Enqute

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang Black-Ingvars
Dancing Queen Diablo
Does Your Mother Know Ash
Eagle Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! Mgo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! Tragedy
I'm A Marionette Ghost
Knowing Me, Knowing You MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me Avantasia
Lay All Your Love On Me Helloween
Mamma Mia The Black (Sweden)
Money, Money, Money At Vance
Money, Money, Money Mental Crypt
Ring, Ring Sator
S.O.S. Fozzy
Summer Night City Therion
Take A Chance On Me The Black (Sweden)
The Winner Takes It All At Vance
Voulez-Vous Morgana Lefay
Waterloo Black-Ingvars
Waterloo Nation
When I Kissed The Teacher Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • rstir
 • Hllas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strmblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suimez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Wheel - Moving Backwards
Jaar van release: 2019
Label: Odyssey Music Network
Wheel - Moving Backwards
Oops, dat gaat de verkeerde kant op met Wheel. Achteruit is meestal niet positief. De Finse formatie vindt weliswaar het wiel niet opnieuw uit, maar combineert op interessante wijze elementen van Soundgarden, Alice In Chains, A Perfect Circle, Soen en vooral Tool en Karnivool. Na twee eps ligt inmiddels de eerste full-length in de winkels. Vooruit, laten we Wheel eens een spin geven.

De naam Tool is al gevallen. Daarover zegt de band in de promotekst: While we wait for that next Tool album, we thought wed just make what wed want to hear! Elementen van die band hoor je dan ook veelvuldig terug. Het zijn met name bassist Mikko Mtt en drummer Santeri Saksala die daarbij veel punten scoren. Ze verrijken de muziek namelijk met tribal-ritmes, prima grooves en baslijnen, zonder daarbij de aandacht te veel af te leiden van de iets te glad geproduceerde composities.

Ritmisch is het dus een heel interessant album. Behalve Tool komen in de stevige fases ook grungebands in gedachten op. Waar James Lascelles in de rustige passages veelal een melodieuze stem heeft, komt hij rauw uit de hoek in de stevige secties en doet hij soms herinneren aan Chris Cornell. Dat laat hij direct horen in de fantastische openingstrack Vultures, die wisselt tussen een rustig couplet en een geweldige riff tijdens het memorabele refrein. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten tijdens het beluisteren van deze gave, compacte compositie, die het hoogtepunt is van deze release.

In het tien minuten durende Wheel laat de gelijknamige groep alle kanten van zijn muzikale spectrum horen. Zo bouwt het progressieve nummer op met een instrumentaal gedeelte, waarbij de ritmesectie op de voorgrond treedt. Gaandeweg de track komt zowel de in-your-face-mentaliteit aan bod met een stevig refrein als het epische en atmosferische karakter dankzij de dromerige gitaarpartijen. Helaas kan het nummer niet over de hele lengte het euforische gevoel en de richting behouden. Ook het hardere Up The Chain (dat heel even doet denken aan The Mars Volta) had in compactere vorm meer indruk gemaakt.

In het sfeervolle Tyrant sluiten de verschillende passages beter op elkaar aan. Het dromerige, harmonieuze en bijna psychedelische gitaarspel in het begin krijgt een overtuigend, stevig refrein als vervolg. Meerdere ideen blijven goed hangen. Halverwege keert de sereniteit terug met eenvoudige, maar zeer sfeervolle gitaarpartijen. Het nummer bouwt daarna op naar een stevige climax en een rustig einde.

In de stevige single Where The Pieces Lie excelleert, net als in veel andere nummers, het ritmische duo. De track komt qua stijl in de buurt van het oude Soen. Skeleton is een zeer prettig instrumentaal intermezzo waarin een baslijn de dienst uitmaakt en ruimtelijke gitaarpartijen voor een rustig klankentapijt zorgen. Dit nummer is opgebouwd rond een enkel idee en dat zorgt voor een prettige houvast. Lacking ontbeert eigenlijk weinig. De track bouwt goed op met tribalritmiek, een prominente baslijn en fluitende gitaarleads voordat de afsluiter een steviger slot krijgt.

Lacking is wel de term die in gedachten opkomt bij het totaaloordeel van het album. Het is net of de productie de kracht van de songs in te geringe mate openbaart en de muzikanten te veel hooi op hun vork nemen en de draad daardoor soms kwijtraken. Human is enerzijds een geslaagd visitekaartje van Wheel (net als beide eps overigens) met een aantal sterke tracks, maar er is beslist nog ruimte voor verbetering. Na het zeer overtuigende Vultures hoop je toch op meer vuurwerk. Met het musiceren is technisch niets mis, maar met een less-is-more-mentaliteit moet er op het gebied van songwriting nog meer uit te halen zijn.

Tracklist:
1. Vultures
2. Wheel
3. Tyrant
4. Up The Chain
5. Skeletons
6. Where The Pieces Lie
7. Lacking

Score: 75 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 1 maart 2019

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.