Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Bloodbound - Creatures Of The Dark Realm
Jaar van release: 2021
Label: AFM Records

Bloodbound - Creatures Of The Dark Realm

Op het negende studioalbum van de Zweedse power- en heavymetalformatie Bloodbound gaat de band verder op de ingeslagen weg van de afgelopen jaren. De muziek vol mythische vertellingen over duistere wezens, draken en andere zaken die tot de verbeelding spreken, bestaat wederom uit pakkende melodieën, bombastische orkestraties en dito toetsenwerk, catchy riffs en instant meezingers. De tijd van experimenteren is voorbij, maar met Creatures Of The Realm neemt het sextet een stap in de juiste richting na het matige Rise Of The Dragon Empire uit 2019.

Verwacht echter geen muzikale draai van honderdtachtig graden. Het geluid van Bloodbound is wederom makkelijk te behappen en de songstructuren klinken bekend. Er zijn breaks op de juiste plaatsen, perfect getimede solo's, koorzangen en voorspelbare modulaties in de melodielijnen. Het is programmatische metal in de stijl van Powerwolf en de grote Zweedse broers van Sabaton. De songs zijn moeiteloos uit te stippelen, maar wanneer de melodieën en uitvoering in orde zijn, is deze muziek bijzonder smakelijk. Dat geldt zeker voor het merendeel van de twaalf tracks van Creatures Of The Night, al liggen de valkuilen van kinderlijke riedels en kitscherige opsmuk regelmatig op de loer en vliegt de band af en toe uit de bocht. Zo springt het glazuur je van de tanden bij de openingstonen van Ever Burning Flame en is de geprogrammeerde achtergrondriedel tijdens de refreinen van deze song vrij storend.

Anders is dat met de prima titeltrack en het daaropvolgende When Fate Is Calling. Zanger Patrik Selleby schittert zoals altijd met zijn prettige, uitnodigende stemgeluid en klinkt op dit nieuwe werk zeer bevlogen. Moeiteloos neemt hij de luisteraar op sleeptouw langs de vrolijk gestemde, marcherende liederen die na een enkel refrein al zijn mee te zingen.

De kwaliteit van de songs is wisselend, maar op het leeuwendeel van de tracks valt weinig op of aan te merken. Bescheiden hoogtepunten zijn er onder meer met When Fate Is Calling en Face Of Evil. De Sabatonmeter slaat hoog uit tijdens March Into War, dat zo op een plaat van de populairdere gitaarbroeders had kunnen staan. Het is dat de zang anders klinkt, maar op instrumentaal en melodieus gebied is er weinig verschil.

Liefhebbers van het Bloodbound van de afgelopen jaren worden getrakteerd op een degelijke plaat vol aanlokkelijke songs. Weinig verrassend, maar wie de heren de afgelopen jaren heeft gevolgd, weet dat dat al langer het geval is. De melodieën en het musiceren zijn in ieder geval een stuk interessanter dan die van de directe voorganger. Ondanks de duistere titel is Creatures Of The Dark Realm een goedgemutste, fijne metalplaat.

Tracklist:
1. The Creatures Preludium
2. Creatures of The Dark Realm
3. When Fate Is Calling
4. Ever Burning Flame
5. Eyes Come Alive
6. Death Will Lead The Way
7. Gathering Of Souls
8. Kill Or Be Killed
9. The Gargoyles Gate
10. March Into War
11. Face Of Evil
12. The Wicked And The Weak

Score: 70 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 2 juni 2021

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]