Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 februari:
 • Bullet For My Valentine, Jinjer en Atreyu
 • Life Of Agony en Prong
 • 2 februari:
 • An Evening With Knives en Der Mancha Red
 • For I Am King en Another Now
 • 3 februari:
 • Faceless Entity en Morvigor
 • For I Am King
 • Grind Over Den Haag
 • Harakiri For The Sky, Schammasch en Groza
 • Undawn, Grown Cold en Reality Spill
 • Wormrot en Cnnctn Lst
 • 4 februari:
 • Drachten Deathfest
  met o.a. Pestlence, Cancer, Master en Wormrot
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
  1 maart:
 • Brutus, Psychonaut en Doodseskader
 • Electric Callboy
Kalender
Vandaag jarig:
 • Marco Kautonen (Sethian) - 46
 • Oliver Grbavac (Fleshcrawl) - 41
 • Ron Welty (The Offspring) - 52
 • Urs Fischer (Felony) - 49

Vandaag overleden:
 • Jon Zazula (Megaforce Records) - 2022
Interview

Kampfar
Met Dolk
Door Tjitze
Geplaatst in februari 2007
Na zeven jaar stilte, na het verschijnen van het uitstekende Kvass, is het duidelijk dat het wel weer goed zit met Kampfar. Het zou stom zijn als we niet even een paar woorden met Dolk spraken en zo geschiedde.

Kampfar

Gefeliciteerd met Kvass. Het is een fantastisch album.

Ontzettend bedankt! Te gek om te horen dat je hem zo goed vindt.

Ben je zelf helemaal tevreden met het album of zijn er toch dingen die beter hadden gekund?

Kvass is in de Silvertone studio’s in Noorwegen opgenomen en is geproduceerd door Rune Jørgenson en Kampfar. We gingen helemaal voor spontaniteit. We speelden met energie en met emoties, en op sommige moeilijke momenten in de studio ging het er best heftig aan toe. Op het moment dat we de studio ingingen, negeerden we alles wat er in de muziekscene gebeurde en we richtten ons uitsluitend op ons eigen geluid. En ik moet zeggen dat het gelukt is om een eigen geluid te creëren. Maar goed, niets ging als vanzelfsprekend en het waren drie intense maanden van ploeteren. Niets, geen geluid op het album is er zonder bedoeling op gekomen! We zijn oprecht zeer tevreden met Kvass, dus ik ga ervanuit dat het volgende album ook in Silvertone opgenomen zal worden.
Natuurlijk zijn er altijd wel dingen die je achteraf anders gedaan zou hebben, als je de boel opnieuw kon doen, maar dat hou je altijd. Al met al ben ik heel erg tevreden met het geluid, de productie en met Kvass als een product van Kampfar anno 2006/2007. Ik ben er erg trots op.

Wat betekent “Kvass” eigenlijk? Ik neem aan dat er geen Russische drank mee bedoeld wordt.

Hahaha, ja, dat hoorde ik ook, over het woord “kvass”, maar, nee, dat was niet de gedachte achter de titel, hahaha. Want in het Noors is het woord “kvass” zoveel krachtiger! Als je “kvass” vertaalt, krijg je iets in de richting van “scherp”.
“Kvass” is voor mij de essentie van Kampfar anno nu. Het woord is erg krachtig en kent vele toepassingen. De scherpte in de muziek zelf, van de natuur, heidendom, bijgeloof, koude, duisternis, productie, noem maar op. Het woord dekt de lading van alles wat er maar met het album te maken heeft, met de band, met de cover, enzovoort. “Kvass” past erg goed bij het album.

Hoe zit het nou? Kvass is het eerste album in zeven jaar. Hoe komt het dat Kampfar gedurende lange tijd niet meer actief was?

