Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-12-2019

Sonata Arctica - Unia
Jaar van release: 2007
Label: Nuclear Blast Records
Sonata Arctica - Unia
De inmiddels populaire Sonata Arctica is toe aan zijn vijfde album, getiteld Unia. En tot nu toe kon je er altijd vanuit gaan dat elk album minstens voor de helft volstond met van die typische, supersnelle power metal. Welnu, dat tijdperk is afgesloten. De Finnen zien geen uitdaging meer in het schrijven van nummers als Victoria's Secret of Misplaced. Hoofdcomponist Tony Kakko vond het de laatste paar albums meer een verplichting en besloot nu eens gewoon zijn hart te volgen. Nu de albumcover er ook een stuk simpeler uitziet én het hoofdlogo ietsjes veranderd is, lijkt er dus een nieuw tijdperk te zijn aangebroken.

Sonata Arctica heeft wel vaker nummers van een normaal tempo gemaakt. En The End Of This Chapter, Gravenimage en Blinded No More kun je zeker niet slecht noemen, integendeel! Daarom hoeven we niet te vrezen dat het ontbreken van snelheid meteen een slecht album betekend. Af en toe wordt er nog wel eens snel gespeeld, maar snelheden zoals Wolf & Raven worden nooit meer gehaald. Het snellere The Harvest doet misschien nog wel het meest daaraan denken.

En uiteindelijk is Unia dan ook geen slecht album geworden, maar toch zeker wel anders. De melancholische sfeer komt nu extra sterk naar voren en de nummers klinken progressiever. Luister maar eens naar het afwisselende My Dream's But A Drop Of Fuel For A Nightmare. Ook is het gitaargeluid een stuk steviger geworden, maar daar staat tegenover dat het gitaarwerk zelf wat beperkter is geworden. Je zal weinig gitaarmelodieën horen en de nummers worden vaak gedragen door simpel verzonnen, maar zware riffs. Daaroverheen hoor je sfeervolle keyboardpartijen, zoals in Paid In Full in de vorm van een leuk pianoriedeltje

De prachtig uitgewerkte zanglijnen en gevarieerde zangstijl van Tony zijn de elementen die ervoor zorgen dat je zeker weet dat je naar Sonata Arctica luistert. Die waren altijd al aanwezig. Daarom maakt Unia een album dat in zekere zin wel herkenbaar is, maar is toch ook zeker een duidelijke breuk met het verleden. En er zullen zeker fans afhaken. Ik was bijna afgehaakt. Want het viel toch tegen, de eerste luisterbeurten. Het is dan ook een radicale verandering, zo opeens van veel snelheid naar niks. Het album heb ik een paar weken laten liggen. Pas daarna begin je te accepteren dat de nieuwe vorm van Sonata Arctica ook best een mooie toekomst kan krijgen.

Tracklist:
1. In Black And White
2. Paid In Full
3. For The Sake Of Revenge
4. It Won't Fade
5. Under Your Tree
6. Caleb
7. The Vice
8. My Dream's But A Drop Of Fuel For A Nightmare
9. The Harvest
10. The Worlds Forgotten, The Words Forbidden
11. Fly With The Black Swan
12. Good Enough Is Good Enough

Score: 80 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 22 mei 2007

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Sner op 22-05-2007 om 23:32u
Score: 90 / 100

Sonata Arctica is duidelijk een nieuwe weg ingeslagen. Wat in de review verteld wordt, klopt wel aardig: het snelle werk, maakt plaats voor mid-tempo, sfeervolle, meer complexere composities. Een snelle gitaarsolo is dan ook zeker iets wat je zult missen op dit album. Gelukkig zijn de zanglijnen wel weer fantastisch en Tony Kakko zingt zeer afwisselend: dan weer gevoelig, dan met een zekere nonchalance en dan weer zeer krachtig. Mijn advies is om het album echt een aantal keer te gaan luisteren, ook als het de eerste keer niet zo bevalt. Na een aantal luisterbeurten ontdek je steeds meer aan elk nummer en tevens ga je melodielijnen herkennen, wat het luisteren naar de cd een stuk leuker maakt. Voor mij persoonlijk is dit misschien ook het minste album uit de geschiedenis van Sonata Arctica, maar het blijft Sonata Arctica en dus is een hoge kwaliteit gegarandeerd. Ten opzichte van andere bands steken ze er nog steeds met kop en schouders bovenuit. Toch zal het gemis van een echte snelheidsklapper zich doen voelen, zeker als je de nummers 'Black and white' en 'The harvest' hoort, die neigen naar het oudere werk, maar het net niet halen...

