Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  24 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • Daniel Brennare (Lake Of Tears) - 50
 • David Byron (Uriah Heep)† - 75
 • Hans Åge Holmen (Gaia Epicus) - 53
 • John Myung (Dream Theater) - 55
 • Michael Kiske (Helloween) - 54
 • Nigel Glockler (Saxon) - 69
 • Tanya Candler (Kittie) - 39
 • Witold "Vitek" Kieltyka (Decapitated)† - 38

Vandaag overleden:
 • Sean Reinert (Cynic) - 2020
Concertreview

Rammstein en Clawfinger
Op 4 december 2001 in Heineken Music Hall, Amsterdam
Een review door Ragegener8or
Rond de klok van acht arriveerden wij op station Amsterdam Bijlmer, wat slechts een ruime honderd meter van de Heineken Music Hall verwijderd ligt. Wat een grote pré is voor de bereikbaarheid met het openbaarvervoer. Dus mijn advies is dan ook laat lekker de auto thuis want een halve dag files en een parkeerkaart van fl17,50,-. is ook niet alles. Toen wij de HMH binnen liepen was Clawfinger al begonnen met spelen. Maar toch wilden wij eerst zorgen dat we van muntjes voorzien waren want elke concertavond dient met een groot glas bier te beginnen. Dus sloten wij ons aan in de rij bij een van (overigens weinige) muntenautomaten, welke, typisch genoeg, het begaf net voor wij aan de beurt waren. Dus wij opzoek naar de volgende automaat. Deze automaten bieden je overigens de gelegenheid om voor vier vaste bedragen munten aan te schaffen (fl 10, fl 25, fl 50, fl 100) welke je vervolgens kan voldoen door middel van pin of bankbiljet. Zorg wel dat je de laatste net uit de muur getrokken hebt, want anders loop je redelijke kans dat ze geweigerd worden en je met een droge strot naar huis gaat.

Na eindelijk de munten in ons bezit te hebben nog even snel zoeken naar de garderobe. Deze vonden we uiteindelijk voor de ingang van het balkon, maar bleek echter al over vol te zijn. Je zou toch denken dat ze daarmee rekening zouden houden met de capaciteit van de zaal. Gelukkig kwamen we echter vrienden tegen, die er de voorkeur aan gaven de show van het balkon te bekijken en konden we daar onze jassen achter laten.

Konden we mooi nog een groot deel van Clawfinger zien. Na ons door de inmense zaal heen gewurmd te hebben en het podium redelijk genaderd te hebben hadden we perfect zicht op het optreden van de heren. Naar mijn persoonlijke mening is Clawfinger een redelijk fantasieloze band die mee lift op het succes van het genre zonder daar iets aan toe te voegen. Geen fantastisch voorprogramma en zeker niet voor een band als Rammstein.

Nadat men na een flinke tijd wachten eindelijk gereed was met de voorbereiddingen voor Rammstein kon de show beginnen. Zelf volg ik de band al sinds '95, maar ik had jammer genoeg nog nooit de kans gekregen ze live te zien spelen. Rammstein opende zoals te verwachten was met een flinke dosis nieuwe nummers die er bij het overheersend mainstream publiek prima in gingen. Halfverwege de show werd het roer vrij plotseling omgegooid en kwamen de wat meer klassieke nummers langs. Wat mij echter opviel was dat nummers als Asche zu Asche en Weisses Fleisch een heel ander geluid hadden. Zelf kreeg ik de indruk dat ze toegankelijker gemaakt waren voor de nieuwe publieksgroep, die Rammstein met het laatste album heeft aangetrokken.

Na, na Engel, afscheid genomen te hebben zoals de band dat al jaren doet volgde er nog een aantal toegiften. Waaronder de TMF hit Sonne. Waarbij het publiek dan ook uit volle borst meezong. Uiteindelijk eindigden de heren met, naar mijn mening, het meest verschrikkelijke nummer wat ooit door hun is voortgebracht: Stripped. Hoewel dit engelstalige nummer een grote bijdrage heeft geleverd aan Rammsteins doorbraak in de Verenigde Staten past het absoluut niet in hun repetoir en maakt het zware Duitse accent van zanger Lindeman het meer komisch dan indrukwekkend.

