Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
  • 2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
    26 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Blind Guardian en Manticora
Kalender
Vandaag jarig:
  • Adrian Lambert (DragonForce) - 52
  • Aleksander Shelepenkin (Celestial Crown) - 47
  • Daniel "Mortuus" Rostén (Marduk) - 47
  • Janne Wirman (Kotipelto) - 45
  • Joey Jordison (Slipknot)† - 49
  • Jose Pasillas (Incubus) - 48
  • Justin Gonzales (Antonamasia) - 40
  • Melissa Ferlaak (Visions Of Atlantis) - 45
  • Sami Kukkohovi (Sentenced) - 50
  • Torsten Röhre (Silent Force) - 48

Vandaag overleden:
  • K. Angylus (The Angelic Process) - 2008
  • Scott Williams (Soilent Green) - 2004
Interview

GraveDroid
Met Mike Phyrus
Door Walter
Geplaatst in februari 2006
Vanuit Noord-Holland werkt het nog redelijk frisse GraveDroid hard aan de weg om in de voetsporen te treden van hun helden KISS. Bij hun nieuwe visueel en muzikaal interessante promo-single Tremors in Time horen natuurlijk wat vragen.

Gedurende 2005 zijn jullie eigenlijk als nieuwe band begonnen in een bijna volledig nieuwe groepssamenstelling. Wat was de reden van de splitsing?

Bands splitsen op. Al sinds de prehistorie waar Neanderthalers met een paar stokken en botten op stenen ramde, waren er muzikale meningsverschillen. Met de oude line-up waren er geen problemen die onoplosbaar waren, maar het voelde alsof we een periode hadden afgerond en klaar waren voor een nieuwe fase. Een nieuwe fase van nieuwe nummers schrijven en de stijl opnieuw bepalen. Op dit punt kwamen we tot de conclusie dat we allemaal een andere weg in wilden slaan. We hadden met de originele band nog jaren kunnen doorgaan op de manier waarop we bezig waren, maar ik vind dat een band niet stil moet staan en altijd moet groeien. Soms hoort bij deze groei ook formatiewisseling.

Kun je iets vertellen over hoe de huidige samenstelling tot stand is gekomen?

Gravedroid - Tremors In TimeEigenlijk zou ik in mijn eentje uit de band stappen, om een nieuwe band op te richten, maar al snel werd duidelijk dat drummer Bruce Baze met mij mee ging. KC Savage zat net twee weken in de band en hij had nog geen echte binding met de band. Nadat ook hij had aangegeven mee te willen gaan in een ‘nieuwe’ band en er met volle overtuiging in te willen gaan, bleek ineens de helft van GraveDroid weer bij elkaar te zijn. Het behouden van de naam was dus een logische keuze. Een nieuwe bassist vonden we via een muzikantensite en zo werd met Johnny Heart de formatie compleet. Na een korte pauze zijn de overige ex-GraveDroids ook weer bij elkaar gekomen om een (nog naamloze) nieuwe band te beginnen.

Welke rol speelt Major Problem bij de band?

Major Problem is een belangrijk persoon achter de schermen. Ook al speelt hij geen instrument in de band, hij kan makkelijk als het vijfde lid worden beschouwd. Hij helpt mee met financiering, organisatie, maar ook met creatieve inbreng. Hij is elke oefensessie aanwezig en vaste criticus.

Na GraveDroid’s zogenoemde herrijzing zijn er meteen een aantal singles en zelfs een dvd uitgekomen. Hoe waren de reacties op die singles?

Toen we weer compleet waren, waren we vastbesloten zo snel mogelijk met nieuw, fris materiaal naar buiten te komen. Dit resulteerde in de mini-cd Rebellious Obsession. Ook al staan we nog steeds achter de nummers, we vonden dat de productie niet erg bij de band paste. Zo besloten we binnen 2 maanden opnieuw de studio in te gaan, met opnieuw chroomglanzend nieuw metalmateriaal. Dit keer kozen we voor de veilige weg. In de Steelworks Studio, die een aantal zeer vette producties achter de kiezen heeft, hebben we ‘Tremors In Time’ opgenomen. Oorspronkelijk was het ook als mini-cd bedoeld, maar nadat we wat nummers hadden geschrapt en zeer enthousiast waren over het nummer ‘Tremors In Time’, dachten we hierbij een mooi visitekaartje te hebben om mee naar buiten te treden.

Toen ik jullie laatste creatie de promo-single Tremors in Time in handen kreeg, viel deze direct op vanwege het mooie artwork en het formaat (dvd-box). Wat is de reden geweest dat jullie zoveel aandacht aan deze promo-single hebben gegeven?

Al sinds het begin van de band in 2002, zijn we beschuldigd van het feit een overkill aan presentatie te geven, zowel op het podium als in de releases. Hier zijn we echter trots op en we zullen dit steeds verder uitbreiden. We verwachten de volgende cd uit te brengen in een bronsgegoten beeldhouwwerk, vergezeld met een compleet home theatre system in Dolby 6.1 inclusief een hologram projectie van de band op ware grootte. Plus een sticker van de band.

Van de single Tremors in Time vond ik de titelsong het meest geslaagd. Hoe vinden jullie zelf dat de drie tracks van deze single geworden zijn?

Zoals eerder gezegd staan wij ook erg achter ‘Tremors In Time’ en denken hiermee een breed publiek te kunnen aanspreken. Dit doet echter niets af aan Demise-Reprise, de wat traditionelere en hardere metal-song. Met dit nummer geven we aan zeker geen concessies te doen op het gebied van agressie en power en altijd op de eerste plaats een metalband te blijven.

