Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Carcass - Reek Of Putrefaction
Jaar van release: 1988
Label: Earache Records
Carcass - Reek Of Putrefaction
Het jaar was 1988. Het jaar van Metallica’s …And Justice For All, Iron Maiden’s Seventh Son Of A Seventh Son en Slayer’s South Of Heaven. Maar ook het jaar van Reek Of Putrefaction van Carcass. De plaat die een revolutie op gang bracht in het deathmetal genre dat toen nog in de kinderschoenen stond. Alhoewel deze plaat tegenwoordig eerder geclassificeerd zou worden als grindcore wilde de band daar toentertijd niets van weten.

Volgens Carcass werd grindcore door Napalm Death gespeeld (een band waar gitarist Bill Steer toen ook in speelde, tot hij in 1989 volledig voor Carcass koos), die in 1988 met zijn tweede langspeler From Enslavement To Obliteration uitkwamen. Carcass maakte veel gevarieerdere muziek en vond zichzelf meer een deathmetal-band. Waar Napalm Death de grindcore benaderde vanuit de punkhoek, deed Carcass dit vanuit de metalhoek. Bovendien op een unieke manier, want zij waren de eerste die het medisch handboek opensloegen, en zongen over de meest akelige ziektes en aandoeningen, met een platenhoes die het geheel prettig illustreerde. Hordes bands volgden in hun voetstappen op dit verziekte pad.

Earache heeft Reek Of Putrefaction opnieuw uitgebracht in digipack uitvoering, met als extraatje de demo Flesh Ripping Sonic Torment uit 1987 (waarover later meer) en een dvd met het eerste deel van een documentaire. Alle Carcass cd’s zijn nu zo uitgebracht, compleet met gratis verzamelbox.

De plaat zelf klinkt eerlijk gezegd niet zo best en is bij vlagen een aanslag op de trommelvliezen. De productie is rommelig en smerig, wat past in het tijdsbeeld van toentertijd. Vanwege het zeer lage budget werd alles live opgenomen in slechts drie dagen tijd, wat goed te horen is. Korte heftige nummers die regelmatig in een brij van chaos en noise verzanden met hier en daar een gitaarsolo die idioot hard staat. Maakt dit alles wat uit? Welnee, zo hoorde grindcore te klinken en als ik heel eerlijk ben verlang ik nog wel eens terug naar dit soort producties, waar het enthousiasme van afdruipt.

Flesh Ripping Sonic Torment, de extra demo die op deze uitgave staat is een absoluut pareltje voor iedere Carcass-fan. Opgenomen voor slechts £22,00 in 1987, met de ‘legendarische’ Sanjiv als zanger. Deze demo klinkt, eigenaardig genoeg, qua geluid beter dan Reek Of Putrefaction, maar Sanjiv is niet echt een goede zanger en dat doet de muziek geen goed. Desondanks is deze demo zeker het beluisteren waard en zal vele grindcoreliefhebbers kunnen bekoren.

Het dvd-gedeelte is erg leuk gedaan en bestaat voornamelijk uit interviews met Bill Steer, Jeff Walker en Ken Owen, gelardeerd met interviews uit 1988 (!) en livebeelden uit die tijd. Er wordt voornamelijk gepraat over het begin van de band, Sanjiv, John Peel, (met wie de band een goede vriendschap had) teksten, platenhoezen en de inval bij Earache aangaande deze platenhoes. Het is echter wel irritant dat er geen ondertiteling is (ook geen Engels), want het platte, Britse gemompel van Jeff Walker is bij vlagen onverstaanbaar, en de interviewer staat zo zacht dat de vragen vaak niet te horen zijn.

Al met al is deze digipack een must voor iedere grindcore-liefhebber en speciaal voor iedere Carcass-fan. Dit is een stukje muzieklegende, qua tijdsbeeld, qua geluid en qua uitvoering waar bands van tegenwoordig nog altijd inspiratie uit putten en een voorbeeld aan nemen. Lang leve Carcass…

Tracklist:
Reek Of Putrefaction:
1. Genital Grinder
2. Regurgitation Of Gibblets
3. Maggot Colony
4. Pyosified (Rotten To The Gore)
5. Carbonized Eyesockets
6. Frenzied Detruncation
7. Vomited Anal Tract
8. Festerday
9. Fermenting Innards
10. Excreted Alive
11. Suppuration
12. Foeticide
13. Microwaved Uterogestation
14. Feast On Dismembered Carnage
15. Splattered Cavities
16. Psychopathologist
17. Burnt To A Crisp
18. Pungent Excruciation
19. Manifestation On Verrucose Urethra
20. Oxidised Razor Masticator
21. Mucopurulence Excretor
22. Malignant Defecation

Flesh Ripping Sonic Torment
23. Genital Grinder
24. Regurgitation Of Gibblets
25. Festerday
26. Limb From Limb
27. Rotten To The Gore
28. Excreted Alive
29. Malignant Defecation
30. Fermenting Innards
31. Necro-Cannibal Bloodfeast
32. Psychopathologist
33. Die In Pain
34. Pungent Excruciation
35. Face Meltaaargh

DVD: The Pathologists Report – Part I: Incubation
1. A Meeting Of Minds
2. Rehearsals Begin
3. The Original Line Up
4. What Inspired The Gore?
5. Police Raids Over Artwork
6. The First Album
7. How Were Carcass Different?
8. Bill’s Involvement With Napalm
9. Grindcore? Hardcore? Death Metal? Punk?
10. John Peel’s Support

Score: 90 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 13 juli 2010

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Carcass - Reek Of Putrefaction
Reactie van Rein op 16-07-2010 om 11:54u
Score: 95 / 100

Ha....Carcass !! Deze cd heb ik compleet grijs gedraaid. Tijdens kranten lopen, gewoon thuis, bij het zwembad etc. Kon er geen genoeg van krijgen. En de enige cd hoes waarvan mijn ouders zeiden; Dat is toch niet nodig (en mijn ouders waren wel wat gewend).

Deze cd is voor mj de hoeksteen van de extreme metal !

Carcass - Reek Of Putrefaction
Reactie van Een Metalfan op 01-08-2010 om 19:50u

@ Rein: cd's zijn toch al grijs?

Carcass - Reek Of Putrefaction
Reactie van jeltie op 07-08-2010 om 21:51u
Score: 90 / 100

Geniale technische teringherrie. Wordt het ook geen tijd voor een recensie van necrotism. Ook een klassieker.

Carcass - Reek Of Putrefaction
Reactie van Iced op 31-08-2010 om 17:23u
Score: 30 / 100

serieus overrated kutgeluid