Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2020

Interview: Eluveitie
Met Chrigel Glanzman
Door Inge
Geplaatst in juni 2006

Na het geweldige Vên, kwam Eluveitie onlangs met hun eerste full-length album Spirit op de proppen. En die mag er ook zeker weten wezen! Nu al één van de betere releases van het jaar, evenals één van de betere releases in het genre. Althans, dat is de bescheiden mening van ondergetekende. In Eluveities muziek staat de liefde voor hun Helvetiaanse roots centraal. Het Helvetiaans is een wat minder bekende tak van de Keltische cultuur en Eluveitie tracht deze wat meer leven in te blazen. Met succes! Ik sprak met Chrigel Glanzman, de kerel die verantwoordelijk is voor de mannelijke vocalen, de akoestische gitaarstukken, de bodhràn en een heel scala aan andere middeleeuwse instrumenten.

Eluveitie

Ten eerste, gefeliciteerd met de release van jullie geweldig debuutalbum Spirit. Ik vind het album in één woord briljant.

Thanks!

Hoe kun je volgens jou Eluveitie het best omschrijven?

We zijn gewoon een Keltische en heidense metalband uit het prachtige Helvetia. Ik vind niet dat wij zomaar een band zijn, want om verschillende redenen zijn wij juist heel anders dan de massa andere metalbands uit hetzelfde genre. Ten eerste omdat we een band hebben bestaande uit acht man die allemaal allerlei verschillende historische folk-instrumenten spelen. Dan heb ik het over de hurdy-gurdy, diverse doedelzakken, fluiten etc. Bovendien is die folk muziek ontzettend sterk vermengd in de metal die wij spelen. Een andere reden is dat onze harde kant, juist heel anders is dan dat je bij de meeste pagan metal bands hoort. Onze muziek klinkt eigenlijk best wel modern; harde metal in dezelfde gedaante als hedendaagse melodische death.

Hoe is die liefde voor die Helvetiaanse cultuur eigenlijk ontstaan?

Mmm, dat vind ik eigenlijk moeilijk te zeggen. Ik bedoel; ben je zelf ook niet gek op de cultuur en taal van je eigen land? Het gaat hier gewoon om onze roots.

Die Helvetiaanse taal is eigenlijk een soort Keltisch, absoluut niet een van de meest makkelijke en normale talen om te leren. Hoe heeft Eluveitie dat toch een beetje onder de knie gekregen?

Eluveitie - SpiritHet is niet zo dat we de taal allemaal vloeiend spreken, absoluut niet zelfs. En je hebt zeker gelijk: het is zeker niet een van de meest normale talen! Haha… Maar ik denk dat we het om de volgende redenen wel moesten leren: ten eerste kan je niet echt om de taal heen als je wat te weten wilt komen over de Helvetiaanse cultuur. Ten tweede vind je in onze hedendaagse taal (het Schwyyzerdüütsch) veel uitdrukkingen en gezegdes uit de Keltische taal. Het gaat hier dus wederom om onze roots. Maar om weer terug te komen om de vraag; de taal is eigenlijk in de Middeleeuwen uitgestorven, dus echt te leren valt het niet meer. Wat we wél kunnen doen, is het lezen van flink wat wetenschappelijk materiaal over de taal en de cultuur. Gelukkig krijgen we ook veel hulp van wetenschappers, Keltologen en wetenschappers die gespecialiseerd zijn in de Indo- Germaanse taaltak.

Hoe is het eigenlijk gelukt om acht man te vinden met dezelfde passie in deze cultuur die ook nog eens metal willen spelen?

Het klinkt misschien raar, maar ik zou het echt niet weten. Ik denk dat we gewoon bij elkaar zijn gekomen net zoals dat bij iedere band gebeurd. Geen bijzonder verhaal er achter, in ieder geval.

Kun je me wat vertellen over het opnemen van Spirit?

We hebben Spirit in verschillende studio's opgenomen. De drum-, bas en gruntstukken hebben we in Duitsland opgenomen. We hebben gebruik gemaakt van Klangschmiede Studio E, die door de gasten van The Vision Bleak wordt gerund. We hebben echt een onwijs leuke tijd gehad daar. Die lui weten absoluut van aanpakken; ze hebben er veel verstand van en bovendien zijn het ook nog eens leuke personen. De akoestische stukken en de rest van de zang hebben we opgenomen in Ballhorn Studio's in ons thuisland. Daar hadden we ook Vên opgenomen en aangezien we daar goede ervaringen mee hadden, kozen we er nogmaals voor. Het mixen van het album gebeurde wederom in Duitsland en hiervoor was Markus Stock verantwoordelijk. Markus is een genie in het mixen van muziek; hij krijgt het voor elkaar om het geheel ontzettend krachtig te laten klinken en aan de andere kant blijft het ook erg natuurlijk. Het masteren vond dan weer plaats in Hollands Mailmen Studio, waar ook Ven gemastered is.

