Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 februari:
 • Dordrecht Metal Fest
 • Drachten Deathfest
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
 • 8 februari:
 • Manowar
 • 9 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • 10 februari:
 • Diablo Swing Orchestra
 • Distant en Changing Tides
 • Dream Theater
 • For I Am King en Another Now
 • Sepiroth, Carceri en Buried
  4 maart:
 • Archspire, Psycroptic, Benighted en Entheos
 • Bloodbound, Arion, Metalite en Veonity
 • In The Grip Of Winter Fest
  Met o.a. Wiegedood en Consolation
 • Killer en Warhead
 • King Gizzard & The Lizard Wizard
 • Plini, Jakub Zytecki en Jack Gardiner & Owane
 • Space Chaser, The Unslain, Obnoxious en Obstruktor
Kalender
Vandaag jarig:
 • Alice Cooper - 75
 • Daniel Freyberg (Naildown) - 41
 • Henry Bogdan (Helmet) - 62
 • Marc Charron (Exciter) - 48
 • Noodles (The Offspring) - 60
 • Robert Jan Stips (Supersister) - 73
 • Sven-Erik "Maniac" Kristiansen (Mayhem) - 54
Interview

Disavowed
Met Robbe K.
Door Lana
Geplaatst in juli 2007
Na een stilte van zes jaar verbreekt onze eigen Nederlandse deathmetaltrots Disavowed ein-de-lijk het stilzwijgen en ronkt de band er weer lustig op los. Heugelijk nieuws voor het deathmetalvolk want met de nieuwe cd Stagnates Existence laat men er geen gras over groeien, Disavowed staat nog altijd aan de top van de Nederlandse brute death. Alles leuk en aardig, maar uiteraar dheeft de band wel het één en ander uit te leggen. Brulboei Robert Kok (ook wel bekend als Robbe K.) is de klos en wordt gegrepen en ondervraagd.

Disavowed

Ik wist deze zomer zowaar niet wat mij overkwam toen ik de promo van Stagnated Existence dan eindelijk in de handjes kon houden, maar het moet voor de band ook wel weer op z'n minst apart zijn om weer te realiseren dat er een nieuwe cd van Disavowed in omloop is?

Ten eerste bedankt voor dit interview! Goed man!
Inderdaad: Het is na een flinke periode van afwezigheid erg apart, maar ook erg goed om weer een CD van je eigen band te zien liggen. Sowieso is het apart om een eigen product klaar en af te zien, na een flinke periode van schrijven, opnemen en produceren.

De hamvraag is dan ook natuurlijk, waarom duurde de het zo'n eeuwigheid voordat er weer is wat nieuws is gefabriceerd? Zes jaar is voor een goed ontvangen band wel een lange stilte...

Dit had vooral te maken met de polsblessure van onze oude drummer Robbert Vrijenhoek, die ook de drummer van Pyaemia was. Je moet begrijpen dat zowel Disavowed als Pyaemia nooit bestaan hadden, zonder de getalenteerdheid van deze drummer. Zowel zijn unieke kijk op het schrijven van nummers als zijn inzet en drumskills, hebben er toe geleid dat beide bands relatief ver gekomen zijn met hun eerste cd's.
Het was dan ook erg lastig om door te gaan tijdens en na zijn polsblessure. Af en toe ging het wel weer goed en konden we weer flink spelen en nummers schrijven, maar op een gegeven moment hield dat een paar jaar geleden op. We hebben vervolgens een stille time out genomen om Robbert's pols te laten genezen, maar toen dat niet gebeurde hebben we de moeilijke beslissing genomen om zonder hem door te gaan en te zoeken naar een vervanger. Dit was tevens ook erg moeilijk, omdat hij een erg goede vriend van ons is!

Hoewel, helemaal stil zijn de Disavowed-leden niet geweest. Jouw naam heb ik geregeld op zien duiken, ondermeer bij Arsebreed en als gastbijdrage op de cd van Prostitute Disfigurement en ook een aantal andere bandleden hebben in de tussentijd niet stilgezeten. Muzikaal niksen is geloof ik niet echt voor je weggelegd.

