Enquête

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Nödtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltán Maróthy (Ossian) - 55
Review

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Jaar van release: 2008
Label: Parlophone
Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Queen is mij met de paplepel ingegoten. De muziek van Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor en John Deacon kwam mij al ten gehore vanaf het moment dat ik mijn eerste stappen op deze aardkloot zette. Hierdoor mag je wel zeggen dat Queen mij heeft geïntroduceerd in het machtige geluid van rock, die later zich heeft ontwikkeld in een onverwoestbare liefde voor deze muziek.

Toch moest ik toch even van verbazing fronsen toen bleek dat er in het najaar een nieuw album uit zou komen. Zeventien jaar na de dood van Freddie Mercury en veertien jaar na Made In Heaven zou er totaal nieuw materiaal verschijnen. Queen bestaat anno 2008 alleen uit gitarist Brian May en drummer Roger Taylor. Sinds de tour in 2005 neemt ex-Free en Bad Company-frontman Paul Rodgers de vocale ondersteuning op zich. Het getuigt ook van respect naar Mercury dat Rodgers toch los van de band wordt gezien en niet als ‘de nieuwe zanger van Queen.’ Mercury is natuurlijk onvervangbaar.

Goed, het nieuwe album dan. Het voelt bij de eerste luisterbeurt natuurlijk wel erg onwennig aan. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, aangezien dit de eerste cd is waarop Mercury niet meer te horen is. Het is een kwestie van de knop omzetten voordat dat onwennige gevoel uiteindelijk verdwijnt. Als dat is gebeurd hoor je toch echt weer het typische rockende geluid van Queen naar boven komen. Brian May blijkt het nog altijd fantastisch in zijn vingers te hebben en tovert weer een paar prachtige solo’s eruit. Ook Roger Taylor blijkt nog over een geweldig ritmegevoel te hebben. De karakteristieke stem van Paul Rodgers past ook prima bij de muziek, en hoewel hij Mercury nooit kan overtreffen, doet hij wel zijn uiterste best om vooral niet als hem te klinken en vooral zijn eigen stijl te hanteren. Daarvoor hulde.

Instrumentaal gezien is de plaat een typische Queen-plaat. Een paar lekkere uptempo nummertjes met een prettige sfeer, wat gevoelige ballads en een paar wat psychedelisch klinkende tracks. Het ligt allemaal erg lekker in het gehoor. Vooral Cosmos Rockin’ en het uithangbord van het album, C-lebrity, zijn (ondanks de suffe titel van laatstgenoemde) echt prima nummers. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat geen van de veertien tracks klassiekers zullen worden. Het oudere werk van Queen kan niet meer overtroffen worden.

In het begin vroeg ik me nog af waarom er een nieuwe plaat moest komen. Om zichzelf opnieuw te bewijzen is natuurlijk niet nodig. Voor het geld hoeven ze het ook allang niet meer te doen. Maar ik denk dat ik de ware reden van het nieuwe album heb gevonden. Ze hebben het gedaan puur omdat het kan. En daar is niks mee. The Cosmos Rocks zal nooit een klassieker worden. Maar voor de die-hard fans is het zeker een leuke toevoeging.

Tracklist:
1. Cosmos Rockin’
2. Time To Shine
3. Still Burnin’
4. Small
5. Warboys
6. We Believe
7. Call Me
8. Voodoo
9. Some Things That Glitter
10. C-lebrity
11. Through The Night
12. Say It’s Not True
13. Surf’s Up…School’s Out!
14. small reprise

Score: 75 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 12 oktober 2008

Meer Queen + Paul Rodgers:

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van ZardoZ op 12-10-2008 om 22:49u
Score: 75 / 100

Een goede waardering, die 75 punten. Ik vind het overigens vooral een Paul Rodgers plaat, en niet zozeer Queen zoals in de recensie wordt vermeld. Voor de centen hoeven ze het zeker niet meer te doen, dus laat ze lekker lol hebben op deze manier.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Ma op 12-10-2008 om 23:09u
Score: 80 / 100

Ja, het is wel een stukkie anders.
Ik heb het gewoon even beschouwd als een nieuwe band, want uiteindelijk draaide de band toch gewoon echt om Mercury.

EN eerlijk is eerlijk, die Paul kan er toch ook wel wat van. Mercury's stem is niet te vervangen, maar Rodgers maakt er zeker geen potje van. Z'n stemgeluid is helder, fris en zuiver en zeer aangenaam om naar te luisteren. Het instrumentale werk is prima in orde, maar soms vind ik de opbouw van de nummers wel wat minder in orde. Cosmos' Rockin vind ik een vreemd nummer, evenals Small, Voodoo en C-Lebrity. Maar deze plaat verdient toch wel de dubbele 0.

