Kerry King in Muziekcentrum Enschede
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Review

Black Sabbath - Black Sabbath
Jaar van release: 1970
Label: Warner Music
Black Sabbath - Black Sabbath
Wat gaat de tijd toch snel. Ik weet nog dat enkele jaren geleden Metalfan.nl een plaatselijke Zeeuwse site was waar nog niet zo veel op te beleven viel. Hoe komt het dat Metalfan.nl uitgegroeid is tot één van de grootste e-zines van Nederland? Daar zijn denk ik een aantal factoren voor te vinden; metal zit terug meer in de lift, het Metalfan-forum, de grote hoeveelheid cd's die nu besproken worden en vooral (ere wie ere toekomt) het harde werk van Tokus. Hij heeft de site verbeterd op elk vlak en nog steeds zoekt hij dagelijks naar mogelijkheden om de site nog overzichtelijker, nog mooier en nog groter te maken.

We zijn dus al toe aan onze duizendste review. Ik begon een kleine twee jaar geleden met te schrijven voor deze site (en heb inmiddels ook al meer dan 220 promo's, cd's, mini's, demo's en dvd's besproken) en in die tijd is er naar mijn mening veel veranderd. In begin waren het vooral de kleinere bands die besproken werden en af ten toe waren er interviews met die bands. Tegenwoordig ziet het er wel professioneler uit; bijna elke toonaangevende harde cd wordt besproken, er zijn interviews geweest met topbands als Iron Maiden, Iced Earth, Manowar, My Dying Bride, Fear Factory, King Diamond, Nightwish , enzovoorts. Maar ook onbekendere bands als Flesh Made Sin, Thunderstone, Disfear en nog veel andere kwamen aan het woord.

Door de jaren heen is het Metalfan.nl team wel eens veranderd, maar Summoner, Wolfgard, Tokus, Bob en ik zijn nu toch al langer bezig met reviewen. Nieuw bloed zoals grindcorefreak Rascul en de nieuwste aanwinst Draconian hebben onlangs dit team aangevuld.

Uiteraard is dit een review en geen zelfverheerlijking. Na wat discussies onderling hebben we gekozen om de eerste echte metalplaat aller tijden eindelijk eens te bespreken. Topbands als Deep Purple en Led Zeppelin te spijt hebben we gekozen voor het debuut van Black Sabbath. Summoner, Rascul en ikzelf geven onze kijk op het album, en waarom dit album voor ons en heavy metal belangrijk geweest is.
- Kristof

"What is this that stands before me, figure in black that points at me"

De eerste regels van een plaat die een ongekende invloed op de ontwikkeling van de metal heeft gehad. Oh, wijs gerust naar iets eerder verschenen debuutalbums van Led Zeppelin en Deep Purple en merk daarbij (terecht) op dat ook deze platen van groot belang zijn geweest voor het genre waar deze website aan is gewijd, maar vanuit gevoelsmatig oogpunt is het wat mij betreft allemaal hier mee begonnen. Waarschijnlijk valt dat gevoel voor een groot deel te herleiden naar mijn eigen verleden als metalfan, aangezien "Black Sabbath" een van de eerste metalplaten was die ik in mijn beginperiode zo'n tien jaar geleden leerde kennen. Ik moet toegeven dat ik het occulte imago van de band en de snerpende stem van Ozzy toen wat intimiderend vond, maar dat stimuleerde alleen maar mijn interesse in Sabbath en het metal genre in z'n algemeenheid. Niet lang daarna kwam ik echter in aanraking met bands als Impaled Nazarene en Deicide, waardoor mijn beeld van de heren van Sabbath terstond veranderde van demonisch en beangstigend naar gezellig en puriteins.