Nee, verdorie: er moet altijd geblast blijven worden! Muziek zit in mijn bloed en metal is één van de manieren om dat er uit te laten komen! Ik houd niet van niks doen!

De nieuwe plaat heet Stagnated Existence. Hoewel de tekst van het nummer vrij algemeen is, proef ik haast een verwijzing naar de jaren waarin wij niets van Disavowed hebben vernomen. Right?

AAAH, goed gevonden, maar dat is niet bewust! De titel is een subtiele verwijzing naar één van onze shirts van Perceptive Deception, waar achterop de tekst staat "Stagnated by Mental Passivity".
De teksten voor de nieuwe CD hebben vrij veel verwijzingen naar (en hebben soms letterlijk passages) van onze vorige CD Perceptive Deception, waarbij ik getracht heb onderwerpen nog beter aan te scherpen en/of uit te breiden bij Stagnated Existence.

De plaat wordt bij mijn weten vrijwel overal warm tot zeer warm ontvangen. Op het Disavowed-forum las ik dat je verrast bent en niet op zo'n vloed van positieve reacties had gerekend. Waarom niet?

Disavowed - Stagnated ExistenceOp zich is death metal niet meer zo populair als een jaar of 5 geleden, denk ik. Er zijn nu veel math-metal en metalcore bands, terwijl wij qua stijl, productie en muziek iets meer wortels hebben in de jaren 90 (Death, Suffocation, producties van Scott Burns). Het doet mij af en toe een beetje denken aan de tijd dat we met deze band begonnen (10 jaar geleden). Death metal was toen op sterven na dood en black metal was toen erg populair.
Ik ben dan toch blij verrast dat er nog een markt is voor de bagger die wij maken... (hahaha)

Stijlmatig verschilt Stagnated Existence voor mijn gevoel niet hemelsbreed van Persceptive Deception. Nog altijd brute, compromisloze deathmetal. De laatste plaat is wel een stuk technischer en de productie is op z'n minst heel solide te noemen en juist deze combinatie maakt de cd voor mij zeer aantrekkelijk. Wat vind je zelf de sterke punten van de nieuwe telg?

Ik vind deze plaat afwisselender, technischer en meer één geheel dan Perceptive Deception. Wij hebben tevens geprobeerd niet teveel te gaan verschillen qua stijl van de vorige. Wij waren op een gegeven moment bang dat oude fans deze CD niets zouden vinden, maar gelukkig is dat niet zo gebleken...

Zijn er nog dingen waar je minder tevreden over bent, of waarvan je kunt zeggen: "de volgende keer doen we/wordt dit anders"?

Tuurlijk: Er zijn altijd dingen waar je van leert en er zijn wat technische zaken, die ik iets anders zou aanpakken de volgende keer.

Vielen de opnames van de nieuwe cd een beetje mee? Hard werken of dollen en bier drinken?

De opnames waren relatief hard werken, omdat iedereen een baan heeft en er veel in de avonduren moest gebeuren. Tevens had onze nieuwe drummer Romain, de nummers qua tempo sneller ingespeeld dan verwacht, dus sommige riffs bleken amper meer gespeeld te kunnen worden haha! Zelf was ik hier en daar tijdens het inzingen nog een beetje ziek, dus... hehe

Leuk trouwens, zo'n clipje, maar wat is tegenwoordig nog de meerwaarde van zo'n product, behalve dat ik vermoed dat het geheid leuk is om een clip te maken? Een soort extraatje voor de fans?

Precies: ik denk dat je doelt op de videoclip? Dat is een goed promotie middel. Tegenwoordig kun je alles downloaden, daarom vind ik het belangrijk dat de echte CD nog iets extra's bevat: goed artwork, videoclip, making of, wat live materiaal: deze extra's zie ik zelden op eMule bijvoorbeeld en zijn te groot voor YouTube: de fan die de CD koopt, krijgt dus iets extra's en voor ons is het een leuk tijdsdocument. Daarbij krijgen mensen een indruk van de band zelf, als ze de "making of" zien!