De 8 is op zijn plaats

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Wout op 13-10-2008 om 17:50u
Score: 75 / 100

Inderdaad een degelijke plaat met een stel leuke nummers. Wat meer uptempo werk zoals Cosmos Rockin' had ik wel kunnen waarderen.
Wt is er trouwens vreemd aan de opbouw van het nummer. Vrij simpel, 4/4 couplet, refrein, couplet, refrein, eind, lijkt mij.
Verwacht geen complexiteit meer zoals Queen in de jaren '70 afleverden maar meer een plaat die niet echt te vergelijken is met de vorige Queen-platen. Ik vind een nummer als Cosmos Rockin' bijv. erg dicht bij het live-geluid van Queen komen. Dat deden vorige albums, in mijn ogen, geenszins.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Old Mhb op 13-10-2008 om 19:44u

Pfff ... Heeft niks met metal te maken. Rock destijds wel , maar songs als Radio Gaga, Kind of magic, Bycycle ... gaven deze band een draai met de commerciewind mee.

Mercury is dood en Queen heeft ook al last van Aids wat betreft geld :
Alles In De Sacossche. (handtas).

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Rinus op 13-10-2008 om 23:01u

Ik wil niet negatief klinken, maar dit is niks.
Om nog wat binnen te schrapen zal de naam Queen wel toegevoegd zijn.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van ATH op 16-10-2008 om 14:41u
Score: 60 / 100

Dit heeft niks met Queen te maken. Gewoon een matig popalbum.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Wout op 27-10-2008 om 11:39u
Score: 75 / 100

Nog even als toevoeging
Deze plaat tipt inderdaad niet aan de soms toch wel redelijk complexe pop/rock pareltjes uit de jaren '70. Begin jaren '80 (na ten tijde van Hot Space) beging Queen in de ogen van iedereen inderdaad een moordende fout, namelijk het schrijven van zeer commerciële popdeuntjes als Radio GaGa, I Want to Break Free. Nummers en albums die zwaar gedomineerd werden door het instrument dat Queen in zeventiger jaren altijd enorm afzwoer, nl.: het keyboard.

Dit album is niet matig omdat het een vervolg is op die albums maar meer omdat het gewoon een aardige Bad Company plaat is. Alleen de opener doet mij nog terug denken aan de 'Queen-feeling'. De dikke tweelingbroer van Chuck Berry's Johnny Be Goode doet mij redelijk terugdenken aan een song als Tie Your Mother Down.
De rest van het album is ook wel aardig en uitluisterbaar maar ik mis toch de volle solo's van May, de drie/vierstemmige harmonieën en het echt harde rockgeluid die de muziek van Queen altijd zo typeerde.

Maar goed dit album is natuurlijk een nieuwe weg en om te zeggen dat Queen nu een andere band is is ook een goed gegronde mening.
Persoonlijk vind ik het jammer dat de nummers erg aangepast worden aan Rodgers en dat Bad Company meer terug te vinden is op deze plaat dan Queen.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Mattijs op 01-11-2008 om 12:58u
Score: 30 / 100

Goed gespeeld en gezongen, dat wel. En goed geproduceerd. Maar het is een verzameling vreselijk flauwe, 13-in-een-dozijn rockliedjes met ontstellend domme teksten:
'I used to love a butterfly, don't wonder how, don't ask me why'. Diezelfde grijze mannen zingen: 'Surf's up, school's out'.
Wablief? Zijn die teksten door hun kleinkinderen geschreven?

Een genante vertoning voor een stel artiesten dat muzikaal ooit op eenzame hoogte stond.

Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks
Reactie van Gijs op 15-11-2008 om 15:00u
Score: 8 / 100

Los van het oordeel over de plaat wil ik ff kwijt dat ik hier niet veel van de eerste platen van Bad Co in terughoor. Kan aan mij liggen, ik zie in andere recensies die opmerking ook regelmatig terugkeren. Sommigen horen er zelfs Free, vaak met The ervoor ook nog, in terug. Ook al zingt Mr Rodgers de songs op deze plaat en is hij co/writer, ik hoor zeker niets van Free hierin en van Bad Co ook bar weinig. Misschien, na veel zoeken en wringen, een vleugje a la Electric Land in de verste verte....

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.