Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Jaar van release: 1985
Label: Combat Records
Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Soms ben ik het gewoon even zat. Dan ben ik even zat van al die moderne kunstjes en foefjes. Zat van die vette producties en volgepropte muziek. Op de momenten dat ik het zat ben, neem ik vaak even een prettige duik in het verleden. De duik leidt me dan meestal in de richting van ongecompliceerde en integere muziek. Denk in dit geval aan het jaar 1985, een tijd waarin genres als speed en thrash metal nog in de kinderschoenen stonden. Alles was nog nieuw en het doel was vooral om lekker hard en snel te gaan.

Agent Steel is in dat opzicht een grondlegger geweest van de speed metal. Het debuut Skeptics Apocalypse laat er geen twijfel over bestaan, dat deze band graag als een razende tekeer wilde gaan op de instrumenten. En wat is dat toch een verademing in deze tijden van bruut geschreeuw en klinische producties. Sorry moderne bands, maar in mijn geteisterde oren gaat er toch soms echt niets boven de pure rauwe essentie van metal.

Wat Agent Steel op dit album presenteert is eigenlijk vrij eenvoudig. Snelle simpele metal, met verdomd pakkende riffjes en refreinen. Daarnaast was er natuurlijk ufo-freak John Cyriis; de zanger met één van de meest unieke stemmen uit de metalen geschiedenis. Hoor hem toch eens galmen en janken in Agents Of Steel, of let toch eens op die geniale keelklanken in Bleed For The Godz. Ongeëvenaard en dat zeg ik zeker niet om de fans van de hedendaagse Agent Steel zanger Bruce Hall tegen het zere been te trappen. Want ja, Hall is technisch gezien een betere zanger, maar echt opvallend is hij vandaag niet meer. Cyriis was dat in zijn tijd zeker wel. Luister eens naar Back To Reign, een magisch nummer. Niet eens zozeer vanwege de sublieme instrumentbeheersing, aangezien drummer Chuck Profus niet de meest strakke drummer was en Juan Garcia zat toen nog niet op het niveau waarop hij nu zit. Het gaat echter om het geheel. Die snijdende openingsriff met lekker simpele spanningsopbouw, dat stampende ritme en de spookachtige echo's op de waanzinnige stem van Cyriis, meer hoeft het van mij echt niet te zijn.

Er zijn maar weinig albums die zo eerlijk klinken. Hier waren hoorbaar nog geen wereldmuzikanten aan het werk, maar de passie spat er bij elke functionele noot vanaf. De zanglijnen klinken zo spontaan, haast geïmproviseerd. Het heeft zo moeten zijn op dit album, alles klopt. Na dit half uurtje Agent Steel kan ik er weer tegenaan, laat al die technische moderne herrie maar weer komen. Misschien, grijp ik straks nog wel weer even terug, naar eenvoudige structuren en die pure essentie. Back to Basics en uiteraard:
Back To Reign!!

Tracklist
1. The Calling
2. Agents Of Steel
3. Taken By Force
4. Evil Eye/Evil Minds
5. Bleed For The Godz
6. Children Of The Sun
7. 144,000 Gone
8. Guilty As Charged
9. Back To Reign

Score: 88 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 2 augustus 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Edwynn op 02-08-2008 om 20:38u
Score: 98 / 100

Ik geef hem tien punten meer. Over dit album kan ik niet objectief oordelen. Hier kleven voor mij zoveel herinneringen aan. Van Skeptics Apocalypse krijg ik echt nooit genoeg. De eerlijkheid en de passie, waar al over gesproken wordt, maken dit album denk ik inderdaad de mijlpaal die het is.
Thrash, speed en melodie bereiken hier de perfecte mix. De krankzinnige, doch melodieuze vocalen van John Cyriis nemen het geheel mee naar een hoger niveau.
Qua sfeer en thematiek liep de band voor op de jaren negentig waar series als de x files en aanverwante series populair werden.
Topplaat die wat mij betreft bij iedereen, die metal een warm hart toedraagt, in de platenkast moet staan.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van The Hellion op 03-08-2008 om 02:02u
Score: 95 / 100

Subliem album, heerlijke riffs en melodieen van deze Iron Maiden on speed!

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Metalfuel op 03-08-2008 om 09:25u
Score: 85 / 100

Super gaaf speed metal album! het album sloeg bij mij destijds in als een bom, wat een snelheid en toch zoveel melodie. Geef hem slechts 85 punten omdat ik de opvolger Unstoppable Force beter vind en natuurlijk niet te vergeten de Mad Locust Rising EP.

