Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Interview

Clawfinger
Met Zak Tell
Door Kristof
Geplaatst in juli 2007

Een dikke tien jaar geleden stond Clawfinger volop in de belangstelling. Hun rapmetal was vernieuwend, de teksten haarscherp en de concerten energiek. De albums én singles vlogen over de toonbank en het leek niet stuk te kunnen voor de Zweden. Maar toch daalde het succes, ondanks consequente albums, omdat nieuwe genres als metalcore en new wave of american metal plots hot stuff waren. De heren gaan met het nieuwe Life Will Kill You echter proberen het succesverhaal opnieuw leven in te blazen en aan de nieuwe songs zal het niet liggen. Deze zijn afwisselend, goed geproduceerd en voorzien van boeiende teksten. We strikten zanger Zak Tell voor een interview.

Clawfinger

Ik was onlangs in Praag op vakantie. Plots kwam ik terecht op het grootste Tsjechische studentenfestival genaamd Majáles waar ik jullie zag optreden.

Ah, je was daar bij? Toevallig! Het was een goede avond met een verdienstelijk publiek. Zeker omdat de meeste mensen ons niet kende en daar ligt nu net de uitdaging in onze job. Mensen proberen te overtuigen van je muziek.

Jullie speelden er al wat songs van jullie nieuwe album. Was het een gemakkelijk album om te maken?

Ja en nee. Ik vind de eerste maand van het schrijfproces het moeilijkste. Wat voor ideeën krijg je, welke richting ga je uit en gaat het überhaupt wel lukken. Naarmate je enkele goede nieuwe songs hebt geschreven, neemt de onzekerheid af en dan kan je ook wat meer tijd in experimenteren steken.

Er staan deze keer dan ook wat afwijkende songs op het programma.

Ja. Zeker tegenover ons vorig album dat veel meer rechtlijnig was. Maar dat kwam omdat we toen uit een slechte periode kwamen en we alle agressie eens kwijt wilden. Nu waren we veel meer relaxt en dat heeft een andere uitwerking.

Vind je een relaxt album beter als een opgefokt album?

Allebei hebben hun charme. Het is gewoon een representatie van hoe je je op dat moment voel. Ik kan dus ook nooit zeggen hoe het volgende album zal klinken.

We moeten het ook maar eens hebben over de albumtitel Life Will Kill You.

Clawfinger - Life Will Kill YouDat is toch gewoon de waarheid? Of ben ik nu de dommerik? Uiteraard is het langs de ene kant doodserieus bedoeld dat we het leven steeds meer vermoorden. Maar langs de andere kant is het ook gewoon humor.

Dat begrijp ik. Maar veel buitenstaanders zullen misschien daarover beginnen zeuren.

Dat hebben we al zo vaak gehad. Meestal wordt die kritiek geuit door mensen die niet echt slim zijn of die niet eens weten waarover ze het hebben. Maar ik maak me daar niet druk over hoor.

Er zijn een paar teksten waar ik wat meer uitleg over wil. Ten eerste opener The Price We Pay.

Je kunt eigenlijk onze teksten op verschillende wijze interpreteren. Misschien gaat deze lyric over de band. We konden rijker zijn als we water met de wijn zouden doen en bravere muziek zouden spelen. Dat we ons inkochten bij MTV en zo hits probeerden te forceren. Maar dat is een keuze die we niet gemaakt hebben en daar is een prijs voor. Maar dat is maar een van de vele dingen die ik bedoel met deze tekst.

Little Baby gaat over een heel moeilijk onderwerp.

Ja, dat gaat over seksueel kindermisbruik. Ik was al jaren over zo’n tekst aan het nadenken en het moest er maar eens van komen. We hebben altijd wel songs gehad over onderwerpen die toch nog in taboesfeer zitten of waarover je eigenlijk van de maatschappij geen songs over mag schrijven.

Vind je dat belangrijk dat je zulke teksten kunt schrijven?

