Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-10-2021

Dark Fortress - Spectres From The Old World
Jaar van release: 2020
Label: Century Media Records

Dark Fortress - Spectres From The Old World

Goed bereid kost even tijd. Het heeft maar liefst zes jaar geduurd voordat de opvolger van Veneral Dawn (2014) het levenslicht ziet. Dat krijg je ervan als de heren in verschillende projecten en bands zitten. Bovendien bestaat Dark Fortress uit muzikanten die verschillende interesses en muzikale voorkeuren hebben. Zie dat maar eens samen te brengen op een plaat die eenheid uitstraalt. Is dat gelukt?

Zeer zeker. Spectres From The Old World pakt wat feller en directer uit dan zijn voorganger. Het razende Coalescence, dat samen met Nascence (Intro) een eenheid vormt, is een spervuur aan blasts, extreme vocalen en blackmetaltremoloriffs. Het eerste hoogtepunt is een feit. Het titelnummer volgt hetzelfde recept. The Spider In The Web en Pali Aike zijn trager. Eerstgenoemde bevat Celtic Frostiaanse riffs en een atmosferisch gedeelte. Laatstgenoemde bevat traditionele metalriffs en laat de diversiteit van zanger Florian Magnus ‘Morean’ Maier horen.

Vanaf Isa zijn de songs experimenteler en atmosferischer. Zeker het in Latijn gezongen, bijna orkestrale Nox Irae. Ze zijn in tegenstelling tot de eerste zes tracks na 2015 geschreven. Hoewel Pulling At Threads razend begint, verrast de track met cleane vocalen met een rauw randje. Het deels thrashende In Deepest Time bevat elektronische percussie en doet soms aan Borknagar denken. Het is wederom de zang die hier heel mooi is uitgewerkt. Net als de instrumentatie staat deze uitstekend in de mix. Het gelaagde gitaarwerk in Swan Song bijvoorbeeld, maar ook hoor je het baswerk ruim voldoende. Het karakteristieke leadwerk verdient een compliment aangezien het echt wat toevoegt aan de compositie. Dat geldt voor zowel de doomy leads als het soleerwerk.

Spectres From The Old World is derhalve een prima album en het lange wachten is dus beloond. Voor zowel de fans van het directe en felle werk als liefhebbers van het epischere songmateriaal is het een plaat die ruim voldoende te bieden heeft. Dark Fortress breidt wederom zijn discografie uit met een album waar de klasse van afspat.

Tracklist:
1. Nascence (Intro)
2. Coalescence
3. The Spider In The Web
4. Spectres From The Old World
5. Pali Aike
6. Pazuzu
7. Isa
8. Pulling At Threads
9. In Deepest Time
10. Penrose Procession (Interlude)
11. Swan Song
12. Nox Irae

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 8 maart 2020

Koop dit album in

Meer Dark Fortress:

[ Terug naar de Album Reviews ]