Ik vind trouwens de band na de reunie nog steeds erg goed.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van HighKing op 03-08-2008 om 13:00u
Score: 90 / 100

Ik kan mij volledig vinden in deze review! Het heerlijke snelle en rauwe geluid van deze plaat is iets wat je bij de hedendaagse releases niet of nauwelijks meer hoort. Geweldig album!

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Kees op 03-08-2008 om 14:40u
Score: 75 / 100

Leuk album, maar voor mij net wat te gruizig.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van tankard op 03-08-2008 om 17:29u
Score: 92 / 100

master of metal,agents of steel meer hoef ik hier niet over te zeggen

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Old Mhb op 04-08-2008 om 19:59u
Score: 99 / 100

Idd, Masters of Metal ... Toendertijd zei men : Dickinson on speed. Geweldige plaat.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van poepluier op 05-08-2008 om 18:56u
Score: 95 / 100

Heb hier echt geweldige herrinneringen aan, niet alleen omdat het een geweldig album is maar ook omdat de heren in Middelburg hun plaat kwamen promoten en een geweldig concert afleverden, gek dat je sommige dingen nooit vergeet en een hoop dingen wel.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van VATERNL op 05-08-2008 om 21:07u
Score: 99 / 100

Dit was destijds echt een sensatie!!
Zo snel en lekker klonk metal nog nooit....

Ook vandaag vind ik het nog een geweldig album.
Let eens op het gitaar solo-werk....zo pakkend en
lekker klinken niet veel bands.

Beluister ook eens Holy Terror, de band gevormd
door een aantal ex-agent steel members.
Ook een eigenzinnige \ opvallende zanger en nog
veel meer lekkere \ opvallende gitaaar riffs en solo's.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van John op 06-08-2008 om 20:23u
Score: 98 / 100

Geweldige plaat, inmiddels 23 jaar oud, maar toch nog geregeld in mijn cd speler te vinden (vinyl verruild voor de cd)

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Rinus op 09-08-2008 om 16:13u
Score: 92 / 100

Inderdaad John, poepluier old Mhb vaternl tankard en wie nog meer.
Vette plaat, die eigenlijk in iedere platenkast minimaal 2x moet voorkomen.
Zowel op vinyl als op cd. Voor de zekerheid nog een kopie bij je ouders op zolder, of in de bermuda driehoek of waar ook, mocht je de 2 anderen kwijt zijn.
Voor de rest sluit ik mij bij voorgaande schrijvers aan.
@kees: misschien domme vraag: wat is gruizig?
Ik ken alleen gruizig in de trant van: ik word daar niet gruizig van.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Lone Starr op 09-08-2008 om 17:49u
Score: 100 / 100

Skeptics ongecompliceerd en simpel durven te noemen. Alsof we het hier over simpele beuk speed/thrash hebben. je hoort misschien geen 200 riffs per nummer maar wat je hoort is wel topkwaliteit en de songs zijn memorabel als geen ander.

Vergeet ook niet dat dit album niet meer is dan een veredelde demo.

Wat mij betreft de creme de la creme speed/thrash band.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Een Metalfan op 09-08-2008 om 21:59u

Wou je het ingewikkeld en technisch noemen dan ? :P

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van The Sentinel op 12-08-2008 om 11:36u
Score: 99 / 100

Regelrechte klassieker. Alleen al het eerste nummer brengt dit album asymptotisch naar de 100 punten grens. Ik geef geen 100 punten omdat Holy Terror nog genialer is, derhalve: beide Holy Terror albums: 100/100.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van J-P op 19-08-2008 om 18:19u
Score: 85 / 100

Yep, geweldig album. Achteraf vallenindedaad de onstrakke drums op maar blijven de nummers strak overeind. Heerlijk album, net als z`n 2 opvolgers. Blij dat er nog meer mensen teruggrijpen naar de jaren 80 met metal (Ik noem daar even Holy Terror, Infernal Majesty, Exodus, Dark Angel, Death Angel, Death, Possessed, Nasty Savage) kan er geen genoeg van krijgen!

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Harry op 22-08-2008 om 12:58u
Score: 90 / 100

Lekker jeugd sentiment.Toen het album uit kwam was het een mijl paal in de metal music,o.k de productie was niet je van het,maar dat was bij de meeste bands uit de jaren 80 het geval.De nummers waren wel helemaal af.Ook live was het geweldig lekker stagediven! Het tweede album was productioneel beter maar toen was de verassing er al een beetje af.Ook nu maakt de band nog steeds prima albums.

Agent Steel - Skeptics Apocalypse
Reactie van Chief op 27-08-2008 om 19:10u
Score: 95 / 100

Heerlijk album, niet zo technisch als de opvolger en lekker rauw. En met een passie waar die hedendaagse metalcore knapen alleen maar van kunnen dromen.