Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Column

Met de drumstok ingeslagen

Door Greg, augustus 2009

Mijn muzikale opvoeding begon met Queen. M'n vader was een fan van ze, en ik mocht dan ook als kleine dreumes meegenieten van de LP's en CD's die gedraaid werden. De naam van de band zei me natuurlijk nog niks - ik wist alleen dat die band met 'die gitarist met dat enorme bos haar' de band was die papa zoveel luisterde, dus elke keer als er een band op TV te zien was speurde ik het scherm af naar de haardos van (zo leerde ik later) Brian May.

Het was dan ook uiteindelijk een kwestie van tijd voor ik in z'n voetsporen volgde, en de wereld der gierende gitaren indook. Uiteindelijk brak er na jaren van luisteren ook een tijd aan van het maken, en kwam ik in een bandje te zitten. Ik kan me de foto's van het publiek bij het eerste echte optreden nog voor ogen halen. Ouders bij elkaar, glimmende ogen van trots.

Nu lijkt er de laatste paar jaar een tendens te zijn waarin kinderen de boel lijken te runnen. We hebben her en der bands van tieners die de grote podia bestijgen, alom geëerd voor de muziek die ze maken op de prille leeftijd die ze tellen. Zo hebben we dergelijke bands bijvoorbeeld al mogen bewonderen op Graspop, op de TV en in het voorprogramma van Megadeth.
Bij 'n recent regionaal festivalletje trad er ook een band op van dergelijk alluur, en ik speurde dan ook het publiek af naar de papa en mama met diezelfde fonkelende blik in de ogen. Maar ik vond ze niet... totdat ik de vader zag naast het podium, die driftig sigaretterend en gehuld in een eigenste bandshirt met beide handen tegen de stellage van het podium aanleunde en elke beweging van de luitjes op het podium nauwgezet gadesloeg. Af en toe een snelle schreeuwende blik opzij, naar de toeschouwers. 'Juichen, stelletje kutboeren!' leek hij nog net niet te scanderen. Het stemde me triest, maar bovenal verwalgd - het duurde dan ook niet lang voor we met de eensgezinde groep, die de ouder ook al hadden gezien, wegliepen.

Het deed me teveel denken aan die voetbalvaders langs de lijn, die de longen uit hun lijf schreeuwen en koste wat kost hun oogappel tot topvoetballer willen maken. Het deed me denken aan die gescheiden vader die al z'n koters tot operazangers en -zangeressen wil maken. Het was het punt waar de grens vervaagde tussen het ingieten met de paplepel, en het inslaan met de drumstok.

Mijn vraag is dan ook: in hoeverre zijn het niet de kinderen, maar de ouders die de boel runnen? Weten de papa's nog wel waar de grens ligt tussen vaderlijke trots en plaatsvervangende ambitie? Is er eigenlijk niet gewoon sprake van de vader die in plaats van die te dure auto te kopen in z'n midlifecrisis zijn kroost de richting in stuurt van de droom die hij niet verwezelijken kon? Ikzelf kan niet anders dan sceptisch zijn in het gezicht van zulke kleine mensen op zulke grote podia, en plaats vraagtekens bij de algehele muzikale houdbaarheid. Wat als de kinders in de band gaan studeren, andere interesses ontwikkelen of bezwijken onder de druk? Zal papa ze dwingen? Zal papa nog harder pogen te schreeuwen aan de zijlijn? Ik hoop het niet voor ze, want ik denk dat een kind op de lange termijn nooit opgewassen zal zijn tegen een dergelijke volwassen wereld, of ze nu terzijde worden gestaan of niet.

En dan groeien ze en passant nog eens op ook, en verdwijnt de gimmick van 'jongste band dit' of 'tienerband dat'. Dan worden ze alleen nog beoordeeld op wat ze spelen, en waar men eerst de boel nog met de mantel der liefde bedekte onder het mom van 'ze zijn nog zo jong', zal dat op dat moment niet meer zo zijn. Dan wordt het pas echt menens... en ik hoop dan ook dat ze er tegen zullen zijn opgewassen. De kans is immers best aanwezig dat het misgaat, en het kindtalent uiteindelijk shagrokend in een bruin cafe eindigt waar hij eindeloos tegenover de andere stamgasten vertelt over die keer dat 'ie 'bijna wereldwijd doorbrak', waarop de barman zich met rollende ogen verexcuseert.

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door Old Mhb op 25-08-2009 om 06:08uZulke ouders moesten ze de kop inslaan. Onlangs zag ik nog een documentaire over zo'n kleine missverkiezingen. Schandalig en schrijnend om die vijfjarigen voor de verkiezing eerst supergestresseerd te zien en daarna de longen uit hun lijf janken omdat ze geen goed resultaat behaald hebben. En die ouders zichzelf en anderen maar proberen wijsmaken dat die kindjes het vrijwillig en nog graag doen ook. Daar krijg ik nu eens het shijt van !

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door Jepster op 25-08-2009 om 12:28uToffe column! En natuurlijk zo waar ook. Als je iets niet moet doen, is het wel een kind forceren. Het heeft alleen maar een averechts effect. Op die manier gaat een kind juist een hekel krijgen aan een bepaalde hobby (voetbal, instrument bespelen, wat dan ook). Stimuleer ze, motiveer ze, maar wel in de juiste mate. Lijkt mij beter voor iedereen. En geef natuurlijk zelf het goede voorbeeld.

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door Metalhead op 25-08-2009 om 15:47uWat in deze column staat gebeurd jammer genoeg nog steeds. Michael Jackson is eigenlijk tegenwoordig het 'voorbeeld' van wat er met zulke kinderen kan gebeuren.

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door Sick Mental Fuck op 27-08-2009 om 20:23uBeetje een afgezaagd onderwerp...

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door op 27-08-2009 om 20:33uwie neemt die kinderbandjes nou egt serieus. iedereen staat er toch gewoon naar te kijken en te lachu. tjah klinkt best grappig.. en dan hup naar de bar.. ben nog nooit iemand tegen gekomen met een shirtje van o.a one bullit left. of iets dergelijk.. lekker laten gaan die kids

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door op 28-08-2009 om 16:33uIk denk dat je iets beter de wereld in moet kijken. Er zijn zat "kinderbands" die serieus genomen moeten worden. Ik noem maar even snel Zonaria en Hackneyed op.

OT: Mooi column het mag dan wel zo vaak aangesneden zijn dat het gewoon ouwe taart is maar het blijft gewoon waar. Er zijn te veel van die zieke ouders die gewoon vergeten dat het om kinderen gaat die lol willen hebben. Gedwongen worden in je leven is voor niemand goed.

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door Hans op 09-09-2009 om 01:00uik zie in mijn omgeving ook meerdere jonge bandjes verrijzen en die gastjes hebben pure lol in het spelen van hun favoriete muziek.
Het zal zeker zo zijn dat er bands zijn waarvan papa('s) de drijvende motor is.zijn.
Kijk naar Di-rect; ontstaan door een ambitieuze vader-van-de-drummer maar die gasten hebben het uiteindelijk wel erg naar hun zin (gehad).

Reactie op Met de drumstok ingeslagen
Door PgApSHOliM op 15-10-2015 om 13:21uhousehold.a0 What do you think am I being too harsh, or is this kitchen a ctdaindae for Casa Moxie''s IGNORE THIS ROOM decal? Related Posts:Nice range, shame about the layoutThis

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.