Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Pagan's Mind - Enigmatic Calling
Jaar van release: 2005
Label: Limb Music Products
Pagan's Mind - Enigmatic Calling
Enkele jaren geleden leverde de Noorse band Pagan’s Mind het uitstekende tweede album Celestial Entrance af, waarop progressieve metal moeiteloos gecombineerd werd met goed in het gehoor liggende power metal. Met ruim zeventig minuten aan muziek liet de band eveneens horen totaal geen gebrek aan inspiratie te hebben en door de toegankelijke, maar tegelijkertijd complex opgebouwde, melodieuze nummers sprak het album een breed scala aan metalliefhebbers aan.

Inmiddels levert Pagan’s Mind – wederom via Limb Music – haar derde album Enigmatic Calling af, dat grotendeels in het verlengde van zijn voorganger ligt. Helemaal geen probleem dus, aangezien die voorganger absoluut naar meer smaakte en de band uitblinkt in compositorische en instrumentale vaardigheden. Schijnbaar zonder enige moeite combineert Pagan’s Mind invloeden van Dream Theater, Symphony X, Ayreon en Stratovarius tot een eigen geheel.

De complexe opener The Celestine Prophecy zet al meteen de toon voor de rest van het album. Met haar ruim zeven minuten hebben we hier te maken met een uitermate sterk opgebouwd nummer, dat ondanks het instrumentale vuurwerk dankzij de pakkende refreinen vrij herkenbaar blijft. Die omschrijving is eigenlijk ook van toepassing op de overige nummers, die door hun complexe structuur en instrumentale hoogstandjes nergens vervelen maar toch al vrij snel blijven hangen. Beste voorbeelden hierbij zijn – naast de eerder genoemde opener – het futuristische Enigmatic Mission en het afwisselende Taken.

Voeg aan dit alles nog eens een heerlijke, vette productie en schitterend artwork toe en het mag duidelijk zijn dat Enigmatic Calling een geweldig album is geworden. Zeker een aanrader voor iedereen die genoeg heeft van de vele standaard power metalbands die tegenwoordig jaarlijks hun cd-tjes mogen uitkakken. Overigens zijn de heren komend najaar live in ons landje te bewonderen op het Progpower Festival. Zeker een band om in de gaten te houden!

Tracklist:
1. The Celestine Prophecy
2. Enigmatic Mission
3. Supremacy, Our Kind
4. Entrance to Infinity
5. Coming Home
6. Celestial Calling
7. Taken
8. Resurrection (Back in Time)
9. Appearance
10. Search for Life
11. New World Order

Score: 86 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 23 juni 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Skilgannon op 08-07-2005 om 12:39u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens. Dit is een superlekkere plaat geworden. Ik kende ze reeds enige tijd en was vol spanning aan het afwachten naar de nieuwe plaat en je hij lost alle verwachtingen meer dan genoeg in. En idd uitkijken naar het Progpower festival, kaartjes liggen trouwens al enige tijd klaar

Reactie van Jim op 25-04-2009 om 11:32u
Score: 85 / 100

Man, Coming Home is zo'n lekker nummer!