Is er al nieuw materiaal in de maak?

Op het moment zijn we ons volop aan het concentreren op de live-presentatie. Met de Haarlemse band Article hebben we onder de naam A9-Connection een package deal gesloten en hiermee willen we de komende tijd alle kleinere podia in Nederland proberen te bereiken. Uiteraard zijn er altijd nieuwe ideeën en riffs, maar de echte songwriting-metalmachine staat op het moment even op stand by, na een jaar op volle toeren te hebben gedraaid.

Wanneer je jullie site bekijkt, en ook let op het artwork van de diverse releases, en zelfs t-shirts, vallen de mooie illustraties en zeer gave uitgewerkte covers op. Wie neemt dat voor zijn rekening?

Tekenen en ontwerpen is altijd een hobby en passie voor me geweest en in 2000 ben ik een eigen ontwerpstudio begonnen, wat mijn fulltime werk is geworden. Dat ik zelf al het artwork kan maken scheelt niet alleen een heleboel geld, maar zorgt er ook voor dat ik de lat steeds hoger kan leggen. Uiteindelijk wil ik het ook voor andere bands gaan doen onder de naam Phyrus Design, maar hier heb ik nog geen tijd voor gevonden om op te zetten. Uiteraard kunnen bands altijd contact met me opnemen als ze geïnteresseerd zijn.

Is die stoere stijl van zelfpresentatie die terug te vinden is op de cover van Tremors in Time, ook de richting die jullie opwillen met de live-shows?

De liveshow van GraveDroid staat nog in de kinderschoenen. Na een jaar veilig in de oefenruimte en studio te hebben geopereerd, zijn we nu hard voor aan het werk. Op dit moment hebben we slechts één klein optreden gegeven met de huidige line-up en meteen merkte we waar er ruimte was voor verbetering en waar bijvoorbeeld de outfits een belemmering vormden. De GD live-show is dus altijd in beweging, maar verwacht te allen tijden een visueel spektakel dat alle sappen in je lichaam zal doen stromen.

Naar eigen zeggen hebben jullie spectaculaire shows met extravagante outfits. Hoe ziet een show van GraveDroid er ongeveer uit?

Zodra je een poster of flyer ziet van een A9-Connection gig, aarzel dan niet om te gaan kijken. GraveDroid moet je ervaren.

Willen jullie hiermee de kant op van bijvoorbeeld KISS, Alice Cooper en Iron Maiden?

Hierbij noem je inderdaad de drie grootste invloeden op GraveDroid. Zowel visueel als muzikaal. KC Savage en ik vullen elkaar altijd aan op muzikaal gebied, maar onze liefde voor KISS brengt ons altijd bij elkaar.

Hoe omvangrijk is jullie speellijst nu ongeveer? Kunnen jullie een uur vullen met eigen materiaal, of worden er ook covers gespeeld?

Voor de A9-Connection tour hebben we ongeveer een uur aan materiaal. Hierbij worden alle releases van 2005 gespeeld, maar ook flink wat materiaal uit de eerste incarnatie van de band. Een covertje soms als toetje, maar in principe is GD een band met eigen materiaal.

Als redelijk nieuwe band is het hard werken om wat naamsbekendheid te krijgen. Hoe pakken jullie het aan?

In veel opzichten is het verdomd lastig om aandacht te krijgen. Wij proberen daarom zoveel mogelijk gebruik te maken van internet. Zo is onze laatste release ‘Tremors In Time; in zijn volledigheid in topkwaliteit te downloaden op onze website. Je verdient er geen cent mee, maar een grotere afzetmarkt kan je je niet wensen.

 Gravedroid

Bij het links-gedeelte van jullie website kwam ik een aantal andere Nederlandse bands tegen waaronder Metastasis. Is er een samenwerkingsnetwerk om bijvoorbeeld optredens geregeld te krijgen?

Sommige bands/personen in onze LINKS lijst kennen we persoonlijk (zoals Reviver, waarvan gitarist Fred Mantel ‘Tremors In Time’ heeft geproduceerd) of uiteraard Article, waarmee we samen optreden. Andere bands hebben wel eens iets aardigs gepost op ons guestbook of hebben we gewoon in de lijst gezet uit respect en om de lokale metal-scene te steunen. Metastasis valt in deze categorie. Afgezien van de zanger van deze band, heb ik ze nooit ontmoet, maar dit zal ongetwijfeld gebeuren, aangezien echte metalbands in Noord-Holland dun gezaaid zijn en je vaak met elkaar te maken krijgt.

In Nederland zijn vooral ‘gothic-metal’ en het wat extremere geluid van black- en deathmetal erg in trek. Merken jullie daar wat van als melodische heavy metalband bij het zoeken naar bijvoorbeeld plaatsen om op te treden?

Hier merken we niets van. De meeste gothics of deathmetalheads hebben hun ‘roots’ liggen bij de traditionele metalbands zoals Metallica, Maiden of Priest. We vinden overal wel erkenning en zelfs de meest gepiercete, getatoeëerde, gebrandmerkte en gekerfde hardcore metalhead zie je goedkeurend met zijn hoofd knikken tijdens een GD optreden.

Wat staat er voor 2006 op het programma?

Met Article samen zoveel mogelijk optreden met de A9-Connection package! Coming soon in a town near you!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.