Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-07-2021

Running Wild - Port Royal (re-release)
Jaar van release: 2017
Label: Noise BMG
Running Wild - Port Royal (re-release)
Het Duitse platenlabel Noise Records geniet in metalen kringen een legendarische status. De maatschappij staat immers bekend als ontdekker van succesvolle acts als Helloween, Kreator en Voivod. En natuurlijk Running Wild, het piratenschip van de Duitse heavy metal. Onder de naam Noise BMG is onlangs een doorstart gemaakt. De huidige club werkt momenteel hard om het omvangrijke archief weer fatsoenlijk en opgefrist op cd en lp de markt op te krijgen. Mooi gebaar, want veel van die oude albums zijn al jaren niet meer fatsoenlijk te krijgen.

Daaronder valt dus eveneens een groot deel van de Running Wild-discografie. De albums tot en met Masquerade hebben alle een grondige lik verf gekregen en zijn met extra nummers en in sommige gevallen bonuscd's opnieuw uitgebracht. Om maar met de deur in huis te vallen. De nieuwe versie van Port Royal legt het qua geluid af tegen het origineel. De cd uit 1988 was misschien een tikje zacht opgenomen, maar wel dynamischer dan de remaster waar Noise BMG nu mee over de brug komt. De sound is opgepompt, waardoor nuances vervliegen en details verzuipen. Bij de oorspronkelijke versie hoef je de volumeknop maar open te draaien en is het genieten geblazen, maar de nieuwe dreunt vooral in het laag veel te hard door. Toch jammer, want de heruitgaven van de eerdere Running Wild-platen klinken stuk voor stuk beter dan de originele persingen.

Het scheelt dat de kwaliteit van de nummers niet achteruit is gegaan door de nieuwe master. Doorgaans hoor ik vrij lauwe reacties als het om Port Royal gaat, maar persoonlijk vind ik dit ťťn van de gavere albums uit het omvangrijke oeuvre van de Duitsers. Zwakke songs staan er niet op en Rock'n'Rolf Kasparek brengt het er uitstekend vanaf achter de microfoon. Grappig genoeg doet hij in de melodieuze speedmetalkraker Into The Arena meer dan een beetje denken aan Blaze Bayley. Ook een zanger die het vooral van enthousiasme moet hebben en niet zozeer van een goed bereik. Toch doet Rolf het zeker niet slecht.

Port Royal is in alle opzichten beter dan voorganger Under Jolly Roger. Muzikaal haakt Running Wild meer aan bij de vroege platen van Helloween, Blind Guardian en een vergeten Noise-band als Scanner. Heftige en snelle muziek dus, met heel veel melodie en flitsend gitaarspel. Zowel de riffs als solo's spetteren de speakers uit, hoewel sommige solo's van de kapitein zelf wel weer wat op elkaar lijken. Aan de andere kant kun je zijn stijl van spelen ook als een handelsmerk zien. Het is maar hoe je het bekijkt. Draai voor de aardigheid het geweldige instrumentaaltje Final Gates maar eens. Supersfeervol.

Een eervolle vermelding is er ook voor het fraaie artwork. De voor- en achterkant van de hoes zijn beide prachtig. Vooral de voorkant met een enigszins karikaturale versie van de band in een typische piratensetting is heel gaaf. Het bonusmateriaal is dit keer wat minder speciaal. Een drietal heropnames sluit de plaat af en ik had ze eerlijk gezegd niet gemist als ze achterwege waren gelaten. Wie het origineel van Port Royal al in bezit heeft, hoeft niet naar de winkel te rennen. Jongere liefhebbers van een pot goede heavy metal mogen deze fraaie digipack blind oppikken. Dit blijft een ondergewaardeerde topplaat en ťťn van de beste heavymetalreleases uit Duitsland.

Tracklist:
1. Intro
2. Port Royal
3. Raging Fire
4. Into The Arena
5. Uaschnitschun
6. Final Gates
7. Conquistadores
8. Blown To Kingdom Come
9. Warchild
10. Mutiny
11. Calico Jack

Bonustracks:
12. Uaschnitschun (1992)
13. Port Royal (2003)
14. Conquistadores (2003)

Score: 85 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 16 augustus 2017

Koop dit album in

Meer Running Wild:

[ Terug naar de Album Reviews ]