Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Beyond Grace - Seekers
Jaar van release: 2017
Label: eigen beheer

Beyond Grace - Seekers

Diverse labels zullen zich nu waarschijnlijk achter de oren krabben, want met Seekers heeft Beyond Grace een indrukwekkend debuutalbum afgeleverd. Drie jaar na het uitbrengen van de ep Monstrous (2014) is de stijl geëvolueerd naar progressieve, technische death die fans van Decapitated en Obscura waarschijnlijk wel zal aanspreken. Ondanks de vele progressieve wendingen is de muziek niet complex. Het is een knap staaltje songwriting van deze virtuozen.

De band uit Nottingham (bekend door de legende van Robin Hood) werd in 2005 opgericht als Threnody (thrash/death). In 2014 begonnen de heren volledig opnieuw onder de naam Beyond Grace. Frontman Andrew Walmsley (Twilight’s Embrace), bassist Andrew Workman, drummer Ed Gorrod en gitarist Tim Tearsley begonnen in 2015 met de opnames. Door vele tegenslagen heeft het twee jaar geduurd voor het debuut het levenslicht ziet. Gitarist Alistair Bell heeft de solo van The Etherialist ingespeeld en hij maakt inmiddels deel uit van de line-up. Gastmuzikant Seth Hecox heeft de toetsen ingespeeld voor de titeltrack.

De muziek ligt meteen prettig in het gehoor, maar Seekers is absoluut een groeiplaat. De vele details gaan na meerdere luisterbeurten opvallen. De sound is helder, maar niet te clean. De instrumenten staan goed in de mix en vooral bassist Andrew Workman steelt regelmatig de show. Andrew Walmsley wisselt diepe grunts af met screams. Zijn teksten zijn geïnspireerd door auteurs zoals Jeff Vandermeer (Apoptosis), Edgar Rice-Burroughs (The Etherealist) en Jeff Noon (Black Math Ritual). De zoektocht naar de betekenis en het doel van ons chaotische bestaan, hetzij door wetenschap, religie, technologie of spiritualiteit, staat centraal. Het raadselachtige artwork van Michael Cowell (Cripped Black Phoenix, Alunah) sluit daar mooi bij aan.

Als ik een favoriete track moet noemen, dan is het Black Math Ritual. Eigenlijk verschilt het een beetje per dag en dat zegt genoeg. De negen tracks doen nauwelijks voor elkaar onder. De nummers zijn lang genoeg voor een progressief karakter en tegelijk compact genoeg om te blijven boeien, ook na vele luisterbeurten. Wat mij betreft is dit album een serieuze kandidaat voor de jaarlijst.

Tracklist:
1. Seekers
2. Oracle
3. Altars (Of Avarice)
4. Demiurge
5. Apoptosis
6. The Etherealist
7. Black Math Ritual
8. Acolytes
9. Omega Point

Score: 90 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 24 juli 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]