Na afloop leek het overgrote deel van het publiek zeer gelukkig en onder de indruk. Voor mij persoonlijk echter was het een grote teleurstelling. Ik vond Rammstein geroutineerd en voorspelbaar spelen. Als een ware machine werden de nummers afgewerkt. En er was van hun kant dan ook geen enkel spoor van enthousiasme te bespeuren. Daarbij trek ik het zeer in twijfel of alles wel live gespeeld werd.

Eindelijk denk ik te kunnen concluderen dat Rammstein zich uitstekend heeft aangepast aan het nieuwe publiek en daarmee de komende jaren gebakken zit. Alleen ben ik bang dat ik niet de enige oude fan ben die ze hierdoor teleur gesteld naar huis is gegaan.

Reactie van Elect op 27-01-2002 om 08:26u


Mjaa meesterlijk album!

Reactie van Een_Metalfan op 27-01-2002 om 10:10u


Euhm...heel mooie review, op een puntje na. Clawfinger lift niet mee met het succes van de zogenaamde nu-metal, zij waren één van de grondleggers. Ik heb het concert niet gezien, dus is het best mogelijk dat ze ongeïspireerd stonden te spelen, maar zeggen dat ze de gewoon meelopen, toont dat de geschiedenis van de band je niet helemaal bekend is...

Reactie van Een_Metalfan op 28-03-2002 om 15:11u


wat een onzin. ik ben metalfan sinds 1980 en ik vond de concerten van zowel 3 als 4 december meer dan uitstekend. in tijden niet zo'n goed concert met zo'n goede show gezien.

Reactie van Een_Metalfan op 02-04-2002 om 03:00u


effe wat aan toe te voegen zij het wat aan de late kant maar Rammstein speelt al jaren alsof ze alleen in een zaal staan en doen gewoon waar ze goed in zijn fantastische muziek maken , concert was waanzinnig en liever geen kontakt met publiek dan geforceerd. Die avond was van grote klasse en de muziek stond als een huis , verder was clawfinger ERG GOED. Deze mannen zijn al jaren bezig en hebben gewoon een HEEL GOED concert afgeleverd waar de enthousiasme van afstraalde , ik was met wat andere mensen die clawfinger helemaal niet kende en die hebben juist cd's gekocht naar aanleiding van t consert

Reactie van Rammsteiner op 21-01-2003 om 20:17u


Hallo Hier een Groot Rammstein fan! Uh...Ik ben op 3 december geweest en ik heb genoten,Ik heb ze nu 3 keer gezien en elke keer staat het vocht in mn ogen! Ze zijn echt geweldig!Meer kan ik toch eigenlijk niet zeggen,Maar om toch iets te zeggen: Ik heb niks tegen mensen die Rammstein afkraken! Ieder zn eigen smaak toch? Ik ken Rammstein pas sinds de clip van Sonne,Zo'n 2 jaar geleden Toen kocht ik gelijk Herzeleid...Ik had toen nog geen idee wat dat kon betekenen voor mij,Ik heb herzeleid helemaal verrot gedraaid! Toen kocht ik Live aus berlin en vanaf toen besefte ik dat ik Fan was van Rammstein! Het klinkt misschien een beetje raar maar ik heb nu 56 cd,s + een aantal dvd,s.....lp,s....en cassettes! Mn kamer hangt helemaal vol met Rammstein,Ik ben dus echt fan! Nieteens de grootste van nederland maar toch! Ik vind ze gewoon geweldig! Wat ken het mij nou schelen dat ze commercieel zijn geworden!Daardoor ken ik ze! En daardoor treden ze alleen maar vaker op! Nu maar wachten op 2005,Dan komt hun eerste europese tour weer! Ze zitten nu in de studio voor hun nieuwe cd! Afwachten dus! 21-01-2003 Crazyrikky@hotmail.com

Reactie van Patric op 14-12-2004 om 11:31u


Rammstein was ooit het voorprogramma van CLAWFINGER. Dus dat mee-lift-verhaal is mooie bullshit! Eigenlijk had Clawfinger de main act moeten zijn. Rammstein zuigde!

Reactie van Mikenzo op 23-02-2006 om 13:36u


"Naar mijn persoonlijke mening is Clawfinger een redelijk fantasieloze band die mee lift op het succes van het genre zonder daar iets aan toe te voegen. Geen fantastisch voorprogramma en zeker niet voor een band als Rammstein." HAHAHAHAHAHA Je slaat de plank op zo'n 100 meter mis, vrind! ;) Het is eerder andersom geweest!

Reactie van Mikenzo op 23-02-2006 om 13:38u


Check deze timeline maar eens!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.