Sonata Arctica - Unia
Reactie van hypnos op 23-05-2007 om 13:53u
Score: 50 / 100

silence en wintersguild zijn voltooid verleden tijd. Dit album is unpower metal. Het is mooi op zich, maar het is GEEN power metal. Het is metal voor 40+'ers

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Kees op 23-05-2007 om 21:18u
Score: 70 / 100

Het is wel een geinig albumpje, maar dit is niet wat ik wil horen eigenlijk van sonata arctica.
Maar agja, voor de afwisseling is het wel leuk.

Groetjes,
Kees

Sonata Arctica - Unia
Reactie van VATERNL op 23-05-2007 om 21:58u
Score: 95 / 100

In tegenstelling tot de anderen vind ik dit album beslisit erg goed.
Het vorige werk vond ik altijd al erg goed, maar dit album klinkt nog beter. Alles klinkt als een klok en de songs zijn meer dan goed.
Dit album wordt beter na iedere draaibeurt.

De nummers zijn misschien wat minder snel, persoonlijk mis ik het totaal niet. ( al vond ik het snellere werk altijd wel erg goed ).


Sonata Arctica - Unia
Reactie van Marco op 24-05-2007 om 00:29u
Score: 76 / 100

Mijn advies is ook: Draai de plaat eerst een paar keer, dan zal die stukje bij beetje interessant worden. Ik baalde eerst ook van Unia. Maar nu blijkt het eigenlijk wel een boeiende cd te zijn met verrassende zanglijnen, en inderdaad is het progressiever. Het oude werk vind ik nog wel beter. Maar misschien doet het rustige Good Enough Is Good Enough wel terugdenken aan de rustige nummers van vroeger.
Ik mis het oude gitaargeluid wel, met de bijbehorende solo's, maar één ding zal nooit veranderen: Tony Kakko zal altijd z'n unieke stemgeluid houden.

Sonata Arctica - Unia
Reactie van lindarctica op 28-05-2007 om 13:09u
Score: 100 / 100

Unia is echt een goed album!!
oke, je hebt gleijk als je zegt dat ie wat rustiger is
maareh als je vind dat het 40+ metal is geworden, sorry hoor, dat vind ik ronduit beledigend, en dat soort kritiek moet je echt voor je houden, anders kan je echt ruzie met me krijgen.
maar ik vind dat je ook tevreden moet zijn met de snelle die je krijgt
echt een meer volwassen album is het geworden

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Womwom op 02-06-2007 om 14:17u
Score: 95 / 100

Meesterlijke plaat! Ik ben verslaafd. Beste Sonata album tot nu toe. Need I say more?

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Jeroen op 02-06-2007 om 15:26u
Score: 90 / 100

Ik moet zeggen dat ik er dubbele gevoelens op na houdt bij deze cd. Aan de ene kant is het absoluut een prachtige cd, aan de andere kant vind ik de vorige albums (vooral Winter Heart's) toch beter. Ik vind het vooral jammer dat de snelheid zo drastisch omlaag is gehaald. De nummers die het meeste aan het oude werk doen denken (In Black & White, The Harvest, For The Sake of Revenge) zijn dan ook mijn favorieten. Toch denk ik dat je deze cd los moet zien van het 'oude' Sonata Arctica. Als Unia door een andere band gemaakt was, had waarschijnlijk iedereen hier het een geweldige cd gevonden, maar omdat het Sonata Arctica is, verwacht je iets anders. Als je het verleden even weg denkt, is Unia naar mijn mening gewoon weer een zeer geslaagde cd.

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Sner op 03-06-2007 om 21:49u

De laatste drie zinnen van Jeroen zijn reactie zijn zeer treffend. Intelligent opgemerkt mister, jij snapt het tenminste! Misschien kan je nog als reviewer aan de slag bij een andere bekende, Nederlandse metalsite, want daar stond me toch een slechte review van dit album...

