Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Godsmack - Awake
Jaar van release: 2000
Godsmack - Awake
Dit is een vrij recente release (de tweede al) van deze jonge amerikaanse band. Godsmack is in mijn ogen een betere en zeker heaviëre versie van bands zoals Creed die (moderne) metal en grunge met elkaar verweven.

Dit is een album dat niet iedereen die deze site bezoekt zal appreciëren. De fans van gothic, death, black etc. hebben hier waarschijnlijk weinig aan. De fans van stevige, hedendaagse (maar zeker geen nu-metal) rock en metal kunnen hier misschien wel iets mee aanvangen.

Het opvallendste aan deze plaat is de fantastische productie. De gitaren, drums, bass en zang klinken zoals "the black album", heel heavy en vol. Je muziekinstallatie moet zeker niet luid staan om een stevig geluid te verkrijgen.

Nu de songs. Die zijn goed, hard, simpel. Dat zijn de drie sleutelwoorden van deze cd. Opener "sick of life" is ook zo een typische concertopener (zoals "Enter Sandman" indertijd). Een kalme opbouw, wat gitaar, noise en symbalen, tot wanneer plots de bass komt ingevallen. Wanneer luttele seconden later de riff uit de mouw wordt getoverd, is het liedje op gang gekomen. Daarna volgen er nog een hoop zware rockers zoals "awake", "greed" en "goin' down". Veel riffs, stevige zang met goede melodie en een paar solo's, tempoveranderingen etc...

De plaat is wel niet origineel. Zoals ik al zei, de productie is goed, de energie van de band is zeker aanwezig en de muziek rockt lekker, maar we kunnen moeilijk van een revelatie spreken. De songs zijn ontegensprekelijk sterk, maar nooit origineel en een paar keer zelfs een tikkeltje voorspelbaar. De band is zeker geen metallica qua songs en niet zo innovatief als pakweg Tool of System of a down, maar toch een goed alternatief voor rockers die het hoge stroperigheidsgehalte van Creed en consoorten beu zijn. Hier wordt gerockt, niet gepreekt.

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 70 / 100

Reviewer: Tim Cunningham
Toegevoegd: 5 januari 2002

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van 50 op 28-03-2004 om 20:15u

Mwa, vind Godsmack niet zo geweldig, en dit album eigenlijk ook niet echt. En laat ik het maar niet hebben over die zanger van ze....

Reactie van 'bones' op 24-12-2004 om 14:30u
Score: 65 / 100

Ik heb zelf ook niet veel op met godsmack. Maar ik moet zeggen dat ze behoorlijk opende voor metallica in de gelredome.

Reactie van enchant op 30-04-2010 om 13:43u
Score: 80 / 100

Goeie CD. Al moet je houden van de zang.