Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Cold - The Things We Can't Stop
Jaar van release: 2019
Label: Napalm Records

Cold - The Things We Can't Stop

Sommige bands komen pas later bij metalfans in de picture. Dat komt in het geval van Cold veelal doordat Napalm Records het comebackalbum The Things We Can’t Stop kort geleden uitbracht. Cold is een alternatieve rockband uit het Amerikaanse Jacksonville, die met de eerste plaat via Napalm toe is aan zijn zesde full-length. Kan Cold weer pieken zoals op 13 Ways To Bleed On Stage (2000), of blijft het niet meer dan aardig zoals op A Different Kind Of Pain (2005) en Superfiction (2011)?

De Amerikanen maken stemmige, melodieuze, alternatieve rock met een introvert, donker sfeertje, gecreëerd door synths, een mistig laagje gitaarpartijen en melancholische zang. Liefhebbers van White Lies, Saybia, The National, Staind, Sevendust en The Killers kunnen hier wellicht wat mee. In het geval van Shine komt men in de buurt van pop. Datzelfde geldt voor de ballads We All Love en Beautiful Life en de Snow Patrol-cover Run. Die cover, waarvan het origineel voor oprichter Scott Ward veel betekent, haalt het niveau van het fantastische origineel echter zeker niet. Er staan ook iets stevigere songs op de plaat, zoals het grungy Without You, Systems Fail en het gruizige The Devil We Know, maar dat zijn uitzonderingen.

Het songmateriaal luistert lekker weg en het album als geheel heeft een prettige flow. Het tempo ligt laag en de compacte songs steken goed in elkaar. Ze hebben kop en staart en doen typisch Amerikaans aan. Shine, Without You, Quiet Now en Beautiful Life zijn de hoogtepunten vanwege de memorabele refreinen.

De productie is goed verzorgd en laat de tracks tot hun recht komen. In Quiet Now en We All Love komt de emotie bijvoorbeeld goed naar voren. Veelal draait het om de zanglijnen. Ze staan dan ook prominent in de mix. De instrumentatie is solide. Slechts in enkele gevallen voert deze de boventoon. Voorbeelden zijn de leadpartijen in Better Human en The One That Got Away en de muur van geluid in de brug van Systems Fail.

The Things We Can’t Stop brengt enerzijds niets nieuws, maar anderzijds is de alternatieve rock met invloeden uit darkwave, grunge en nu metal fijn om te beluisteren. Je hebt snel een connectie met de licht verteerbare tracks, die voor sommigen evenwel te zoetsappig zullen zijn. Voor de gemiddelde metalfan is deze langspeler wellicht veelal te soft, maar dat doet niets af aan dit solide album.

Tracklist:
1. Intro
2. Shine
3. Snowblind
4. The Devil We Know
5. Run (Snow Patrol-cover)
6. Better Human
7. Without You
8. Quiet Now
9. The One That Got Away
10. Systems Fail
11. Beautiful Life
12. We All Love

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 11 november 2019

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]