Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Agony Atlas - Retrogression Part 1: Egomania
Jaar van release: 2020
Label: Eigen Beheer

Agony Atlas - Retrogression Part 1: Egomania

Duitsland is weer een progressieve metalcoreband rijker. Eigenlijk zijn progressief en metalcore niet de juiste termen, maar zo omschrijven de oosterburen Christoph Franziskus Fuchs, Liane Walter, Andreas Nieratschker en Markus Möwis de stijl die ze voortbrengen met hun vorig jaar opgerichte collectief. In de praktijk pakt het wat anders uit.

Retrogression Part 1: Egomania is de eerste ep van het kwartet. Daarop staan drie tracks die in elkaars verlengde liggen. Agony Atlas brengt vooral heavy grooves en djenty riffs van de heren plus de extreme vocalen van Liane. Nergens wordt het progressief of complex. Je zou hoogstens de mix van elementen uit hardcore, Neue Deutsche Härte, metalcore, industrial, elektronische muziek en melodeath en de ritmische accenten vooruitstrevend kunnen noemen, maar ook dat gaat eigenlijk te ver.

Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit van het gebodene. Alle drie tracks liggen direct prettig in het gehoor en zitten goed in elkaar. Denk aan een mix van Korn, Jinjer, Architects, Pantera en Arch Enemy en je hebt een beeld bij wat je kunt verwachten. Liefhebbers van Ascend The Hollow, Eight Lives Down en Null Positiv kunnen hier wel wat mee.

De EDM- en techno-elementen vormen enerzijds een sterk contrast met de machinale instrumentatie, maar versterken het totaalproduct anderzijds. De extreme vocalen van Liane zijn verstaanbaar. De woedende zangeres stopt haar hele hebben en houwen in haar vocale voordracht, hetgeen bijdraagt aan de krachtige luisterervaring.

Retrogression Part 1: Egomania is derhalve een aangename kennismaking. De korte ep van nog geen twaalf minuten nodigt uit om Agony Atlas in de gaten te houden. Hoewel de Duitsers het wiel niet opnieuw uitvinden en de term progressief niet op zijn plaats is, luistert het songmateriaal prettig weg. Verwacht geen wonderen, maar groovy metal met een treffende vibe. Om écht verschil te maken en op te gaan vallen, is echter meer nodig. Het is dan ook te hopen dat Agony Atlas op zijn eerste full-length meer gaat experimenteren.

Tracklist:
1. Economy Class
2. Egomania
3. Hymn Of Hatred

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 oktober 2020

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]