Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Afgelopen lente kregen we al een voorproefje in de vorm van de single Overture of The Wicked, maar begin september zal hij dan ook echt verkrijgbaar zijn. De nieuwe Iced Earth met de titel Framing Armageddon - Something Wicked Pt. 1 is dan eindelijk te beluisteren. Dit eerste deel van een tweeluik bouwt verder op het verhaal van de Something Wicked-trilogie, welbekend van het album Something Wicked This Way Comes.

Bij het luisteren van Framing Armageddon moet je voorganger The Glorious Burden maar even uit het hoofd zetten, want hij lijkt er in de verste verte niet op, want hoewel Jon Schaffer misschien wel een riffje geleend heeft van Decleration Day voor de single Ten Thousand Strong zijn de gelijkenissen minimaal. Wat gebleven is, is het accent op het instrumentale. Dit keer niet in de vorm van orkesten en ander gedoe, maar door subtiele stukken met oosters getinte instrumenten die het geheel een occulte sfeer geven. Het album kent een drietal van deze delen, die qua sfeer niet erg van elkaar verschillen en waarin de diverse muzikale thema's die dit album rijk is nog eens worden uitgediept. Wel aardig, maar gelukkig duren ze ook niet te lang. Afsluiter The Awakening is een leuke proloog naar het volgende album, maar eigenlijk had een echte knaller beter bij dit album gepast. In de 'normale' nummers zijn de vanzelfsprekende solo's natuurlijk veelvuldig aanwezig, misschien wel harder en sneller dan ooit. Bijzonder is The Domino Decree waarin we een heus orgel aan het werk horen als in een progmetalband, wat natuurlijk erg apart is voor Iced Earth.

Genoeg over het instrumentale werk, want er is natuurlijk veel meer te horen op dit album. Opvallend is de vrij korte duur van sommige nummers. Dit blijken dan introducties te zijn tot een volgend nummer, maar soms zit tussen die introducties een echt juweeltje. Motivation of Man is misschien wel een van de beste nummers van deze band ooit en dat met een duur van slechts anderhalve minuut, hoewel het vervolgens wel doorloopt in Setian Massacre. Het lijkt enigszins overdreven van Schaffer om alle stukjes muziek op dit schijfje van losse namen te voorzien en ze als los nummer te beschouwen, maar wanneer je het resultaat hoort, kun je je er als luisteraar wel in vinden.

Veel van de nummers klinken lekker ouderwets agressief zoals we dat eigenlijk ook van Iced Earth gewend zijn, iets dat op The Glorious Burden toch wel een beetje ontbrak. Uiteraard zijn er ook redelijk wat ballads en andere trage liederen aanwezig, maar die klinken gelukkig stukken beter dan op het voorgaande album. Het is goed te horen dat Tim Owens nu bij het gehele schrijfproces in het achterhoofd is gehouden, want hij klinkt vele malen beter dan op The Glorious Burden. Met een enigszins ouderwetse metalsound klinkt zijn stem enorm agressief, en op sommige momenten echt ijzingwekkend sfeervol bij de duistere liederen die Jon Schaffer ons weer voorschotelt. Met een geluid als dat van een sirene geeft hij de muziek van Schaffer dat stukje extra waardoor ze je echt bij de strot grijpen. Vind maar eens iemand die dat beter kan. Petje af dus voor Tim Owens die nu echt kan laten zien waar hij toe in staat is.

Wie na de single nog niet overtuigd was, zal dat na dit album zeker zijn, tenzij je na al die jaren nog niet over het vertrek van Matt Barlow heen bent. Voor de mensen die dat wel achter zich kunnen laten, ligt er een geweldig album te wachten met prima composities en een geweldig vocalist genaamd Tim 'Ripper' Owens.

Tracklist:
1. Overture
2. Something Wicked (Part 1)
3. Invasion
4. Motivation Of Man
5. Setian Massacre
6. A Charge To Keep
7. Reflections
8. Ten Thousand Strong
9. Execution
10. Order Of The Rose
11. Cataclysm
12. The Clouding
13. Infiltrate And Assimilate
14. Retribution Through The Ages
15. Something Wicked (Part 2)
16. The Domino Decree
17. Framing Armageddon
18. When Stars Collide (Born Is He)
19. The Awakening

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 5 september 2007

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Sabbas op 05-09-2007 om 13:29u
Score: 75 / 100

Tja, moet eerlijk bekkennen dat ik zo iemand ben die nog niet over het vertrek van Dht. Barlow heen is. Ripper heeft in mijn ogen niet het gevoel in zn stem dat zo goed bij de ageressieve riffs past en het op die manier wat extra's mee gaf. Enfin.... Ergens heeft het ook wel weer iets, maar toch vind ik hem te eenzijdig qua stemgeluid! Zeker als je hem live songs als My Own Savior of Travel is Stygian hoort zinge...

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Smetsar op 05-09-2007 om 18:03u
Score: 75 / 100

Persoonlijk vind ik dit één van de mindere albums van Iced Earth, als je ze vergelijkt met de andere natuurlijk. Maar er staan wel een paar juweeltjes op vb. Something Wicked Pt. 1, Ten Thousand Strong, The Domino Decree... Maar het is een groeicd die nog wel enkele luisterbeurten nodig heeft om mij te overtuigen van de klasse.