Kampfar - KvassDie vraag wordt me door zo’n beetje elk magazine gesteld. Na het tweede album (Fra Underverdenen), gingen zowel Thomas (gitaar) als ik door zeer moeilijke tijden en er moesten nogal wat persoonlijke kwesties worden opgelost, voor er überhaupt sprake was van weer bijelkaar komen en muziek maken. Het waren zware tijden, reken maar, en we moesten Kampfar gewoon voorlopig in de ijkast zetten. Dit alles zeggende moet ik er wel aan toevoegen dat Thomas en ik nooit op voet van vijandschap hebben geleefd of zo. We zijn altijd vrienden gebleven en we wisten allebei dat als de tijd rijp was, Kampfar sterker dan ooit zou herrijzen. Onze priveproblemen moesten worden opgelost voor er weer iets met Kampfar kon gaan gebeuren. Dit proces nam zo’n drie jaar in beslag. En om de band in de nieuwe samenstelling als een geoliede machine te laten lopen, nog eens twee jaar. En hier zijn we weer. We zijn terug en beter bewapend dan ooit!

Het nummer Ravenheart is in het Engels. Engelse teksten zijn erg schaars in het werk van Kampfar. Waarom is dit nummer in het Engels?

Ravenheart beschrijft de essentie van zowel Kampfar als het hele heidendom en pagan black metal. Begrijp me niet verkeerd, dit heeft niks te maken met wetten en organisatie, of zo. Opflikkeren daarmee. Het gaat meer om vrijheid, vrijheid van denken. Een heidense, vrije manier van denken, trouw aan jezelf. Follow the ravenheart!
We hebben tot dusver twee Engelstalige nummers, namelijk Norse en Ravenheart. We hebben dat gedaan om de niet Noors sprekende luisteraars uit te leggen waar onze teksten en onze muziek over gaan.

Wat maakt Noorwegen en zijn natuur en geschiedenis zo speciaal dat je in staat bent om nummer na nummer eraan te wijden? Ik bedoel, de inspiratie lijkt eindeloos.

Zonder de natuur zou Kampfar Kampfar niet zijn. De natuur is altijd de grootste kracht en grootste bron van inspiratie geweest. De natuur zit in mijn ziel! Ik volg de natuur. De natuur is mijn religie!
Mijn ouders hebben een huisje in de bergen en die plek is serieus mijn tweede thuis. Hier heb ik al mijn overtuigingen ontwikkeld. Op het moment dat ik de kans heb en Kampfar niet al mijn tijd opslokt, ga ik er nog steeds heen.
Maar goed, al met al stromen de Noorse mythologie en natuur door mijn aderen. Ik bedoel, mijn oma vertelde me verhalen uit Edda en in het bijzonder over de geschiedenis rond deze mythologieën, de kracht van de natuur enzovoort, toen ik nog maar een paar jaar oud was. Al die dingen zijn mij vanzelfsprekend erg dierbaar en daarom bijvoorbeeld niet te vergelijken met het hebben van geld, om maar wat te noemen. Het valt ook niet in te ruilen voor iets anders. Het is puur wie ik ben en is naast metal mijn ziel en zaligheid.
En ja, ik moet zeggen dat de inspiratie eindeloos is.

Vanzelfsprekend heeft iedereen die Kvass heeft gehoord, er een mening over. Er zijn flink wat recensies voor geschreven en ik neem aan dat je wel een aardig beeld hebt van de algemene opinie. Zaten er nog opvallende opvattingen tussen, negatief en positief?

Nou, de positieve waren vaak zo overweldigend dat ik ze me achteraf niet eens kan herinneren, want het zijn gewoon te veel lovende woorden, maar ‘album van het jaar’ is een hele mooie.
En hoewel de recensies over het algemeen zeer positief waren, zaten er natuurlijk ook wat minder aardige tussen. Eén van de ergste was toch wel die van een Noorse magazine die onze muziek “een lachertje” noemde en Kvass 1 uit 6 punten gaf.