Sonata Arctica - Unia
Reactie van rik op 04-06-2007 om 18:47u
Score: 97 / 100

iik verbaas me over sommige bercihten dat dit album slecht zou zijn. persoonlijk vind ik dit het beste album. geniale texten en symphonischer dan vorige albums. De eerste keer dat ik hem luisterde moest ik ook erg wennen maar na meerdere keren luisteren ben ik zeker verslaafd geraakt aan deze cd. Ik mis de snelle nummers niet echt. De beste nummers vind ik wel : 1. my dream's but a drop of fuel for a nightmare 2: paid in full 3: in black and white. Tony's stem is gewoon meesterlijk en het klinkt gewoon wat volwassener en nu zit er ook wat rust in. Van mij mogen ze dit soort albums blijven maken.. Ik zal de snelheidsmonsters niet missen!

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Kees op 14-06-2007 om 16:23u
Score: 80 / 100

Na een aantal keren geluisterd te hebben is mijn waardering wel omhoog gegaan, alleen hou ik persoonlijk meer van de oude stijl, maar het is zeker geen slecht album.

groetjes,
Kees

Sonata Arctica - Unia
Reactie van ChaosKiller op 03-07-2007 om 01:50u
Score: 92 / 100

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet blij was met het "tragere" album maar na een aantal keer luisteren ben ik het erg gaan waarderen. Ik heb helaas geen vervangend artiest zodat ik nog van nummers zoals Victoria's Secret kan genieten maar hopelijk komt dat nog.

Een echt top nummer vind ik The Vice. Het is een erg verslavend nummers als je het mij vraagt en dat komt ook door de snelheid die in het nummer zit. Het is alleen jammer dat Sonata Arctica niet meer de snelle nummers gaat doen maar zich vooral gaat focussen op dit soort albums. Is dit iets slechts? Nee zeker niet. Dit is eigenlijk iets wat meerdere artiesten moeten doen aangezien er heel veel zijn vastgeroest aan hun stijl. Als je om de x jaar een andere stijl probeerd dan hou je het voor jezelf en je fans veel aangenamer.

Sonata Arctica heeft hiermee weer bewezen dat ze een hele goede band zijn. Ik hoop alleen dat ze nog van die snelle nummers zoals victoria's secret maken omdat dat toch is wat ze heeft groot gebracht.

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Berry op 12-07-2007 om 14:19u
Score: 80 / 100

Zo! Dat was behoorlijk schrikken in het begin zeg! Na vele luisterbeurten ben ik dit album toch gaan waarderen. Het is een top plaat, maar je moet hem zeker los zien van het oudere werk.
Mijn voorkeur gaat toch uit naar Ecliptica en Silence, want ik ben gewoon een powermetal liefhebber. Voor die twee albums zeker de volle 100 punten, voor Unia kom ik uit op 80...

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Ironme op 12-07-2007 om 15:54u
Score: 100 / 100

beste Sonata Arctica album tot nu toe, ik vond ze al geweldig met de snellere nummers, en vond het album eigenlijk ook een klein beetje tegenvallen, na een paar keer ontdek ik pas hoe geniaal alles in elkaar zit. Het klinkt wel anders dan de andere albums, maar dat vind ik juist goed, anders leek het allemaal zoveel op elkaar... :)

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Patrick op 04-08-2007 om 23:47u
Score: 50 / 100

Voor mij is sonata arctica verweggezakt met dit album..
Waar zijn de beroemde solo's en de geweldige riffs... waar zijn de afwisselende stemmen... waar is de sfeer die sonata arctica gecreërt heeft met hun vorige albums... waar is het meeslepende van sonata arctica... bij silence bijvoorbeeld zet je de cd aan en je gaat 3 kwartier van melodische power metal door met een verhaal erachter dat je meesleept... Ik schork erg toen k dit album hoorde... Dit is niet de sonata arctica die het was.. die het hoort te zijn...
Bijvoorbeel het nummer paid in full: waar is de solo... en waarom zit er geen einde aan... waarom gebruiken ze niet wat ze in hun hebbe wat betreft zang, en gitaar+keyboard spel...

ik vind dit een afgang en vooral heb k met de die hard fans te doen... wat moeten die er niet van denken........... DIT IS NIET DE SONATA ARCTICA IN VOLLE GLORIE, DIT IS JANKEN MET DE PET OP!!!