Inmiddels heeft Disavowed getekend bij Neurotic Records en toen dit nieuws naar buiten kwam keek niemand daar raar van op. Disavowed past niet alleen prima in het rijtje van de Neurotic bands maar ook gezien het feit dat Arsebreed daar al huist leek de toevoeging van Disavowed aan het rijtje als een zeer logisch vervolg. Is dat uiteindelijk ook zo geweest of hebben jullie nog andere labels aan de straat getrokken?

Eigenlijk zagen we het allemaal gelijk zitten om direct bij Neurotic te tekenen. We hebben nog even wat rond gekeken, maar Neurotic bleek de juiste partner...

Perceptive Deception heeft via Unique Leader het licht gezien dus de band was in wezen onder de pannen. Hadden jullie een contract voor maar één cd of heeft de band Unique Leader om een andere reden verlaten?

Wij hadden een contract voor 1 CD en waren toe aan iets anders. Ruud van Neurotic heeft een tijdje Unique Leader Europe gerunt, dus we wisten al waar hij toe in staat was. Neurotic heeft als voordeel dat je vrij goed op grote tours mee kan, zoals wij afgelopen winter een maand gedaan hebben met de Cannibal Corpse tour!

Alvorens tot deze line-up te komen hebben jullie een handvol drummers versleten. Hoe zitten de zaken nou precies en is Romain een blijver of even een "vliegende kiep"? Want de beste man zal het inmiddels ook wel druk hebben, met drie bands...

Romain is een blijver! Hij heeft inmiddels al van zeer grote bands aanbiedingen gehad, die hij heeft afgeslagen, omdat onze loyaliteit bij hem ligt en de zijne bij ons! Hij is een volwaardig lid van Disavowed!

Begin dit jaar hebben jullie een alleraardigste tour met de heren van Cannibal Corpse weggewerkt. Niet slecht voor een band die in de bewuste bandformatie zes jaar weinig uitvreet. Hoe hebben jullie de juiste aansluiting kunnen vinden? Connecties?

Alex Webster kende Disavowed al min of meer via Unique Leader Records en informeerde bij Neurotic Records of wij mee konden gaan op tour! Je snapt dat wij dat gelijk zagen zitten! Cannibal Corpse is de grootste death metal band en je staat elke avond voor een volle bak te spelen , waarbij je zoveel nieuwe mensen kunt bereiken!

De tour was naar eigen zeggen niet alleen te gek omdat Cannibal Corpse de headliner was, maar ook omdat de band op onbekend terrein speelde. Waar zijn jullie zoal voor het eerst geweest en hoe is het al met al bevallen?

We hebben in 2003 een Europese tour gedaan met Vile, Mangled, Inhume en Spawn of Possession en toen kwamen we vooral in West Europa, terwijl we bij deze tour met Cannibal Corpse ook veel in Oost, Zuid Europa en Scandinavië kwamen. Ja, het was echt goed voor ons als band! Het was wel de zwaarste tour voor ons, omdat we zowat elke avond gespeeld hebben en zelf moesten rijden, dus: overdag rijden en slapen, 's avonds spelen en dan gelijk weer op weg naar de volgende plek! Maar: geweldig!!

Over Cannibal Corpse gesproken, nu wil ik je toch een veelbesproken kwestie voorleggen. Periode Fisher of Barnes (in muzikaal opzicht), en waarom?

Tja: Ik vind Fisher een goede zanger, maar Barnes is voor mij meer een voorbeeld geweest in het verleden, samen met Frank Mullen van Suffocation, toch zou ik zeggen: Cannibal Corpse met Fisher, omdat dit nu eenmaal al zo'n 10 jaar zo is: Ik hou er niet van zoveel in het verleden te kijken.