Hoe reageer je als iemand negatief is in zijn of haar oordeel over je werk? Kan je daar tegen? Interesseert het je?

Hmm.. Eerlijk gezegd is het alweer een tijd geleden dat ik me daar gericht mee bezighield. Puur omdat ik me richt op Kampfar zelf. Ik weet waar we voor staan en wat we willen en dat is meer dan genoeg om bij stil te staan, me op te concentreren, eerlijk gezegd.
Maar uiteraard is het te gek als je positieve feedback krijgt en ik heb respect voor critici die de boel serieus aanpakken en die er wat diepgang op na houden. Gesmijt met modder is echter een heel ander verhaal!

Kvass is via Napalm Records uitgebracht. Vanwaar die keuze? Waren er nog andere opties, andere labels die je wilden binnenhalen?

Jazeker. We kregen echt een hoop aanbiedingen. Maar niet meer dan drie, vier daarvan waren de moeite van het overwegen waard.
Bij Napalm Records pakken de dingen tot nu toe heel goed uit, moet ik zeggen. Laten we dus hopen dat dat in de toekomst ook nog zo is. Ik ben namelijk behoorlijk blij met hoe Napalm de dingen doet en wat ze voor ons hebben gedaan, tot dusver. Dingen die onze vorige labels fout deden, doet Napalm goed. Dus, ja, ik ben behoorlijk ingenomen met hun.
Dat we Napalm verkozen kwam puur door de mate waarin ze pure interesse in ons toonden (geen geld, maar interesse). De keuze was snel gemaakt.

Napalm heeft een tijdje terug Kampfars voorgaande albums opnieuw uitgebracht. Waarom?

Ja, behalve de eerste mcd, is alles opnieuw uitgebracht. Waarom? Heel simpel. Onze laatste twee albums en de mcd Norse waren al zo’n vijf jaar uitverkocht en haast onmogelijk om aan te komen. Dus naar mijn idee was het een logische gedachte om ze opnieuw uit te brengen. De laatste drie jaar kreeg ik elke week minstens tien e-mails met vragen over die drie releases. Dus het was tijd om ze opnieuw uit te brengen, zodat ze weer beschikbaar waren voor het publiek.

In het verleden bestond Kampfar uit twee leden, maar heden ten dage zijn jullie met zijn vieren. Hoe zit dat? Vanwaar die verandering?

Zoals ik eerder al zei, kregen Thomas en ik het na ons tweede album erg moeilijk. Persoonlijke kwesties moesten worden opgelost voor we weer verder konden met Kampfar. Toen we weer bij elkaar kwamen, hadden we twee opties: óf we gingen door zoals we geëindigd waren, met z’n tweeën, óf we vormden een complete band, wat een verdere ontwikkeling en de mogelijkheden tot optreden ten goede zou komen. Gelukkig kozen we voor optie twee.
Er is dus iets bijzonders gebeurd en een nieuw tijdperk werd ingeluid met de komst van de twee nieuwe leden.

Elke band die al wat jaartjes meedraait, groeit op een of andere manier. Veranderingen en een zekere evolutie zijn er altijd. Wat zijn Kampfars grootste verbeteringen en/of veranderingen?

Wat betreft de muziek is Thomas de man, want zijn ideeen en riffs blijven maar komen. Ik denk dat Kampfar zonder hem wel een heel ander iets zou zijn. Maar tegenwoordig zijn we een complete band, waarin iedereen zijn bijdragen levert en waarin iedereen samenwerkt; de nummers componeren we met zijn vieren in de oefenruimte. Dit is binnen Kampfar een compleet nieuwe situatie en het is beter zo. Ik ben heel blij en tevreden met hoe Kampfar nu werkt. Kampfar is een geheel en we zijn eindelijk een volbloed band met full time leden!
Ik denk dat dit ons grootste gewin is, de belangrijkste verandering, over de jaren.

