Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Interview: Murderdolls
Met Joey Jordison
Door Tonnie
Geplaatst in september 2002

Onlangs brachten de Murderdolls hun debuutalbum uit, Beyond The Valley Of The Murderdolls. De band rond Slipknot drummer Joey Jordison bracht daarna ook nog een bezoek aan Amsterdam. Voor hun optreden in de Melkweg op 7 september jongsleden sprak ik met bandleider Joey Jordison.

Hallo, welkom in Nederland. Hoe gaat het?

Joey JordisonDank je. Dit is geloof ik mijn negende keer al dat ik hier ben. En ik vind het hier geweldig. Het is de tweede keer dat ik in deze zaal speel. De eerste keer was met Slipknot in 1999. In december geloof ik.

En hoe gaat het met de tour?

Het gaat geweldig. Duitsland was echt te gek, dat ging heel goed. De meeste bands wachten een half jaar of een jaar voordat ze naar Europa komen, maar wij zijn hier gelijk naar toe gegaan. Ik hoop dat de fans doorhebben dat we het hier in Europa naar ons zin hebben.

Ga je hierna terug naar de VS om te touren?

Na vanavond spelen we eerst nog in Engeland, dan een paar shows in de Verenigde Staten, en daarna komen we terug naar Europa om met Papa Roach te touren. Dan staan we in het voorprogramma.

Ook in Nederland?

Ja, ik oktober geloof ik.

Tripp Eisen is niet mee op tour he?

Nee. Hij zit zelfs niet meer in de band. Acey is nu een volwaardig lid.

Zit hij ook nog in Dope?

Nee, daar is hij uitgestapt.

Als je naar buiten kijkt zie je veel Slipknot t-shirts. Is dat het soort publiek wat je hoopt te bereiken met de Murderdolls?

Een aantal ervan zijn echt grote Slipknot fans, maar ze vinden ons ook gaaf om te horen. Slipknot fans zijn de beste fans. Ze staan open voor alles wat we doen. Natuurlijk zijn er ook fans die de Murderdolls niks vinden, maar dat geeft niet, want ze weten ook dat ik weer naar Slipknot terug ga om achter de drumkit te kruipen, en ze die snelle dubbele bass te laten horen. Maar de meeste reacties van Slipknot fans op ons album zijn geweldig.

Je hebt nu een album met de Murderdolls. Is dat genoeg om een concert mee te vullen? Of spelen jullie nog wat andere nummers, zoals covers?

We spelen vanavond nog twee songs die op het volgende album komen.

Ben je daar nu al mee bezig?

Ja. Het eerste nummer wat we spelen staat zelfs niet op het album. Covers spelen we vanavond niet, maar we hadden er wel wat geoefend voor de tour.

Antiproduct is de opener. Wat vind je van hun?

Ze zijn erg gaaf. Ze zijn anders dan wij, wat wel leuk is. Ze zijn heel erg rock 'n' roll, en erg cool.

Die tour met Papa Roach, hoe is dat tot stand gekomen?

Heel simpel eigenlijk, ze vroegen het aan ons, en wij zeiden ja.

Dat is toch wel een erg ander soort band. Hoe denk je dat het publiek gaat reageren dan?

Erg anders inderdaad. Sommige fans vinden het niks, maar voor ons maakt het niet zo uit, want zo leren meer mensen onze muziek kennen. Hopelijk vindt het publiek het bij Papa Roach ons ook goed.

Wat voor show kunnen we vanavond verwachten?

Net als alle nieuwe bands hebben we niet echt een show, dus we gaan gewoon als een gek staan spelen. We zullen laten zien dat we bastens vol energie zitten, en zo hopen we het publiek in beweging te krijgen.

Wordt het een gekkenhuis op het podium?

Jazeker. We laten ons helemaal gaan.

Maar geen vliegend drumstel, zoals bij Slipknot?

Nee, maar we gaan gewoon veel lol maken op het podium. En ik denk ook niet dat een vliegende drumkit past in deze zaal.

Nu over het album, Beyond The Valley Of The Murderdolls. Hoe gaat het daarmee?

Murderdolls - Beyond The Valley Of The MurderdolslDat doet het erg goed. We hebben niet eens een single uit, maar de clip wordt in Engeland op Kerrang TV en in Amerika op MTV best vaak gedraaid. We kwamen op nummer 1 in de Billboard Heatseeker's Chart binnen in Amerika, op nummer 40 in de Top 200 in Engeland, nummer 37 in Japan, en in Duitsland ook ergens in de top 50. We mogen dus niet klagen, want het album doet het goed. Vooral omdat we geen single uit hebben. Maar ik denk dat het komt omdat we veel touren, en dat loont blijkbaar wel.

Hoe is de band ontstaan?

Ik belde Wednesday op, want ik was een grote fan van de Frankenstein Drag Queens, en vroeg of hij de basgitaar wilde spelen in m'n band, en songs wilde schrijven. De band bestond toen eigenlijk uit wij tweeen, en Tripp. Ik heb alle drums, basgitaar en gitaar ingespeeld, en Wednesday zong. Pas toen ik het album aan het mixen was kwamen Eric en Ben erbij. En nu natuurlijk Acey, die pas erbij kwam nadat Tripp de band verliet.