Niettemin hebben de eerste paar Sabbath platen niets aan kracht ingeboet. Samen met de oude albums van Maiden, Zeppelin en AC/DC behoort die eerste magische reeks tot de schamele selectie platen uit mijn beginperiode die ik niet uitsluitend om nostalgische redenen nog eens opzet. En ook al weet ik dankzij MTV precies hoe het er bij Ozzy en z'n gezin in dat enorme huis aan toe gaat, het mystieke element van Black Sabbath in de originele bezetting is nooit verloren gegaan. Miljoenenproducties van commerciële zenders noch nu-metal festivals van welke slag dan ook kunnen dat van mij afpakken. "Black Sabbath" zal voor immer en altijd een monumentale release zijn, in zowel mijn eigen geschiedenis als die van het metalgenre.
- Summoner

De roemruchte jaren '70 en '80. De jaren waarin Metal werd gevormd. Een periode waar veel hedendaagse metalfans nog met heimwee aan terug denken, "toen de metal nog puur was". Jaren waarin metal nog echt nieuw was, en toen het als cultuur nog hele regeringskwesties opleverde. Die jaren zijn nu voorbij, maar veel oudere metalfans zouden zich graag 20 jaar terug in de tijd wensen. Ik niet. Ik heb die jaren om biologische redenen überhaupt niet (bewust) meegemaakt, en mijn metalzijn is pas rond 2000 een beetje gaan lopen. Ook heeft mij de nodige muzikale opvoeding ontbroken, aangezien mijn ouders beiden qua muzieksmaak liever nog verder teruggaan in de tijd, richting de Barok (klassieke muziek dus, voor de onwetenden). Dat ik geen purist ben die zijn metal het liefst obscuur en Bay Area ziet, betekent echter niet dat ik het belang niet kan inzien van het metalen verleden.

Neem nu het debuut van Black Sabbath. Als je die nu terugluistert klinkt hij, zeker voor een Death/Grind fan, absoluut niet meer extreem. Dit beeld wordt echter anders als je de plaat in zijn tijdscontext gaat plaatsen. Toendertijd, in 1969, vond men de heupbewegingen van Mick Jagger en het haar van de Beatles al schokkend. En dan komen daar die 4 jongeren uit Birmingham, met een zanger die zingt alsof hij gek is, teksten die gaan over allerlei soorten gekte en zelfs satanisme, en die bovendien muziek maken die harder is dan alles wat je kent! Bovendien trekt zo'n groep ook nog eens een publiek aan met, schokkend, haar tot over hun schouders! Jongens met lang haar!

Los van het feit dat Sabbath op het gebied van image een revolutie teweegbracht, dat kan immers iedere kneus met een hoop fantasie, wist de groep ook muzikaal een gevoelige snaar te raken. Ozzy's ferme strot, Tony Iommi's onnavolgbare licks, het was nog nooit vertoond. Tot op de dag van vandaag weet de band nieuwe groepen te inspireren. Dat hebben niet veel artiesten voor elkaar gekregen. En zelfs nu Ozzy zijn hele obscuriteit overboord heeft gegooid, zelfs nu de Sabbath al ontelbare keren uit elkaar is gegaan en weer (voor het geld?) bij elkaar is gekomen, zelfs nu blijft deze plaat staan als een huis. Petje af. Dan vergeet ik voor het gemak maar even mijn weerzin tegen al die puristen die alles weer jaren '80 zouden willen, en roep uit volle borst: Nostalgiaaaaaaa!
- Rascul

Ik ga het nog eventjes hebben over de nummers die op deze super elpee staan. Er zijn in die tijd twee versies uitgekomen, een Europese en een Amerikaanse. Op de Amerikaanse versie vinden we het mooie dromerige 'Wicked world' terug en op de Europese versie vinden we het funky en catchy 'Evil woman' (lijkt op een hedendaags stonerrock nummer!) terug. De overige zes nummers zijn op beide releases het zelfde.