Wat is het gevoel wat je krijgt, als je dan eindelijk je eerste échte debuutalbum in handen krijgt?

Om heel eerlijk te zijn, had ik dat gevoel al bij Vên. Spirit voelt niet echt helemaal als een debuutalbum en ondanks dat Vên maar een MCD was, voelde dat juist meer als ons debuut. Ik bedoel, Vên hadden we al in 2003 gereleased. Daarna kwam Fear Dark met een geremasterde versie en weer daarna kwam Spirit uit. Eigenlijk is het dus gewoon het volgende album voor ons. Dat betekent overigens niet dat ik er niet trots op ben, dat ben ik juist wel, evenals de rest van de band dat is!

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om Eus Elveti, het nummer wat ook al op de MCD stond, opnieuw op Spirit te zetten?

Eigenlijk waren we van plan nog veel meer Vên nummers opnieuw uit te brengen. Maar dat had een beetje teveel van het goede geweest. We zijn allemaal gek op dit nummer en het leek ons een goed idee om het opnieuw op te nemen met onze nieuwe line-up.

Welk eigen geschreven nummer vind je zelf het allerbest?

Haha, ik kan er echt niet zomaar één kiezen. Maar mijn favorieten zijn denk ik toch wel Your Gaulish War, Of Fire, Wind & Wisdom, The Song of Life en The Dance of Victory.

Wat denk je zelf: is Spirit beter dan Vên?

Hahaha! Tja, als het album dan al beter is dan Vên, denk ik dat jij dat als reviewer veel beter kunt uitleggen. Persoonlijk denk ik dat Spirit beter is, omdat het album echt voortkomt uit een band (terwijl Vên meer als een studioproject bedoeld was) en omdat de muzikale standaard bij dit album veel hoger is.

Hoe denk je over de ontwikkelingen en verbeteringen die je als band hebt doorgemaakt?

We zijn eigenlijk hartstikke tevreden over onze ontwikkeling en de verbeteringen. Ik bedoel, als een echte band bestaat Eluveitie nog maar sinds 2004. Voor iets meer dan twee jaar bandgeschiedenis, hebben we naar mijn idee al best veel bereikt. Dus eigenlijk zijn we er zo allemaal best gelukkig mee!

Eluveitie

In de tussentijd hebben er ook nog wat line-up wisselingen plaatsgevonden. Hoe zit dat precies?

Dat klopt inderdaad. De mensen die Eluveitie hebben verlaten, deden dat allemaal op grond van zeer goede redenen. Sommigen door tijdgebrek (Linda is bijvoorbeeld begonnen met een studie) en twee anderen omdat ze beiden zijn geëmigreerd. Ze hebben nu in het buitenland een erg leuke baan, dus ik geef ze groot gelijk.

Even een ander soort vraag: door welke bands zijn jullie eigenlijk zelf beïnvloed?

Ik denk dat iedereen en iedere band wel beïnvloed wordt door de muziek die ze zelf luisteren. In Eluveities geval gaat het in ieder geval om muziek variërend van Keltisch tot andere rock en metal. Ik ga maar geen namen noem, want dan krijg je zo een lijst van honderden geweldige artiesten en bands.

Dit jaar hebben jullie een kleine tour met de Fear Dark festivals gemaakt waarin jullie ook Nederland aandeden. Hoe was deze ervaring?

In één woord geweldig! Het was een fantastische ervaring en ook het publiek ging uit z'n dak. We hebben erg veel lol gehad met de andere bands; Royal Anguish uit de States, Morphia uit Nederland en Taketh uit Zweden. Te gekke gasten, die lui!

In de nog korte geschiedenis van Eluveitie is al een hoop bereikt. Maar wat kunnen we nou nog meer van jullie verwachten?

Hetzelfde als altijd: we gaan lekker muziek maken, optreden, nieuwe albums opnemen en heel veel lol hebben terwijl we dat allemaal doen. Binnenkort gaan we ook beginnen aan de opnames van een videoclip van één van de Spirit-nummers. In september gaan we wederom touren, deze keer met de Duitse band Odroerir.

Ontzettend bedankt voor dit interview. Ik laat de laatste woorden maar aan jou over…

Jij ook bedankt en ook mijn dank aan de lezers die in ons geïnteresseerd zijn! Our horns are raised to you!

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]