Nogal wat bands veranderen hun stijl, hun geluid, na een tijd actief geweest te zijn. Kampfar niet. Uiteraard zijn er wat subtiele veranderingen merkbaar en hoorbaar, maar geen al te ingrijpende. Heb je nooit de neiging om ineens te roepen: ‘Oké jongens! Even lekker wat Black ’n Roll nu!’?

Hahaha. Nee! Daar zal nooit sprake van zijn!
Het is altijd in het belang van Kampfar geweest om bij de leest te blijven.
Kwaliteit of kwantiteit.. als het misschien daar om zou gaan.. We schudden niet het ene nummer na het andere uit de mouwen. We zijn nou eenmaal geen snel schrijvende band. We doen veel te lang over het maken van één nummer. Belangrijk is voor Kampfar: kwaliteit boven kwantiteit. Dat kunnen we niet op een andere manier doen. Daarom is het belangrijk om ons aan het vertrouwde geluid te houden.

Kampfar

Jon (bas) en jij houden er tevens de band Gruesome op na. Gruesome houdt zich bezig met brute death.
Is er iets te vertellen over deze band? Waarom death metal?

In de tijd van al mijn persoonlijke problemen, voegde ik mij bij de band Gruesome. Ik deed dat gewoon om mijn vrienden daar te helpen met de vocalen. Het is echt een prima band en de manier waarop ze hun old school death/black maken is best bijzonder, vind ik. In elk geval was het voor mij een uitstekende manier om mezelf weer op de rails te krijgen en ik heb daar onze bassist dus ontmoet.

Ga je door bij Gruesome of is dat verleden tijd, nu Kampfar weer volop bezig is?

De toekomst van Gruesome is niet heel duidelijk. Maar wie weet? Hoe dan ook, Kampfar, dat ben ik! Kampfar is mijn leven en er is niets dat er in de buurt komt. Geen Gruesome, geen andere band.

Hoe ziet de (nabije) toekomst van Kampfar er zo’n beetje uit? Al met een nieuw album bezig? Komt er ooit een live-album bijvoorbeeld? Enzovoort.

We zullen een paar festivals aandoen, komende zomer en we zullen optreden. In februari doen we een kleine tour.
Wat we verder allemaal gaan doen, is moeilijk te zeggen. We krijgen zoveel interessante aanbiedingen voor het een of ander, voor tours, optredens, van jan en alleman. Het enige wat ik nu volmondig kan zeggen is dat het godvergeten geweldig is om weer terug te zijn, na zeven jaar in de schaduwen te hebben geleefd. Ik kan wel zeggen dat het absoluut niet nog eens zeven jaren gaat duren voor we met een nieuw album komen!

Nog iets te zeggen, toe te voegen, voor ik zeg bedankt voor dit interview?

Hmm… Kijk, ik wil geen preek ophangen, maar als ik iets moet zeggen, dan denk ik toch dat het gaat over wat er fout gaat met de huidige maatschappij. Want ik denk dat er sprake is van een grootscheeps gebrek aan interesse, gebrek aan inzicht aangaande spiritualiteit, zelfbewustzijn, zelfrespect en niet in de laatste plaats een gebrek aan respect voor de natuur in de mens! De mensheid is gedoemd zichzelf te gronde te richten en dat komt vooral doordat we niet leren van de geschiedenis en van fouten die in het verleden zijn gemaakt. Je ziet het overal! En nog steeds zijn we hard op weg naar totale duisternis en Armageddon!
Ik geloof heilig in de grootse krachten van de natuur, hoewel ik niet een of andere idioot ben die gelooft in trollen en zo, maar het gaat vooral om bewustzijn en respect! We hebben namelijk te maken met oerkrachten en diepe wortelen.

Bedankt voor dit interview.

Enorm bedankt voor je support en keep the flame burning! En volg de winden van de Nederlandse natuur!
Dat we daar weer snel mogen zijn!

Pitfest

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.