Disavowed

Voor de zomer staan ook nog de nodige optredens gepland. Is er één bepaalde show waar jij (of de band) speciaal naar uitkijkt?

We hebben nu pas weer optredens in september en oktober/november staan. Ik kijk vooral uit naar het optreden 16 september in de kade met Sever Torture, Putrefied en mijn andere band Obsidian

Waar MOET Disavowed volgens jou ooit gespeeld hebben voordat de band met een gerust hart kan zeggen dat als de wereld morgen vergaat, de band nog even een pilske pakt en van zonsondergang geniet?

EEEHM: nog een keer in de States, Canada, heel Europa, Zuid Amerika, nog een keer Japan en Hong Kong, de rest van Azië en het hele rondje nog eens... hehehe

Even wat anders. Je hebt ongetwijfeld de kwestie "Baroeg" ook wel meegekregen. Een punkconcert, een doodgemepte Pool, een sluiting van drie maanden, stramme politici en het voortbestaan van de zaal in gevaar. Jouw reactie?

Ik heb het niet heel erg gevolgd, dus weet niet wat er precies aan de hand is politiek gezien, maar het is natuurlijk een trieste zaak: Ten eerste is er iemand dood geslagen tijdens een concert! Wassup! Ik weet er te weinig van of de sluiting van drie maanden terecht is: in elk geval is dit voor de Baroeg niet goed: Ik hoop dat de Baroeg hier niet teveel last van gaat krijgen en open mag blijven!

Je noemde je nieuwe band Obsidian net al even. Hoe ben je daar verzeild geraakt?

Kijk, met Disavowed en Arsbreed oefenen we alleen als Romain hier in Nederland is: voor mij is dat te weinig als vocalist. Ik wil minstens elke week even brullen om mijn stembanden op peil te houden.
Obsidian kende ik al wat langer, en is gestationeerd in de stad Amsterdam waar ik woon! Tevens is Emerging één van mijn favoriete Nederlandse releases van 2006! Toen zag ik dat ze een nieuwe zanger zochten! 1 + 1 + 1 +1 = 10: auditie gedaan en boem: een nieuwe band erbij! Inmiddels ben ik volwaardig lid, heeft Obsidian een label (Rusty Cage Records) en is Emerging opnieuw uitgebracht en opnieuw gemixt, waarbij ik de zang opnieuw opgenomen heb.

Een prioriteitenkwestie: enkele leden van Disavowed bevolken meerdere, goed draaiende bands. Worden er nog duidelijke prioriteiten gesteld of gaat alles op 't gemakkie, in relaxte sferen alle werkzaamheden op elkaar afstemmen?

Alles gaat in complete harmonie en prioriteiten wisselen naar gelang een band prioriteit nodig heeft. Als een band met een CD bezig is, krijgt die uitaard wat meer prioriteit. Iedereen weet wat ie moet doen en kan dat prima combineren. Voor mij is er wel een prioriteit bijgekomen en dat is mijn zoontje!

In dat opzicht mag ik niet hopen dat we straks weer zes jaar moeten wachten op een nieuwe plaat van Disavowed. Nee toch?

Nee nee nee! Eind volgend jaar is de planning voor ons om al het nieuwe materiaal af te hebben!

Tot slot: als je je knip of voorraad viagra zou moeten inzetten op een jonge Nederlandse deathmetalbelofte, welke band zou je keuze genieten?

Ik zou zeggen Toxocara! Ze zijn al een tijdje bezig, maar toch!

Oke, c'est tout! Mijn dank voor je tijd en moeite en tot wiederziens op de planken!

Bedankt voor het interview!!! Ik wil toch nog even van de gelegenheid gebruik maken om iedereen (ja: ook opa's en oma's) op te roepen nieuwe bands te vormen! Er zijn nieuwe bands nodig in het death metal genre! Ik vind dat er te veel bands wegvallen! Tevens: check www.disaovwed.nl. Binnenkort hebben we een nieuwe website en www.myspace.com/disavoweddm.

Thanx!!!

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.