Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Mastodon - Leviathan
Jaar van release: 2004
Label: Relapse Records
Mastodon - Leviathan
Ik zal waarschijnlijk niet overdrijven als ik zeg dat er hele hordes muziekliefhebbers zijn die op deze plaat gewacht hebben. Terecht ook, want Remission, Mastodon’s debuut, was een mijlpaal in de metalgeschiedenis die de komst van een heel nieuw genre aankondigde, zoals The Dillinger Escape Plan dat in 1999 ook al deed. Met zijn geniale mengvorm van Thrash, Death Metal, Grunge, Noise, Grind en Hardrock zette Mastodon niet alleen de standaard neer voor het komende millennium, maar legde de band ook voor zichzelf de lat erg hoog.

Men kan echter gerust wezen, want Leviathan lost alle verwachtingen naar behoren in, en overtreft ze nog ook. Alle ingrediënten die Remission de mijlpaal maakten die het album was zijn weer aanwezig, terwijl de band zichzelf geen enkel moment herhaalt. Ook in dit opzicht is Mastodon vergelijkbaar met Dillinger; je hoort steeds dezelfde band, maar die band verkent wel op ieder nieuw werk andere kanten van zichzelf. Waar op Remission voornamelijk de “harde”, technische kant van Mastodon te horen viel, ontdekt de band op Leviathan alle andere facetten die het muzikale concept van Mastodon te bieden heeft. Ik doel hierbij op de overduidelijk verder uitgewerkte composities die vaker dan ooit aan Neurosis en Today Is The Day herinneren, de regelmatig opduikende cleane, Thin Lizzy-achtige zang van Brett Hinds en de verder uitgesponnen gitaarriffs. Leviathan is het product geworden van een band die niet schuwt om de grenzen van zowel het metalgenre als zijn eigen kunnen te verkennen en vervolgens over die grenzen heen gaat. Dat maakt het geen hapklare brokken voor de doorsnee metalfan, maar levert wel een muzikale ontdekkingstocht op die elke breed ingestelde muziekliefhebber zal behagen.

De plaat van het jaar? In mijn optiek ongetwijfeld, hoewel ik kan begrijpen dat er een groep mensen is die Mastodon’s nieuwe geluid minder zullen waarderen dan het meer metal-gerichte Remission. Niet iedereen zal dit soort muziek kunnen waarderen, en niet iedereen zal de experimenten van Mastodon kunnen volgen. Wat dat betreft zal ook het Moby Dick-concept, wat volgens de band zelf een prachtige metafoor vormt voor de huidige situatie in de wereld, een struikelblok zijn. Voor hen die bereid zijn om Leviathan zonder vooringenomen gevoelens te beluisteren valt er, alle tien nummers lang, enorm veel plezier te beleven aan dit album. Het metalgenre moet gaan oppassen, er komt een revolutie aan, en die revolutie heet Mastodon.

Trackslist:
1. Blood And Thunder
2. I Am Ahab
3. Seabeast
4. Island
5. Iron Tusk
6. Megalodon
7. Naked Burn
8. Aqua Dementia
9. Hearts Alive
10. Joseph Merrick

Score: 94 / 100

Reviewer: Rascul
Toegevoegd: 10 september 2004

Koop dit album in

Meer Mastodon:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van GnarKill op 18-09-2004 om 18:24u
Score: 85 / 100

Moet hem nog ff vaker luisteren...maar Iron Tusk (de single) klinkt sowieso wel lekker :D

Reactie van GnarKill op 22-09-2004 om 17:06u
Score: 95 / 100

ik heb hem nu iets vaker beluisterd. Conclusie: vette cd, met name de single (iron tusk), seabeast, megalodon en naked burn zijn goed...mastodon heerscht :D

Reactie van 'bones' op 01-03-2005 om 17:18u
Score: 90 / 100

Samen met lamb of god een absolute revelatie in metal! enne rascul "Thin lizzy achtige zang????" hahahahahahahahaha....... ja en sharon den adel's zang heeft wel wat weg van lemmy!

Reactie van ronnie op 03-03-2005 om 14:39u
Score: 95 / 100

wereldplaat!!! Probeer deze lui maar in een hokje te stoppen........onbegonnen werk, deze band is een productie van al het goeds wat gitaarmuziek ons de laatste 40 jaar heeft gebracht.Een beetje sabbath,Deep Purple,Rush,Misfits,slayer,Sepultura(chaos/roots),Prong etc.... Werkelijk waar alles klopt aan deze plaat!

Reactie van brutus op 29-04-2005 om 19:18u
Score: 95 / 100

van dillinger escape plan werd(word) ik niet warm of koud, deze band vond ik direct al geweldig toen ik remission voor het eerst hoorde! Verbazingwekkend dat deze 2 bands toch vaak in een hokje worden gestopt! Natuurlijk hoor ik ook de overeenkomsten(fusion thrash,grunge,stoner en hardrock) maar mastodon heeft het gewoon en dillinger escape plan niet!

Reactie van animal op 22-07-2005 om 19:43u

ik als drummer krijg werkelijk een stijve lul wanneer ik deze plaat op zet, dat geldt ook zeker voor "remission" de vorige plaat!!!! Bran Dailor kicks Ass!!!!!!!!!!! Lachwekkend dat deze band regelmatig wordt afgeschilderd als een kruising van metallica en rush......zeker als je Bran Dailor dan zou moeten vergelijken met die deense dwerg Lars Ulrich!!!

Reactie van animal op 22-07-2005 om 19:44u

ik als drummer krijg werkelijk een stijve lul wanneer ik deze plaat op zet, dat geldt ook zeker voor "remission" de vorige plaat!!!! Bran Dailor kicks Ass!!!!!!!!!!! Lachwekkend dat deze band regelmatig wordt afgeschilderd als een kruising van metallica en rush......zeker als je Bran Dailor dan zou moeten vergelijken met die deense dwerg Lars Ulrich!!!

Reactie van Maiden op 12-09-2006 om 18:24u
Score: 90 / 100

Heersers!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie van Corne op 14-06-2008 om 19:13u
Score: 95 / 100

Puur genot.

Reactie van Bastiaan op 27-07-2011 om 02:05u

Eindelijk eens iemand die ook die Thin Lizzy hoort in de zang. De reviewer heeft het wel degelijk bij het juiste eind. Mastodon heeft Thin Lizzy's Emerald opgenomen. Omdat de cleane zang daar goed uitpakte hebben ze het ook op dit album ingezet. Blood and Thunder: een van de beste metalriffs ooit geschreven.