Sonata Arctica - Unia
Reactie van satyr op 29-09-2007 om 17:02u

slechte mening over dit album leer dan liever iets van metal dat is mijn mening sonata is gwn de beste band in dit vak ookal ombreekt de snelheid hun nummers blyven me boeien hoe dan ook

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Een Metalfan op 04-10-2007 om 11:12u

sonata artica had dit niet moeten doen.. Silence is een geweldig album, sonata arctica is dood gegaan zoals ze nu zijn op Unia

Sonata Arctica - Unia
Reactie van patrick op 04-10-2007 om 11:18u

Sonata arctica is wel goed, ckr wel maar niet op Unia..

ga waarschijnlijk als nog gewoon naar het concert op 1 oktober in 013.
bij mij hebbe ze een hoge reputatie gekrege vannaf Album silence en kan alleen maar hopen dat het volgende album weer Sonata Arctica is waar ik fan van ben en niet zoals ze op Unia zijn. Hopelijk word het een album vergelijkbaar met silince

Sonata Arctica - Unia
Reactie van satyr op 06-10-2007 om 16:30u
Score: 85 / 100

ik denk dat je a1 maar kunt hopen op een album zoals silence,maar dat deze niet meer zal komen sonata heeft hun eigen weg gekozen en voor mij blijft sonata gwn zeeer sterk in wat ze doen,het is zoals eerder al gezegt moest dit album van een onbekende band zijn zou iedereen het beter vinden het is gwn omdat het een sonata album is dat mensen het minder vinden!luister naar paid in full,caleb,the harvest en je hoort weer enkele pareltjes

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Medea op 09-10-2007 om 09:00u
Score: 45 / 100

Ik blijf het steeds weer proberen.. maar ik kan alleen maar zeggen dat ik het album Unia absoluut geen Sonata Arctica vind. Ik had zo uitgekeken naar het nieuwe album en dan is het toch een flinke tegenvaller. Ben een Sonata Arctica freak maar hier sprongen me de tranen toch van in de ogen en niet omdat ik het zo goed vond.

Sonata Arctica - Unia
Reactie van patrick op 14-10-2007 om 20:49u

ik leef met je mee Medea, voor mij zelfde

Sonata Arctica - Unia
Reactie van tankard op 08-04-2008 om 11:24u
Score: 90 / 100

ik vind het album wel iets hebben,het zyn zeker pakkende songs ze hebben gwn niet de snelheid van het oudere werk en drm word het zo afgebroken en dat is spijtig

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Monachos op 23-05-2008 om 00:41u
Score: 40 / 100

Dit album is, zoals menigeen voor mij al gezegd heeft, niet te vergelijken met de andere albums van Sonata. Toch verbaast het me dat iedereen zo lyrisch enthousiast reageert op het album. Ik hoor een band die van enthousiaste Power Metal is overgegaan naar een commerciëlere sound. Zoals sommigen hierboven ook al geconstateerd hebben is de sfeer van Sonata compleet weg. Wat mij betreft is het dak Sonata met dit album volledig ingestort. Hopen op betere tijden.

Sonata Arctica - Unia
Reactie van Jim op 04-02-2009 om 21:48u
Score: 95 / 100

Mijn advies voor de mensen die beweren dat dit totaal niet op z'n plaats is etc.
Draai het voor 'n tijdje. Ik vond het in 't begin ook niet echt goed. kon de tracks niet zo goed onthouden door de varatie die er is.

Maar als je het eenmaal begint te pruimen is het echt klasse. En voor diegene die dat dus echt niet hebben, zelfs na hard proberen. Helaas, gij bent niet fan van deze muziek. Ikzelf ben ook niet echt fan van progressieve muziek, maar met Tony's stem en de Power metal influences die er overheen zijn gegooit vindt ik het gewoon een uniek plaatje geworden. Er zit 'n bepaalde rush in waar je naar blijft terugkomen, en het heeft 'n hogere houdbaarheids datum (voor mij dan).

Echt gewoon goede muziek, that's it.