Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-02-2020

Stormwarrior - Heading Northe
Jaar van release: 2008
Label: Dockyard 1
Stormwarrior - Heading Northe
Ik moet het eerlijk bekennen: het hele power metal genre heeft bij mij de laatste jaren een beetje aan charme verloren vanwege de overdosis aan onderling inwisselbare bands die allen uit hetzelfde blikje clichés putten. Maar wanneer ik het titelnummer Heading Northe van het nieuwe Stormwarrior-album hoor, kan ik een gelukzalige grijns niet onderdrukken. Deze band gaat met zó veel spelvreugde, vlammend gitaarwerk en ongegeneerd obligate meebrulteksten tekeer dat ik spontaan zin krijg in het festivalseizoen. Een halve liter bier in de ene hand, de andere hand gebald in de lucht, en meezingen op een bij voorkeur Duits festival: het is een gevoel dat weinig power metalbands mij de laatste jaren nog hebben weten te geven.

Stormwarrior is dan ook geen beginnende band meer. Hoewel Heading Northe pas het derde volledige album is, bestaat de band al tien jaar. Bovendien kon ik mij het vorige album van de heren – Northern Rage – nog goed voor de geest halen. Dat was namelijk ook al zo’n heerlijk album dat bol stond van het pakkende gitaarwerk, fiere dubbelbasses en ongebreideld muzikaal optimisme in de beste Helloween- en Gamma Ray-traditie. Heading Northe is wat afwisselender uitgevallen, waarbij ook ruimte is gemaakt voor enkele midtempo-nummers. Een mooi voorbeeld hiervan is Metal Legacy (over titels die boekdelen spreken gesproken), waarin het Heavy Metal Evangelie maar weer eens gepredikt wordt.

Het moet gezegd worden: niet iedere band zou hiermee weg komen. Power metal-haters zullen met dit album dan ook zeker niet bekeerd worden, integendeel: Heading Northe zou waarschijnlijk tot hoofdpijn, hoge koorts en hardnekkige uitslag leiden. Maar ik word in ieder geval bij elke luisterbeurt weer meegesleept door het enthousiasme van de band. Wat natuurlijk ook hierbij helpt, is de strakke ritmesessie en de vakkundige drummer, die ervoor zorgen het geheel muzikaal gezien als een huis staat. Deze plaat zal zijn weg ongetwijfeld naar de juiste doelgroep vinden. Laat dat festivalseizoen maar komen!

Tracklist:
1. And The Horde Calleth For Oden
2. Heading Northe
3. Metal Legacy
4. The Holy Cross
5. Iron Gods
6. Ragnarök
7. The Revenge Of Asa Lande
8. Remember The Oathe
9. Lion Of The Northe
10. Into The Battle
11. And The Valkyries Ride

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 24 maart 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Stormwarrior - Heading Northe
Reactie van Son of Steele op 24-03-2008 om 17:06u
Score: 85 / 100

Goede review.
Ik ben in februari naar hun 10 jarig bestaan / release party van nieuwe cd geweest en was echt een zalige avond. Deze groep bestaat idd al 10 jaar maar is en blijft nog steeds (bewust) underground. Het zijn bovendien nog eens sympathieke gasten ook! Deze groep verdient meer appreciatie. Men persoonlijke mening is wel dat de eerste cd met de naam "Stormwarrior" nog altijd hun beste is.
Greetz and Cheers