Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Marduk - Rom 5:12
Jaar van release: 2007
Label: Regain Records
Marduk - Rom 5:12
„Therefore, just as sin entered the world through one man, and death through sin, and in this way death came to all men, because all sinned.“

Aldus de lange versie van de titel van de nieuwe Marduk plaat. Rom 5:12 is een passage uit het Nieuwe Testament die het nieuwe meesterwerk van Marduk perfect omschrijft. Ik zeg inderdaad meesterwerk, want Rom 5:12 is weer een mokerslag zonder genade.

Ik moet toegeven dat ik huiverig was voor deze cd na een monumentaal werk als Plague Angel. Ietwat angstig stopte ik Rom 5:12 dan ook in mijn cd speler. Twijfels verdwenen echter als sneeuw voor de zon toen ik al bij het eerste loodzware nummer The Levelling Dust al finaal platgewalst werd. Ik kon opgelucht adem halen: Marduk gaat ons niet teleurstellen. De band speelt op het hoogste niveau en de angstaanjagende vocalen van zanger Mortuus komen op Rom 5:12 volledig tot wasdom.

Productioneel valt meteen op dat het iets netter is dat Plague Angel. Kenmerkend voor het album is verder de enorme afwisseling in het materiaal. Zo staan er natuurlijk beestachtig snelle bombardementen in de vorm van Limbs of Worship op, maar ook ontzettend zware en gedragen nummers zoals het onder de huid gaande Imago Mortis.

De meest opvallende track is het in mid-tempo gehouden Accuser/Opposer omdat deze zich bedient van cleane vocalen die door niemand minder dan Alan Nemtheanga van Primordial zijn ingezongen. Nemtheanga is niet de enige gast op dit album, zo krijst oer-zanger Jocke Göthberg enkele zanglijnen mee in het schedelsplijtende Could Mouth Prayer en heeft men voor de track 1651 wederom de hulp ingeroepen van de neofolkers Arditi.

Rom 5:12 is het tot op heden meest afwisselende werk van Marduk en men kan merken dat het tot in de details is uitgewerkt, als men alleen al kijkt naar de intermezzo’s en samples die gebruikt zijn en overal perfect inpassen. Rom 5:12 is een bijna beangstigend goede plaat die de concurrentie wederom mijlenver achter zich laat.

Tracklist:
1. The levelling dust
2. Could mouth prayer
3. Imago mortis
4. Through the belly of damnation
5. 1651
6. Limbs of worship
7. Accuser / Opposer
8. Vanity of vanities
9. Womb of perishableness
10. Voices from Avignon

Score: 94 / 100

Reviewer: Jan
Toegevoegd: 20 april 2007

Koop dit album in

Meer Marduk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Jurgen op 20-04-2007 om 12:09u
Score: 90 / 100

Vanity of vanities! :)

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Thijs op 20-04-2007 om 14:12u
Score: 95 / 100

Geniaal album, vooral Womb of perishableness is briljant!

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Michael op 20-04-2007 om 19:06u
Score: 95 / 100

Geweldig album! Alleen de tussenstukjes hadden van mij niet gehoeven.

Marduk - Rom 5:12
Reactie van ego op 22-04-2007 om 13:29u
Score: 3 / 100

vindt de cd geen zak aan. marduk= marfuk,haha. commentaar als geweldig en geniaal,laat me niet lachen. ga allemaal maar eens luisteren naar behemoth, dat is pas geweldig en geniaal.burphh

Marduk - Rom 5:12
Reactie van cataclysm child op 23-04-2007 om 00:15u

Ja, ga jij met je debiele reactie maar tegen een boom zeiken ofzo. burps

Marduk - Rom 5:12
Reactie van ego op 23-04-2007 om 19:22u

haha ,ik zeik in me broek van het lachen. losersss

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Een Metalfan op 24-04-2007 om 16:57u

Behemoth is ook leuk... Marduk was er alleen wat eerder bij :)

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Erik op 27-04-2007 om 16:25u

De meest opvallende track is het in mid-tempo gehouden Accuser/Opposer omdat deze zich bedient van cleane vocalen die door niemand minder dan Alan Nemtheanga van Primordial zijn ingezongen.

Ik heb het album nog niet helemaal gehoord, maar tot nu toe ben ik het daarmee eens. In negatieve zin welteverstaan. Ik vind zijn zang een erg storende factor. Ik vind zijn stem niet bij black metal passen en al helemaal niet in een nummer dat zo geweldig begint. Hoe denk je er zelf eigenlijk over?

De rest van het album vind ik wel goed, al hoor ik af en toe meer dingen die me storen. Wat mijn betreft komt Rom 5:12 niet in de buurt van Plague Angel, daaraan heb ik niets negatiefs ervaren.

Marduk - Rom 5:12
Reactie van raziel op 27-04-2007 om 21:16u

marduk marduk ,marduk zo er is geen betere dan marduk vooral dankzij mortuus blijven ze aan de top met legion vond ik er ook geen zak meer aan maar mortuus wow maakte ie nog maar een plaat met funeral mist dat zou wat zijn

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Een Metalfan op 27-04-2007 om 21:18u

haha waar mortuus heen gaat ga ik heen er is naar mijn mening geen betere black metal zanger trouwens hoe kom je er bij dat behemoth beter is ??? vind daar nou juist niks aan

Marduk - Rom 5:12
Reactie van raziel op 27-04-2007 om 21:18u

o mijn naam vergeten

Marduk - Rom 5:12
Reactie van raziel op 27-04-2007 om 21:42u

Hail marduk hail ,Mortuus

Marduk - Rom 5:12
Reactie van trooper op 06-05-2007 om 21:02u
Score: 80 / 100

Rom 5:12 heeft me wel van begin tot einde kunnen boeien, maar qua gevoel haalt hij t niet van de duistere oorlogsfeer van Plague angel. Muzikaal is de plaat wel zeer geslaagd volgens mij. (wat een idiote discussie hierboven btw, behemoth valt niet te vergelijken met marduk...)

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Srachex op 14-05-2007 om 00:21u
Score: 90 / 100

Idd, mensen die Behemoth en Marduk al een tijdje volgen weten dat je deze niet meer met elkaar mag vergelijken... Marduk is terug... EN HOE!!! Wacht maar tot je

Marduk - Rom 5:12
Reactie van Srachex op 14-05-2007 om 00:22u
Score: 90 / 100

Idd, mensen die Behemoth en Marduk al een tijdje volgen weten dat je deze niet meer met elkaar mag vergelijken... Marduk is terug... EN HOE!!! Wacht maar tot je Cold mouth prayer live hoort. De ballen van elke fan krimpen tot erwtjes bij het horen van zulke liederen....

Marduk - Rom 5:12
Reactie van SpakenburgMetal op 14-05-2007 om 19:24u
Score: 92 / 100

Fantastische plaat! Dit is weer een juweeltje voor iedere BM liefhebber! Knaller voor begin tot eind. AARRGGHHH!!!

Marduk - Rom 5:12
Reactie van DaevaZahhak op 01-03-2011 om 00:36u
Score: 90 / 100

One of my alltime-favorites. ACCUSER/OPPOSER!!!