd staan.

Festivals Of The Wicked is al met al een leuke dvd, met lekker live materiaal. Geen essentiële aanschaf, maar ook zeker geen verkeerde aanschaf.

Tracklist Wacken Open Air 2007:
1. Burning Times
2. Declaration Day
3. Violate
4. Vengeance Is Mine
5. Ten Thousand Strong
6. The Hunter
7. Stormrider
8. A Charge To Keep
9. My Own Savior
10. Prophecy
11. Birth Of The Wicked
12. The Coming Curse
13. Iced Earth

Setlist Rock Hard 2008:
1. Dark Saga
2. Vengeance Is Mine
3. Burning Times
4. Declaration Day
5. Violate
6. Pure Evil
7. Watching Over Me
8. Ten Thousand Strong
9. Dracula
10. The Coming Curse
11. Travel In Stygian
12. A Question Of Heaven
13. Melancholy (Holy Martyr)
14. My Own Savior
15. Iced Earth

Setlist Metalcamp 2008:
1. Dark Saga
2. Vengeance Is Mine
3. Burning Times
4. Declaration Day
5. Violate
6. Pure Evil
7. Watching Over Me
8. Ten Thousand Strong
9. Dracula
10. The Coming Curse
11. I Died For You
12. Travel In Stygian
13. A Question Of Heaven
14. Melancholy (Holy Martyr)
15. My Own Savior
16. Iced Earth

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 31 juli 2011

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van iron_dennis op 01-08-2011 om 00:08u
Score: 85 / 100

Leuke DVD! Heb hem gisteren binnen gekregen. Toch wel jammer dat Barlow stopt!

Reactie van Bas op 01-08-2011 om 10:41u
Score: 80 / 100

Aardige DVD, vind zelf toch echt de live in Athens een stuk beter. Met name spelkwaliteit...blijft natuurlijk een strakke band live. Jammer dat je 2 identieke shows hebt die weinig tot niets aan elkaar bijdragen.

Jon Shaffer had aangegeven veel moeite te willen steken in een echte DVD ipv de live in Athens dvd...wel een beetje een gemiste kans dit vind ik persoonlijk. Had meer bijgekund...bv. in de vorm van oud materiaal, een docu over de geschiedenis had niet mistaan en misschien als extraatje ook eens die Gettysburg DVD? Had wel wat meer verwacht op een of andere manier.

Toch blijft Iced Earth een strakke band en is het een genot deze lui live te zien. Waar Barlow een betere showman is met wat meer gevoel (en wat mij betreft DE stem van Iced Earth) moet ik toch bekennen dat Tim Owens overall de nummers beter aankan. Barlow heeft toch echt heel erg veel moeite met de ripper nummers tegenwoordig...zal met de nieuwe zanger wel weer goed gaan komen (Stu Block) want die haalt wel de hoge noten als je hem op op joetroep ziet :P

Leuke aanschaf...maar wel voor de echte Fan denk ik zo!

Reactie van GJ op 02-08-2011 om 03:08u
Score: 90 / 100

Op Alive in Athens klonken ze idd beter. Maar de sfeer op het Rock Hard festival was echt geweldIg. Vooral tijdens À Question of Heaven. Verder een gave dvd, zowel de shows met Matt als met Tim. Ben erg benieuwd maar de laatste show met Matt op Wacken...

Reactie van Een Metalfan op 02-08-2011 om 15:13u

Ben bij dat Barlow weer stopt!!!

Tim was toch echt een betere zanger

Reactie van wob op 05-08-2011 om 16:01u

vind t geluid toch wat te gelikt klinken, wel vet maar mist livefeel.
Alive in Athens was juist zo goed omdat ie wat 'onafgewerkter' klonk.
en voor de afwisseling hadden ze toen eenmaal bekend werd dat Barlow zou stoppen ook nog wel wat langer kunnen wachten en n optreden van de huidige farewelltour er aan toe kunnen voegen.
momenteel spelen ze iig n meer afwijkende setlist. Had je 1 v de 2 2008 optredens weg kunnen laten.
Ben wel erg benieuwd naar de nieuwe plaat, die gast van Into Eternity vond k altijd wel n getalenteerde zanger, kan vele stijlen aan, groot bereik maar of t allemaal klikt muzikaal gezien...?

Reactie van Nicolas op 10-08-2011 om 10:57u
Score: 80 / 100

Wat mij betreft is Rock Hard een rommeltje geworden, de hoeveelheid beelden die je krijgt per minuut is ongeloofleijk, ze switchen de camera zo vaak dat je er haast misselijk van word, ook beetje jammer dat ze zo snel door de setlist razen dat er fouten worden gemaakt, passages worden overgeslagen en geen tijd is voor een praatje met het publiek, je krijgt het gevoel dat ze het niet af kunnen wachten om weer van je scherm te mogen verdwijnen..
Barlow is ook duidelijk niet in zijn element.
Metalcamp ziet er een stuk beter uit en word ook beter gespeeld en meer de tijd voor de nummers genomen en het publiek te vermaken, toch blijf ik erbij dat Barlow live lang niet meer zo goed is als jaren terug, Barlow fans kunnen zich toch echt beter bij de Live in Athens houden.
Ripper's optreden verbaasde mij enorme, dat is echt steengoed, zelfs het nummer "A charge to keep" wat ik helemaal niet kon klinkt geweldig, wat een fout zo achteraf om hem te laten gaan, tis foor hem dat deze dvd de aanschaf toch wel waard is.