Dus Eric en Ben spelen niet mee op het album?

Nee, ik doe alles, samen met Wednesday en Tripp. Maar Tripp speelde alleen de gitaarsolos, geen slaggitaar.

Hoe is de naam Murderdolls ontstaan?

Ik had die naam al een tijd in m'n hoofd. We zochten een nieuwe naam voor de band, want we heetten vroeger The Rejects. We waren dus op zoek en de andere jongens vonden Murderdolls toch wel goed klinken. Ik vond het eerst niets, want ik ben altijd heel kritisch op wat ik doe, ik vind altijd dat ik beter kan, maar in dit geval bevat de naam zowel het geweldadige aspect als het glam aspect wat onze muziek ook bevat. Vandaar dat we toch voor de naam Murderdolls gekozen hebben.

Wat is er dan met de Rejects gebeurt?

Het komt er op neer dat ik de zanger vervangen heb door Wednesday. Ik en Wednesday waren songs aan het schrijven en ik begon Wednesday's stem in m'n hoofd te horen bij de nummers. De nummers waren meer geschikt voor zijn stem, dus is hij gaan zingen. En daarna hebben we de bandnaam maar veranderd.

De meeste songs zijn op films gebaseerd toch?

Een aantal, niet allemaal. Maar we hebben wat elementen gebruikt uit onder andere Texas Chainsaw Massacre, Phantasm, the Exorcist, The Shining, en wat zombie films. Eigenlijk zijn er teveel om op te noemen.

En wat voor bands zijn van invloed geweest?

Dat zijn er ook redelijk wat. Voornamelijk Alice Cooper, The Ramones, Sex Pistols, Twisted Sister, Slayer, Motley Crue, The Cramps, The Misfits, dat soort bands. Ik zelf vind The Misfits echt te gek, maar Wednesday vind er niets aan.

Wednesday was de zanger en gitarist van de Frankenstein Drag Queens From Planet 13. Wat is daarmee gebeurd? En waarom zit hij nu in de Murderdolls?

Die band bestaat inmiddels niet meer, omdat hij nu in deze band zit. Ik had hem aangenomen als bassist en songwriter, maar nu zingt hij dus, zoals ik al zei.

Op het album staan een paar songs van de Frankenstein Drag Queens.

Dat klopt. Twitst My Sister, Die My Bride, en Dead In Hollywood waren Frankenstein Drag Queen nummers, maar we hebben ze herschreven. De songs waren te goed om niet gehoord te worden. Bijna niemand kende de Frankenstein Drag Queens, maar leren zo wel de nummers kennen. De meeste nummers komen van het album Night Of The Living Drag Queens, maar we hebben ze dus opnieuw geschreven.

Is er veel aan veranderd?

Redelijk wat. Dead In Hollywood is erg anders, maar Die My Bride is redelijk hetzelfde. Alleen is de productie een stuk beter, net als op Twist My Sister.

Heb je enig idee wanneer je weer met Slipknot aan de slag gaat?

Waarschijnlijk wordt dat in februari of maart van volgend jaar.

En wat gaat de rest van de band dan doen?

Zij gaan wat songs schrijven denk ik, en hun eigen ding doen.
Oh moet je daar buiten kijken, wat een lekker wijf! Oh sorry, ik ben soms nogal snel afgeleid.

Haha dat geeft niet. Nu snap ik waarom je Nederland zo leuk vindt.

Zeker man. Hier heb je drugs en mooie meiden, wat heb je verder nog nodig?

Ben je al de stad in geweest, naar de coffeeshops?

MurderdollsZeker. Dat hebben we gisteravond gedaan. We zijn een paar biertjes gaan drinken. Ik was hier al een paar keer geweest dus ik heb de anderen de stad wat laten zien.

Als het in de muziek niet lukt kan je dan altijd nog hier in Amsterdam komen werken als gids...

Hahaha dat zou kunnen natuurlijk, maar ik hoop niet dat het zover komt.

Terug naar de Murderdolls. Je zei net al dat je wat songs had voor het volgende album.

Dat klopt, en een paar Drag Queens songs, die we ook weer herschreven hebben. We spelen twee nieuwe songs vanavond, Mister Motherfucker en I Love To Say Fuck. Mister Motherfucker is zelfs het eerste nummer wat we spelen vanavond.

Heb je opzettelijk ervoor gekozen om niet een nu-metal album te maken?

Als ik een nu-metal album wil maken dan doe ik dat met Slipknot. Maar zelfs Slipknot vind ik niet echt nu-metal. Dat is meer vreemde apocalyptische shit, met duistere zaken en een groep gekke muzikanten. Ik kan me daar uitleven achter de drumkit, en in de Murderdolls kan ik alles doen wat ik daar niet kan.

Is er nog iets wat je tegen onze lezers wilt zeggen?

Ik wil alle fans bedanken, iedereen die hier vanavond komt kijken, en ons steunt in wat we doen. We waarderen het erg.

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]