Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Eldritch - Portrait Of The Abyss Within
Jaar van release: 2004
Label: Limb Music Products
Eldritch - Portrait Of The Abyss Within
Eldritch is een band uit Italie, die een soort van combinatie speelt van prog- en thrash metal. Dat is op zich een unieke combinatie, ware het niet dat Dream Theater vorig jaar ook al zo'n plaat plaat heeft gemaakt met Train Of Thougt. Dan houd de vergelijking ook wel op, daar de songs op Portrait Of The Abyss Within een stuk korter en pakkender zijn. Deze plaat is dan best een prima alternatief voor wie Train Of Thought wat te complex vond.

Als we nog eventjes doorgaan met vergelijken, dan mogen namen als Machine Head, Pantera en Queensryche ook niet worden vergeten. De snelheid van die bands worden echter maar een paar keer gehaald door de felle opener Forbidden en tegen het einde van de plaat nog even met Slow Motion "K" Us. Dit zijn echt wel de beste songs, dus meer van dit had best welkom geweest. Echter niet getreurd, de rest van de nummers zijn ook niet mis. Trage nummers als The World Apart of See You Down klinken ook erg goed, net als de mid-tempo en wat meer ingetogen nummers als Dice Rolling en Lonesome Existence. Jammer is dat Dice Rolling word gevolgd door Drowning, dat lijkt op een wat simpelere versie van vorig nummer. Ook begint This Everlasting Mind Disease met een wat saaie gitaar-riff, maar ontpopt zich toch al gauw toch het meest gevarieerde nummer van de cd.

Portrait Of The Abyss Within is alweer de vijfde plaat van Eldritch. Vanaf hun derde cd zijn de progressieve elementen vervangen door thrash elementen. En nu zijn de twee samengevoegd, zodat Eldritch een eigen smoel heeft gekregen. Het progressieve moet je vooral zoeken in de soms aparte ritmes en de thrash is overduidelijk te horen aan het zware gitaargeluid en de lekker strakke drums. Zelfs de zanger (die aardig zingt, maar niet meer) schreeuwt er heel af toe lekker op los. Ik hoor zelfs een grunt in Dice Rolling! Eldritch heeft wat mij betrefd een prima metalplaat gemaakt. Vooral door het heavy geluid, onderscheidt het zich toch wel van alle andere bands uit Italie.

Tracklist:
1. Muddy Clepsidra (instrumental)
2. Forbidden
3, The World Apart
4. This Everlasting Mind Disease
5. Picture On The Wall
6. Dice Rolling
7. Drowning
8. Blindfolded Truth
9. See You Down
10. Slow Motion "K" Us
11. Lonesome Existence

Score: 84 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 13 juli 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Eldritch - Portrait Of The Abyss Within
Reactie van BlauweVla op 19-07-2004 om 15:53u

Mooie review! Hier heb ik meer aan als de review in de Aardschok, want Metal Mike is een hele aardige gast, maar van z'n recensies word ik meestal niks wijzer. 'Sinds 1992 nauwelijks veranderd' schreef Mike over Eldritch. Eldritch is heel erg veranderd sinds het "Reverse"-album, want daarop speelde ze ineens niet zuiver Dream Theater-metal meer, maar een soort progressieve-trash-metal.