Het album begint natuurlijk met het ultieme doom nummer 'Black Sabbath' dat eenvoudig is maar o zo duister. Je kan veel over dit nummer vertellen maar je moet het eigenlijk gewoon horen. De versnelling op het einde van het nummer zorgt ook altijd voor een ouderwetse grote pit (ik zag Black Sabbath 1 keer live aan het werk in 1997). Het afwijkende 'The wizard' lijkt op het eerst zicht heel commercieel maar de harmonica-lijnen zijn zo aanstekelijk dat dit nummer zeker niet misstaat tussen de andere nummers. Andere nummers op deze cd zijn van even hoog niveau: het lange epische 'Sleeping village'; en mijn persoonlijke favorite 'N.I.B', het eerste nummer dat ik ooit op gitaar kon spelen. Eigenlijk kan je heel lang praten over de fantastische nummers op deze elpee maar iedereen moet gewoon op de rommelmarkt de Black Sabbath debuutelpee kopen. Later heeft Black Sabbath nog veel prachtige elpees uitgebracht. Midden en naar het einde van de jaren '70 is de band wel teruggevallen maar in de jaren '80 verschenen er weer prachtige elpees met zangers Ronnie James Dio en Tony Martin. Vooral die platen met Tony Martin op zang worden heel erg onderschat tegenwoordig.
- Kristof

Europese versie:
1. Black Sabbath
2. The Wizard
3. Behind the Wall of Sleep
4. N.I.B.
5. Evil Woman
6. Sleeping Village
7. Warning

Amerikaanse versie:
1. Black Sabbath
2. The Wizard
3. Behind the Wall of Sleep
4. N.I.B.
5. Wicked World
6. Sleeping Village
7. Warning

Reviewer: Metalfan.nl crew
Toegevoegd: 21 maart 2004

Meer Black Sabbath:

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Wolfgard op 21-03-2004 om 14:37u

Een uitstekend stukje werk, heren..een mooie 1000ste review..dusch nu maar op naar de 10000ste review.. Hulde bij deze aan Tokus, die al die tijd met hart en ziel Metalfan.nl groot heeft gemaakt.. Fantastisch werk!! Jeroen

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Hieronimus op 21-03-2004 om 14:41u
Score: 100 / 100

Toffe review

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Bob op 21-03-2004 om 14:52u
Score: 100 / 100

party on!

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van The_Horseman op 21-03-2004 om 17:30u
Score: 80 / 100

Super review, hier zit alles in En wat betreft het album geniaal !

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van OphiOn op 21-03-2004 om 19:51u

Jongens erg leuk gedaan! Gefeliciteerd!

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Summoner op 21-03-2004 om 23:59u

Thanx voor de leuke reacties. You are all sons of the Sabbath!

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Een_Metalfan op 02-04-2004 om 19:45u

Door de serie osbournes heb ik toch een andere beeld gekregen van het ozzy gebeuren,was het vroeger allemaal wel echt,of is dit allemaal maar een act die mevrouw osbourne bedacht heeft.neem me niet kwalijk ik was groot fan van de man,maardit allemaal,dat real live soap voel ik me jaren lang genept. ozzy is niet de god of heavy metal. maar een zielig labiele clown die door zijn vrouw gestuurd wordt. I can,t fucking hear you

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van The Horseman op 14-05-2004 om 08:25u
Score: 80 / 100

Ozzy leerde zijn vrouw pas kennen na zijn ontslag bij Sabbath.

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Eddie op 25-04-2005 om 18:44u
Score: 95 / 100

Voor mij DE klassieker (toen was ik 16 jaar) en ik krijg nog steeds kippevel als ik de nummers van deze elpee hoor. Topklasse. Een must have voor iedere Metal liefhebber

Black Sabbath - Black Sabbath
Reactie van Johnny op 30-11-2011 om 08:49u
Score: 98 / 100

Ik draai de cd ook nog steeds. Ik heb lang moeten wennen aan het nummer Black Sabbath. Iommi is de uitvinder van de heavy riff. Trouwens op de uitstekende live cd reunion staan ze ook beregoed gespeeld. Kortom samen met Deep Purple in Rock een klassieker.

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.