Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-10-2021

Bloodbound - Rise Of The Dragon Empire
Jaar van release: 2019
Label: AFM Records

Bloodbound - Rise Of The Dragon Empire

Bloodbound maakte in 2006 indruk met het debuutalbum Nosferatu, maar leverde daarna wisselvallige albums af. De speurtocht naar een passende zanger heeft daar ongetwijfeld een belangrijke rol bij gespeeld. Met de komst van vocalist Patrik Selleby kwam daar verandering in. De platen Unholy Cross (2011) en Stormborn (2016) toonden een stijgende lijn in kwaliteit. Totdat Bloodbound besloot om met War Of Dragons (2017) meer als de bekendere, eveneens Zweedse metalbroeders van Sabaton te klinken. Die muzikale keuze voert ook de boventoon op het nieuwe Rise Of The Dragon Empire.

Op de directe voorganger lukte het Bloodbound nog om met wat interessante songs op de proppen te komen, maar voor de elf nummers van Rise Of The Dragon Empire is het middelmatigheid troef. Het ene na het andere cliché uit de inmiddels omvangrijke discografie van Sabaton en soortgelijke groepen komt voorbij. De gitaarmuziek, die overdadig doorspekt is met keyboardpartijen, klinkt direct bekend in de oren. Met eenvoudig te behappen riedels (vaak een fluit- of doedelzakgeluid uit het keyboard) trekt Bloodbound in eerste instantie de aandacht, maar die interesse ebt snel weg wanneer er amper met die melodieën wordt gespeeld en er weinig variatie in de nummers zit.

Ze zijn kundig gespeeld, dat wel, maar er valt simpelweg weinig te ontdekken. Skyriders And Stormbringers, Giants Of Heaven en The Warlock’s Trail lijken zoveel op Sabaton-templates, dat de vraag rijst of deze niet door die band geschreven zijn. Het absolute dieptepunt is Blackwater Bay, dat bijna klinkt als een psalm. Het statige spel met simpele harmoniewisselingen verveelt snel en klinkt bijna kinderlijk.

Weliswaar zijn er bescheiden lichtpuntjes te ontdekken in het titelnummer (met een fantastische krijs van Sellebey!) en het rappe Balerion, maar het gebrek aan een sterk eigen gezicht en de overdaad aan midtempo songs, maken Rise Of The Dragon Empire tot een niemendalletje. Het is jammer dat Bloodbound de eigen stijl niet meer ontwikkelt, maar ervoor kiest om in de voetsporen van andere bands te treden.

Tracklist:
1. Rise Of The Dragon Empire
2. Slayer Of Kings
3. Skyriders And Stormbringers
4. Magical Eye
5. Blackwater Bay
6. Giants Of Heaven
7. The Warlock’s Trail
8. A Blessing In Sorcery
9. Breaking The Beast
10. Balerion
11. Reign Of Fire

Score: 60 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 1 april 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]