Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-08-2021

MaYaN - Quarterpast
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
MaYaN - Quarterpast
Quarterpast het debuutalbum van MaYaN wordt omschreven als een symfonische death metal opera. De componisten van dit muziekstuk zijn Mark Jansen (Epica), Jack Driesen (ex After Forever) en Frank Schiphorst. Hoewel MaYaN aanvankelijk als project is ontstaan is inmiddels sprake van een volwaardige band, waarvan naast de eerder genoemde muzikanten ook Isaac Delahaye, AriŽn van Weesenbeek (Epica) en Rob van der Loo (ex-Delain) deel uitmaken. Het moge duidelijk zijn dat we hier niet zomaar met een orkestje te maken hebben en dat schept vanzelfsprekend de nodige verwachtingen.

Op muzikaal vlak weet MaYaN te verrassen met een geslaagde mix van bombastische symphonische metal, progressieve metal en death metal. Hoewel de muziek af en toe duidelijk doet denken aan Epica en After Forever is de muziek van MaYaN mede door de deathmetal invloeden veel zwaarder en bovendien progressiever. Het is geen makkelijke muziek en het zal net als bij een reguliere opera heel wat luisterbeurten vergen om de muziek te doorgronden. Dit komt onder andere doordat er ontzettend veel gebeurt binnen de afzonderlijke nummers en er veel sfeerovergangen en tempowisselingen plaatsvinden.

Bij MaYaN laat Epicagitarist en -grunter Mark Jansen zich van een heel andere kant zien. Hij is namelijk de zanger van de band en vervult de rol als frontman niet onverdienstelijk. Daarnaast horen we op vocaal gebied gastbijdragen van Simone Simons (Epica), Floor Janssen (Revamp), Henning Basse (Sons Of Seasons) en de Italiaanse operazangeres Laura Macrž. Opvallend is overigens dat de diverse zangers op een groot aantal nummers te horen zijn en dat zij bovendien prominent aanwezig zijn. De inzet van de verschillende zangers zorgt voor de nodige dynamiek en afwisseling in de nummers. Luister maar eens naar een nummer als Course Of Life. Verrassend is het klassieke operanummer Essanza Di Te dat wordt gezongen door Laura Marcrž. Wat stijl betreft valt dit nummer enigszins uit de toon, maar het vormt wel een mooi rustpunt te midden van het muzikale geweld op het album en past daardoor perfect binnen het geheel. Op instrumentaal vlak is vooral een glansrol weggelegd voor Jack Driessen die fraai keyboardwerk levert en met soms tegendraadse melodieŽn zorgt voor een progressieve inslag.

De hoog gespannen verwachtingen worden door MaYaN op dit debuutalbum ruimschoots overtroffen. Quarterpast is een echte groeiplaat en vergt een en ander van de luisteraar. Bovenal is het een ontzettend brute plaat die invloeden van verschillende genres combineert en hierdoor de grenzen van de verschillende genres overstijgt. Voor de doorsnee Epicafan is Quarterpast wellicht te hard, maar mensen die wat steviger werk kunnen waarderen zullen aan deze plaat veel plezier beleven. Het zal mij verbazen als dit album niet menig jaarlijstje zal sieren.

Tracklist:
1. Symphony Of Agression
2. Mainstay Of Society (In the eyes of the law: Corruption)
3. Quarterpast
4. Course Of Life
5. The Savage Massacre (In the eyes of the law: Pizzo)
6. Essenza Di Te
7. Bite The Bullet
8. Drown The Demon
9. Celibate Aphrodite
10. War On Terror (In the eyes of the law: Pentagon Papers)
11. Tithe
12. Sinner's Last Retreat

Score: 90 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 17 mei 2011

Koop dit album in

Meer MaYaN:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van sietse Grind op 17-05-2011 om 23:14u

heb nu 1 nr gehoord ben benieuwd hoe ze et er live van afbrengen, drown the demon klinkt in ieder geval te gek!

Reactie van Rein op 20-05-2011 om 13:40u

Een cijfer ga ik niet geven op basis van 1 nummer maar ik vind het een beetje een mat nummer. Technisch misschien goed maar het raakt me persoonlijk helemaal niet.

Reactie van 93 op 20-05-2011 om 19:43u

Wat een heerlijk album!

Reactie van mayark op 20-05-2011 om 20:47u

Nee! dit is het toch niet helemaal.

Reactie van TheForgotten op 21-05-2011 om 12:02u
Score: 82 / 100

Het is een album waar je echt even doorheen moet komen, maar het is zeker niet verkeerd! Het minpuntje is wel dat de vocals niet altijd even lekker in de mix liggen voor mn gevoel, die hadden van mij iets meer op de voorgrond mogen staan. De screams en grunts van Mark kwamen live (bij de presentatie van dit album) veel beter tot hun recht, op het album missen ze een beetje de nodige power. Net als de vrouwelijke vocale bijdragen in de meeste nummers.
Verder echt een mooie mix van verschillende invloeden!

Reactie van Not Know op 22-05-2011 om 13:16u
Score: 95 / 100

damn, wat een album.

Reactie van Gert op 23-05-2011 om 22:58u
Score: 10 / 100

Nou, zeg dat wel. Een draak van een plaat. Heb me in tijden niet zo verveeld.

Reactie van A C M op 27-05-2011 om 13:49u

Heb een paar nummers gehoord , niet slecht !!!!!

Reactie van Fred op 30-05-2011 om 00:23u
Score: 50 / 100

Tja, death/black progessive??
Wat mij betreft hoeft het niet, maar ik heb ze laatst live gezien en
dat was wel dik in orde..M.a.w, live sterk, op cd klinkt het niet ....

Reactie van Armena op 24-11-2011 om 02:18u

Woot, I will cretialny put this to good use!

Reactie van Pol op 21-04-2013 om 22:46u
Score: 10 / 100

Ik heb een Gesignieerde cd Mayan Quarterpast gewonnen .
Ik heb die nog nooit gebruikt ik kocht nog eentje zodanig dat er niks van schade aan komt .
iemand goesting om deze te kopen
de cd is van heel de groep gesigneerd .
Grtzzzz