Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-06-2021

Interview: Eldritch
Met Terence Holler
Door Rene
Geplaatst in januari 2009

Laatst was het Italiaanse progressieve power metal-gezelschap Eldritch nog op tournee met Firewind. Alleen hebben ze Nederland niet aangedaan. Geen nood, want voor de nieuwsgierigen die toch graag willen weten hoe de band live klinkt, is er Livequake uitgekomen. Het is een show opgenomen in Pisa en na zeven albums werd het ook wel eens tijd. Alles staat op cd én dvd, maar eerlijk gezegd is het me niet duidelijk welke geluidsdrager nou gepromoot gaat worden. Gelukkig voorziet zanger Terence Holler mij van het antwoord op deze en meerdere vragen.

Eldritch

What is Livequake precies: een live-cd met bonus-dvd, of juist andersom?

Het is een live-cd met als bonus de DVD erbij. Het plan was eerst om enkel het optreden voor een live-cd te gebruiken. Maar omdat we de show ook hadden opgenomen en achteraf best tevreden waren met de beelden, besloten we om er ook een DVD als bonus bij te doen. De DVD zal ook nog eens veel extra’s bevatten!

Na zeven studio-albums verschijnt er pas een live-cd. Waarom is er voor gekozen om er nu één op de markt te gooien?

Om eerlijk te zijn is het omdat we te lui waren! We hadden nooit echt zin om een live-cd te gaan maken. We vonden altijd dat een studio-album toch beter is dan een live-album. Maar uiteindelijk is het natuurlijk een goed idee. Onze fans wilden op een gegeven moment zo graag een live-cd van ons, dat ze het nu natuurlijk massaal gaan aanschaffen, haha!

De eerste cd bevat alleen nummers van jullie latere albums Reverse tot en met Blackenday. Hoe zijn jullie tot deze songkeuze gekomen?

Eldritch - LivequakeDe keuze was gebaseerd op het feit dat we met de live-cd terug de tijd in wilden. Dus op de eerste cd alleen de ‘nieuwe’ nummers en op de tweede cd louter nummers van onze eerste drie albums. De nummers hebben we verder gekozen gebaseerd op de smaak van onze fans.

De tweede cd bevat dus alleen nummers van de eerste drie albums. Het was zeker lang geleden dat jullie ze hebben gespeeld, denk ik?

Dat klopt, we spelen ze eigenlijk nooit meer. Eén van de redenen is dat we sinds 2002 geen keyboardspeler meer hebben. Maar daarom wilden we ze nu ook eens een keer spelen voor de wat nieuwere fans, die nooit de kans hebben gehad om ons te zien in onze begindagen. We spelen nog wel een paar oude nummers in onze reguliere set, maar die hebben we zo aangepast dat we het zonder keyboard aankunnen.

Ondanks dat de eerste drie cd’s dus aan bod komen, bestaat het grote merendeel uit nummers van El Nino.

Dat komt omdat het nog steeds één van onze best-verkopende albums is! Ik denk dat de fans het wel zouden waarderen als we die nummers speelden waar ze het meeste op hoopten. We hebben uiteindelijk zeven albums gemaakt de laatste dertien jaar met zo’n 100 nummers in totaal om uit te kiezen. Het was sowieso dus al een moeilijke keuze die we moesten daaruit.

Jullie oude keyboardspeler Oleg Smirnoff speelt mee op de tweede cd. Hoe is dat zo gekomen?

Oleg is nog altijd een goede vriend van ons. Hij zit allang niet meer in de muziekbusiness, maar hij had dikke lol om al die oude nummers opnieuw in te studeren. We dachten daarom dat het een goed idee zou zijn voor de fans om hem eens te zien spelen. Het zal de laatste keer zijn.

Maar ik begrijp dat jullie geen keyboardspeler in de gelederen hebben?

Dat klopt, sinds het album Reverse al niet meer. We hebben er geen één meer nodig voor onze muziek. Misschien dat we daar in de toekomst wellicht weer anders over denken, dus wie weet.

Wat kun je me vertellen over de zaal waar de cd is opgenomen, de Music Street Live Club te Pisa?

Nou, het is een kleine zaal. Er passen slechts 400 personen en tijdens de show was het echt stampvol! Het was makkelijker voor ons om een kleine zaal vol te krijgen, dan om te spelen in een grotere zaal die dan halfvol zou zijn. We zijn een cult-band en daarom is het voor ons lastig om in Italië meer mensen op de been te krijgen voor een show van ons. Het bleek een goede beslissing om het optreden daar op te nemen: goede lichtshow, goed geluid en het was in een mooie stad.

Was je extra nerveus voor deze show met in het achterhoofd dat alles vereeuwigd zou worden?

Nee hoor, niet echt. We bestaan alweer sinds 1991 en hebben sindsdien veel shows over de hele wereld gespeeld. Een show voor onze vrienden is uiteindelijk niet meer spannend dan op bijvoorbeeld een Sweden Rock Festival of het Italiaanse Gods Of Metal. We waren even geconcentreerd als anders.

Eldritch

Hoe kijk je terug op de laatste studioalbum Blackenday?

Ik vind dat album een perfecte mix tussen tussen hard rock, dark-, thrash- en prog/power metal. Wel minder progressief dan normaal, maar wel erg catchy. We spelen de nummers van de cd met liefde. De mensen vatten de simpele melodieën zeer makkelijk.

Hoe zal het volgende album gaan klinken, denk je? Volg je hetzelfde pad dat is ingeslagen met Blackenday, of heeft het spelen van de oudere nummers het vuur doen branden om weer richting de progressieve metal te gaan?

Goede vraag! Ik denk dat we inderdaad weer wat terug in de tijd zullen gaan en gaan putten uit onze progressieve wortels. Dan gaan we dat mixen met onze huidige thrashy stijl, en wie weet wat daaruit voortvloeit??? Maar dat we terug de tijd ingaan lijkt wel vast te staan en we zijn erg geïnspireerd.

Als laatste ben ik benieuwd naar sappige roddels van tijdens jullie Europese tournee samen met Firewind

Het was een geweldige ervaring en de leden van Firewind zijn echt goede muzikanten en grappige lui. Erg professioneel ook, en daardoor zijn er nooit grote afterparties geweest. Geen drugs, (bijna) geen sex, maar alleen rock ’n roll! Kun je het geloven???

[ Terug naar de Interviews ]