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Een Metalfan op 08-09-2007 om 12:01u
Score: 95 / 100

Als je het verhaal kent, dan past de sfeer van de muziek daar enorm goed bij.
Jon Schaffer heeft zelf gezegd dat dit geen al te hard album is omdat hij juist die sfeer wil weergeven (het afslachten van de Setians en hun plan om de aarde te verwoesten). Deel II zal volgens hem nog veel aggressiever zijn omdat het over het gevecht zal gaan tussen mens en Setians.
Prachtige CD dus!

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van evilgait op 09-09-2007 om 12:39u
Score: 90 / 100

ik vindt het een sterk album beter als de vorige alleen jammer dat het zo lang moest duren op het vervolg van something wicked maar verder een pracht cd ga zo door

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Olde Mhb op 10-09-2007 om 15:49u
Score: 85 / 100

Een heel stuk beter dan G Burden.
Ik ga hem niet vergelijken met de oudere albums odat ik vind dat de stem het geluid van een groep bepaalt.

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Smetsar op 11-09-2007 om 09:15u
Score: 82 / 100

Na enkele luisterbeurten herzie ik mijn mening. Dit is een prachtschijfje geworden!

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Lennert op 11-09-2007 om 22:51u
Score: 85 / 100

Ik kan me prima vinden in de review en wil er nog aan toevoegen dat het een echt 'album' album is geworden. De afzonderlijke nummers lijken minder van belang, het is mijns insziens voornamelijk het album zelf wat in zijn geheel geluisterd moet worden (in tegenstelling tot The Horror Show, waar ik de helft uitzonder en de andere helft compleet oversla).

Krachtige productie, soms wat traag door de vele interludes, maar wel tien keer zo sfeervol als de laatste 3 releases!

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Mike Singe op 14-09-2007 om 19:30u
Score: 92 / 100

Ik volg deze band sedert hun debuut en als eerste moet me van het hart dat ik ik eindelijk volledig content met de vocalen op een Iced Earth CD. Ieder zijn smaak, maar ik heb nooit begrepen waarom het eendimensionale gebrul van Matt Barlow zoveel waardering oogst(te).
Op The Glorious Burden wilde het kwartje nog niet helemaal vallen, maar op deze CD wordt duidelijk dat de Jon Schaffer en wereldzanger Tim Owens bij elkaar passen als pils en bittergarnituur.
Wat een heerlijk album hebben de heren toch in elkaar gedraaid! Erg sfeervol en afwisselend, een CD die je, eenmaal in mijn hersenpan verankerd, nog vaak gedraaid wordt durf ik nu al te voorspellen.
Het enige punt van kritiek is dat we verdorie een jaar moeten wachten op het vervolg!!!!

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van verglas op 18-09-2007 om 20:47u
Score: 90 / 100

Ik ben niet zo van de teksten, dus waar het verhaal over gaat zal mij eerlijk gezegd een worst wezen... Ik vind het een geweldig album om naar te luisteren en op 1 november zal ik dan ook zeer zeker aanwezig zijn in 013. Tot dan..

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van the nice monster op 23-09-2007 om 21:57u
Score: 95 / 100

Een meesterwerk, zonder enige twijfel. Het gaat hem niet om één nummer, het gaat hem over een scifi-reis van om en bij de 75 minuten. Het geheel is sfeervol, doordacht en indien je het lyrics erbij haalt kortweg geniaal. Nog eens chapeau aan Tim 'Ripper' Owens, van wie ik elk lied heb die hij ooit op plaat gezet heeft, om nog steeds je stem te ontwikkelen en anders te gebruiken!!!!
Geniale muziek, geniaal verhaal, geniale zanger, maar voor GENIALE band!!!!
Kan niet wachten tot het vervolg!!!

Iced Earth - Framing Armageddon - Something Wicked pt. 1
Reactie van Amibor op 02-04-2008 om 00:54u
Score: 85 / 100

Ik vond The Glorious Burden een deceptie van heb-ik-jou-daar, ik moest wennen aan de andere zanger en het hele album had niet meer die occulte en duistere sfeer die Barlow zo goed neer wist te zetten. Viel mijn mond even open toen ik dit album beluisterde. Ze kunnen het dus toch nog! Dit album raast aan je voorbij, en is eigelijk qua algehele sfeer beter dan SWTWC en Horror Show, wat meer een verzameling van hele goeie en hele slechte losstraande nummers was. Heerlijk dit. Het bizarre is dat ik bijna vergeet dat ik naar Tim Owens aan het luisteren ben, hij gaat op in de sfeer. Uiteraard blijf ik Barlow vele malen beter vinden, dus ik ben ontzettend benieuwd naar deel 2, wat behalve de terugkeer van de gouwe vouwe zangert ook nog eens een agressiever album schijnt te gaan worden. Dit album is alvast een heerlijk voorproefje op een potentiele gigant en een persoonlijke bevestiging dat ze gelukkig nog uitermate sfeervolle conceptalbums neer kunnen zetten.
Dit stuk komt zo laat omdat ik vanwege mijn GloriousBurden-complex dit album veel te lang links heb laten liggen. Zonde.