Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 februari:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Orden Ogan, Brothers Of Metal en Wind Rose
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Herring (Power Of Omens) - 52
 • Derrick Green (Sepultura) - 51
 • Greg K. (The Offspring) - 57
 • Herman Frank (Accept) - 63
 • Ian Hill (Judas Priest) - 71
 • Jariot Lehtinen (Waltari) - 55
 • Jonas Mäki (Malpractice) - 47
 • Karl-Heinz "Carlos" Krug (Sunterra) - 47
 • Martin "Marthus" Škaroupka (Cradle Of Filth) - 41
 • Matthew Tuck (Bullet For My Valentine) - 42
 • Max Naescher (Elis) - 40
 • Michael "Michelle Darkness" Huber (Elis) - 47
 • Oscar Fredrick Dronjak (Hammerfall) - 50
 • Paul Masvidal (Cynic) - 51
 • Paul Stanley (Kiss) - 70
 • Sid Wilson (Slipknot) - 44
 • Tracii Guns (L.A. Guns) - 56

Vandaag overleden:
 • Dave "Lepard" Hellman (Crashdiet) - 2006
Review

Cellar Darling - This Is The Sound
Jaar van release: 2017
Label: Nuclear Blast Records
Cellar Darling - This Is The Sound
“This is who we are, This Is The Sound”, aldus Anna Murphy, Ivo Henzi en Merlin Sutter. De drie muzikanten zijn vooral bekend van Eluveitie. Ze waren reeds van plan om samen een project te vormen, maar door de split met de band waarmee ze meer dan tien jaar tourden, kwam het project Cellar Darling (vernoemd naar het gelijknamige solo-album van Anna) in een stroomversnelling. Gedeeltelijk is dat noodzaak, want eerder kregen de drie nog loon van Eluveitite, maar nu dus niet meer. Murphy moest vanwege een tekort aan inkomsten haar appartement al verlaten omdat ze de huur niet meer kon betalen en Merlin woont in de oefenruimte.

In vergelijking met Eluveitie klinkt Cellar Darling zoeter. Dat komt grotendeels door het ontbreken van extreme vocalen. De plaat begint zeer aangenaam met de ideale opener Avalanche, waarin direct de hurdy-gurdy en vocalen van Anna te horen zijn. Van Black Moon is reeds een clip verschenen. Hierin komen de sterke riffs tevoorschijn en een progrocktouch uit de jaren zeventig. Het refrein is zeer aanstekelijk. Ook het lichtere, zwierige Challenge kan op goedkeuring rekenen.

De release wisselt wat tussen lichtvoetige en heavier songs, maar te allen tijde is de muziek melodieus. Het verhalende Six Days klinkt anders, als een sfeervolle mix van occulte rock, klassieke muziek, Devin Townsend en Gojira. Zo is er voldoende afwisseling: een mix van melodieuze metal, jarenzeventigrock à la Luciferian Light Orchestra (The Hermit) en filmische momenten. Dat kan zeker in het tweede deel wat richtingloos aanvoelen voor bepaalde luisteraars, maar hoeft geen no-go te zijn.

Vocaal heeft het af en toe wel wat weg van Anneke van Giersbergen, Amy Lee, Muse, Archive, Björk en Alanis Morissette. Anna heeft een heldere, melodieuze en lieve stem. Ook al gaan de teksten onder andere over de dood en de apocalyps, toch geeft ze met haar vocalen een zachte touch aan het geheel. Mede dankzij de memorabele refreinen blijven veel nummers hangen. Met name de eerste helft van de plaat staat vol met hoogtepunten. De tweede telt er wat minder. Rebels, waarin de klassieke muziek en de hurdy-gurdy goed vertegenwoordigd zijn en Under The Oak Tree… zijn vermeldenswaardig. In …High Above These Crowns laat ze in het begin haar vocale bereik gelden en in het folky Hedonia zingt ze in haar eigen taal.

Het is Cellar Darling gelukt om binnen een jaar na oprichting een mooie plaat te maken. Deze is niet over de hele lengte even sterk, maar er staan voldoende uitschieters op en nergens wordt de ondergrens doorbroken. Het ontbreekt wat aan richting, maar de plaat is anderzijds heel divers. Soms straightforward, soms progressief, dan weer direct, dan weer verhalend. Een prettige, hernieuwde kennismaking met drie leden die hopelijk met dit album voldoende gaan verdienen, zodat ze de huur van een appartement kunnen opbrengen.

Tracklist:
1. Avalanche
2. Black Moon
3. Challenge
4. Hullaballoo
5. Six Days
6. The Hermit
7. Water
8. Fire, Wind & Earth
9. Rebels
10. Under The Oak Tree…
11. …High Above These Crowns
12. Starcrusher
13. Hedonia
14. Redemption

Score: 77 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 14 juni 2017

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.