Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-10-2020

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Jaar van release: 1997
Label: Candlelight Records
Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Progressiever, technischer, inventiever en simpelweg net weer wat beter. Ja, In The Nightside Eclipse is een terechte klassieker, maar dat het nog beter kan, blijkt uit deze wervelwind. Anthems To The Welkin At Dusk is wat mij betreft samen met IX Equilibrium het beste black metalalbum ooit gemaakt. Misschien dat deze tweede volledige plaat het productioneel net iets aflegt tegenover de opvolger, maar compositorisch gezien beleefde het Noorse gezelschap hier haar absolute hoogtepunt.

Waarom? Thus Spake The Nightspirit, With Strength I Burn of één van de andere nummers (en dan tel ik zelfs de geniale intro en outro mee). Het grenst aan het ongelofelijke wat deze heren hier presteren. Werkelijk alle riffs zijn van een bovenaardse schoonheid, de arrangementen zijn zo vloeiend en alle melodieën steken zo plechtig en majestueus in elkaar dat het wel duidelijk is waarom deze band Emperor heet. Je zou ze met die naam kunnen betichten van arrogantie, maar dat heeft geen zin. Het klopt, het past, het heeft zo moeten zijn.

Ik noemde Thus Spake The Nightspirit al even. Let op die galmende krijszang, dat complexe drumwerk en die fantastische gitaarriffs. Kippenvel en tranen bij het refrein, het kan niet op. The Loss And Curse Of Reverence, episch en bombastisch tot op het bot, maar zeker niet volgestopt met extra ballast. Nee, het zijn gitaren die weergaloos samenwerken met sterk ingezette keyboardpartijen, waardoor een adembenemende sfeer ontstaat. With Strength I Burn met zijn dominerende cleane zangpartijen en woeste uitbarstingen, ook al zo'n indrukwekkende compositie vol dynamiek en sterke instrumentale passages.

Noot voor noot de plaat beschrijven, is niet nodig, al zou iedere klank op deze plaat best een afzonderlijke lofrede verdienen. De muziek op dit album is zo goed, zo sfeervol en zo prachtig in elkaar gestoken dat dit het genre overstijgt. De speelstijl en zang zijn onlosmakelijk verbonden aan de black metal, maar de manier van componeren schurkt bijna aan tegen klassieke muziek en de grote epische werken uit lang vervlogen tijden. De keizer keerde na een korte resurrectie helaas weer terug naar het graf, maar Anthems To The Welkin At Dusk pakt niemand meer af. Beter kan het niet.

Tracklist:
1. Alsvartr (The Oath)
2. Ye Entrancemperium
3. Thus Spake The Nightspirit
4. Ensorcelled By Khaos
5. The Loss And Curse Of Reverence
6. The Acclamation Of Bonds
7. With Strength I Burn
8. The Wanderer

Score: 98 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 21 juli 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van e-RIC op 21-07-2011 om 12:35u
Score: 91 / 100

Persoonlijk vind ik dat dit album het net niet haalt bij hun debuut. Maar ik kan eigenlijk niet goed duiden waarom dat is. Het is een fantastisch album, zoals al hun albums meesterwerkjes zijn, maar de onheilspellende sfeer en onderhuidse spanning die het debuut kenmerkte mis ik hier enigszins.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van Dirtpride op 21-07-2011 om 13:11u
Score: 100 / 100

Perfecte cd. Kan nie anders dan 100 punten geven, want ik kan niks bedenken waar het beter kan. Zelfs de productie hoort bij de sound van dit album. Beste black metal album ooit en staat sowieso in mijn top3 cd's allertijden.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van metalkerel op 25-07-2011 om 19:54u

Ik vind dat hier de zang slecht in de mix staat.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van Dirk op 26-07-2011 om 21:02u
Score: 97 / 100

Akkoord met metalkerel.
Qua black metal songmateriaal is dit onovertroffen, maar het enige minpunt aan dit album vind ik de zang, die te ver naar achter in de mix staat.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van KoenM op 26-07-2011 om 23:23u
Score: 92 / 100

De enige van Emperor die ik origineel moest hebben. En met reden.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van Dag En Nacht op 27-07-2011 om 16:12u
Score: 92 / 100

Tijdloos en magistraal. Zoals eerder aangehaald zeer jammer dat de zang niet genoeg naar voor komt. Voor mij hun beste, al vind ik de split met Enslaved, met dat heerlijk ruw geluid, ook zeer te pruimen.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van poepluier op 31-07-2011 om 20:18u
Score: 94 / 100

Ook heersch.

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van steve.ill op 31-07-2011 om 23:07u
Score: 98 / 100

voor mij ook de beste plaat van Emperor!

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van Artorius op 03-08-2011 om 19:18u
Score: 100 / 100

Één van de beste albums aller tijden. Te beluisteren op het puntje van de stoel, met de mond wagenwijd open. Kan niet anders. :-)

Emperor - Anthems To The Welkin At Dusk
Reactie van Luc teugels op 17-08-2013 om 16:44u
Score: 95 / 100

Je kan de review enkel beamen. Ye entranceemperium is ook zo'n nummer van bijzondere inventiviteit, dat op je afkomt en je geheel in beslag neemt. Pas dan is black metal op zijn best. Het nummer doet me constant denken alsof je het oog van een draaikolk bent terecht gekomen. Zalig gewoon!!