Zeker weten. Ik zou geen teksten kunnen schrijven over draken, regenbogen, het machtige staal en andere onzin. Dat gaat toch werkelijk nergens over als je eerlijk bent. Niet dat ik iets tegen dat soort bands heb, maar het is niets voor mij. Ik zou ook nooit Mötley Crüe teksten kunnen schrijven.

Vind je de tekst van afsluiter Carnivore dan zo geweldig?

Hahaha. Nu heb je mij. Die tekst is inderdaad de uitzondering. Ik zou eerst graag afgesloten hebben met een typische Slayer-achtige tekst, maar uiteindelijk is het een droog relaas geworden over een kerel die mensen afslacht. Maar ook deze tekst kun je op verschillende manieren lezen.

Is het hoesje dat ik voor mijn neus heb liggen het definitieve artwork?

Zeker weten! De booschap is duidelijk en ik hou zelf niet van die typische metal hoesjes waarbij cliché op cliché wordt opgestapeld. Dus ik vind het hoesje zeer geslaagd, ik kan ook niets anders zeggen want ik heb het zelf gemaakt. Hahaha.

Gaan jullie nog een videoclip opnemen.

Ja. We gaan vier videoclips in totaal opnemen.

Huh. Vier?

Ja, en als ik geld genoeg zou hebben zou ik van elke song een videoclip laten maken. En dan gewoon allemaal op Youtube zetten zodat veel mensen in aanraking komen met onze muziek. Misschien dat je de eerste videoclip van de song The Price We Pay wel op een of andere televisiezender kan zien, maar we moeten realistisch zijn. Dat zal niet vaak gebeuren, maar gelukkig hebben we daarvoor internet.

Clawfinger

Vind je het eigenlijk jammer dat Clawfinger niet meer zo groot is?

We zijn groot geweest in het midden van de jaren ’90 en ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit vervelend was. En ik zou ook liegen, mocht ik zeggen dat ik niet wat groter zou willen zijn. Maar ik moet niet klagen want ik kan leven van onze muziek. En we hebben altijd gedaan wat we zelf wilden doen en we hebben trouwe fans. Dus ik ben een tevreden man.

Wordt Clawfinger nog beïnvloed door nieuwe bands?

Misschien wel, misschien niet. Althans bewust niet, onbewust waarschijnlijk wel. Zo is onze repetitieruimte naast die van Meshuggah. Niet dat we muzikaal door hen worden beïnvloed, maar we hebben misschien wel wat van hun mentaliteit overgenomen.

En die mentaliteit is…

Doen waar je zin in hebt. Muziek maken waarvan je echt houdt en ‘fuck you’ tegen alles zeggen.

Iets anders. Wanneer komt er nu een dvd?

Het is inderdaad raar dat wij nog nooit iets hebben uitgebracht. Zeker omdat we zoveel videoclips en dergelijke hebben. Maar eigenlijk wil ik geen dvd waar geen goede en volledige concertregistratie op staat. Dus het moet gefilmd zijn met genoeg camera’s en met een goed geluidssysteem. Maar we hebben daarvoor nog geen concrete plannen.

Wel concrete tourplannen?

We spelen eerst op wat festivals waarvan jij er al een hebt meegemaakt. Daarna hopen we een tour te doen waarbij ook Nederland op het programma zal staan als het allemaal goed komt. Daar komen we graag.

En België?

Dat is nog leuker! Er woont een vriend van ons die daar een café heeft en als we daar optreden gaan we daar weer feesten. Vorige keer was het een heel wazige bedoening met al dat sterk Belgisch bier.

Ik heb nog één vraag. Dit interviews zal ook gelezen worden door jonge mensen met racistische neigingen of die bepaalde zaken op hun kerfstok hebben. Heb je een boodschap voor hen?

Hmmz. Dat is een moeilijke vraag. Ik denk eigenlijk dat er weinig mensen met dat soort gedachtegoed naar Clawfinger luisteren. En dus dat zij ook dit interview niet lezen. Bij deze band kan je teksten, ideeën en muziek niet van elkaar onderscheiden. Ik denk dat onze boodschap duidelijk is en als je onze wereldvisie grote onzin vind, zal je ook niet snel onze songs meezingen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.