Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Sick Of It All - Based On A True Story
Jaar van release: 2010
Label: Century Media Records
Sick Of It All - Based On A True Story
Waar denk je aan bij het getal vier? Ik help je even op weg. Obama is voor vier jaar gekozen als president van Amerika. Er zijn al vier kabinetten Balkenende gevallen. De meeste zoogdieren hebben vier poten. De meeste voertuigen hebben vier wielen en last but not least, Sick Of It All komt na vier jaar eindelijk met het nieuwe album Based On A True Story op de proppen!

Maar het lange wachten is gelukkig niet voor niets geweest. Based On A True Story laat namelijk een band in topvorm horen, een band die nog steeds zeer hongerig is en ook nog steeds zichzelf weet te verbeteren. Het nieuwe album is min of meer een mix van het vorige album Death To Tyrants (2006) en het roemruchte album Scratch The Surface (1994).

Wat direct opvalt is de productie, deze is fantastisch. Sick Of It All heeft wederom gebruik gemaakt van de diensten van de bekende metalproducer Tue Madsen. Tue deed ook de productie van Death To Tyrants. Hij heeft de muziek van Sick Of It All voorzien van DE perfecte sound. Het nieuwe album knalt letterlijk door je speakers. Wat een geweldige bak herrie is hier vereeuwigd. Dit in tegenstelling tot de wat oudere albums van Sick Of It All, die vaak te kampen hadden met een matige productie.

Een goede productie is van essentieel belang, maar alles valt en staat natuurlijk met de kwaliteit van de nummers. Met de kwaliteit zit het wel goed, want het nieuwe album bevat een enorme hoeveelheid geweldige nummers. De nummers staan bol van agressie en melodie en de spelvreugde druipt er vanaf. De nummers laten je gewoonweg niet los, je blijft maar op de repeatknop drukken. Het zijn stuk voor stuk “echte liedjes” geworden met een duidelijke kop, romp en staart.

Verwacht echter geen plotselinge radicale veranderingen. Ook het nieuwe album bevat van die typische snelle hardcore-punknummers waarmee Sick Of It All bekend geworden is (o.a. Dirty Money, Long As She’s Standing en Good Cop). Verder bevat het album een aantal zeer aanstekelijke, melodieuze en groovende nummers (o.a. Lifeline, L.C.D. en Waiting For The Day). De genoemde nummers behoren tot de beste die Sick Of It All ooit heeft gemaakt. Based On A True Story is naar mijn mening zelfs het meest “metalen” album van Sick Of It All geworden. Dit ligt grotendeels aan de productie, maar ook wel een beetje aan de songwriting. Gitaarsolo’s kom je nog steeds niet tegen, maar de metalen riffs slaan je om de oren.

De band lijkt het eeuwige leven te hebben, want van versleten onderdelen en verslapping is absoluut geen sprake. De stembanden van zanger Lou Koller worden er bijvoorbeeld alleen maar beter op (Tom Araya eat your heart out). Als je na al die jaren met een dergelijk album tevoorschijn weet te komen en de concurrentie flink het nakijken weet te geven, dan verdien je het om gehoord te worden. Based On A True Story kan wel eens uitgroeien tot het beste album van Sick Of It All, de tijd zal het leren.

Do I Need To Say More? Voor de fans van het eerste uur is dit verplichte kost, maar ook als je nog geen fan bent dan haal je met Based On A True Story een bak kwaliteit in huis. Nu maar hopen dat een volgend album niet weer vier jaar op zich laat wachten. Tenzij…dat album weer de overtreffende trap is geworden.

Het jongensboek over de band Sick Of It All is een waargebeurd verhaal, een verhaal waarvan veel bands alleen maar kunnen dromen.

Tracklist:
1. Death Or Jail
2. The Divide
3. Dominated
4. A Month Of Sundays
5. Braveheart
6. Bent Outta Shape
7. Lowest Common Denominator (L.C.D.)
8. Good Cop
9. Lifeline
10. Watch It Burn
11. Waiting For The Day
12. Long As She’s Standing
13. Nobody Rules
14. Dirty Money

Score: 95 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 8 april 2010

Koop dit album in

Meer Sick Of It All:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Marcel op 11-04-2010 om 09:29u

Reactie van Een Metalfan op 11-04-2010 om 09:30u
Score: 89 / 100

hardcore

Reactie van Chaos op 24-04-2010 om 22:45u
Score: 90 / 100

Nyhc since 86
Damn, deze gasten blijven gaan..en hoe!
Superalbum.