Enquête

Over welke headliner van Graspop 2024 ben jij het meest enthousiast?

Alice Cooper
Avenged Sevenfold
Bring Me The Horizon
Five Finger Death Punch
Judas Priest
Machine Head
Scorpions
Tool

[ Uitslag | Enquêtes ]

  30 november:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Gorgoroth, Aeternus, Impalement em Aran Angmar
 • Wargasm en Belle And The Beats
 • 1 december:
 • Fear Factory, Butcher Babies en Ignea
 • Man As Plague, The Unslain, Burning, Bildtstar en Beyond The Pale
 • 2 december:
 • Toxic Shock, Utopie, Parasite, World Decay, Sportweekend en Fazed
 • 3 december:
 • Alestorm, Elvenking en Trick Or Treat
 • Audrey Horne
 • Babymetal
 • Gorgortoh, Aeternus, Impalement en Aran Angmar
 • Thundermother en Lansdowne
 • ¡Pen­de­jo!
 • 4 december:
 • Babymetal
 • 5 december:
 • Paul Di'Anno, Nightride, Electric Gypsy en Nocturnall
Geen concerten bekend voor 30-12-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • ADM (The Birthday Massacre) - 47
 • Billy Idol (Generation X) - 68
 • Cherie Currie (The Runaways) - 64
 • David Sancious (Bruce Springsteen) - 70
 • John Moyer (Disturbed) - 50
 • Mike Stone (Queensrÿche) - 54
 • Richard Barbieri (Porcupine Tree) - 66
 • Roger Glover (Deep Purple) - 78
 • Stephan Lill (Vanden Plas) - 55
 • Zoltán "Piócásember" Király (Akela) - 43

Vandaag overleden:
 • Aleksander "Olass" Mendyk (Acid Drinkers) - 2008
 • Munetaka Higuchi (Loudness) - 2008
 • Scott Smith (Loverboy) - 2000
Interview

Nocturna
Met Rehn Stillnight
Door Jeffrey
Geplaatst in januari 2022
Een leuke nieuwe band uit Italië. Nocturna mixt symfonische, gothic en power metal in memorabele en energieke nummers. Het debuutalbum Daughters Of The Night komt vers van de pers en krijgt veel positieve reacties. Twee succesfactoren in het geheel zijn zangeressen Grace Darkling en Rehn Stillnight. We maken nader kennis met Rehn en Nocturna in onderstaand interview.

Je bent momenteel bezig met cd's signeren. Het is ongelooflijk hoe snel het voor jullie is gegaan. De videoclip bij jullie eerste clip kwam in oktober online en is inmiddels al bijna een miljoen keer bekeken.

Het is geweldig. We zijn stomverbaasd. We krijgen zoveel positieve en hartelijke berichten. Ik ben momenteel heel wat bestellingen aan het signeren en veel webzines vragen een interview aan. Het is ongelooflijk.

Hoe valt het succes te verklaren?

We hebben Scarlet Records achter ons staan en dat helpt heel veel.

Hoe kwamen jullie daar terecht?

Via onze componist Federico (Mondelli, red.), die daar al contacten had dankzij Frozen Crown, dus we zijn al vanaf het begin in contact geraakt met het label. Daarnaast zijn Federico, Grace en ik zeer actief op social media, dus dat helpt ongetwijfeld. Ik ben al tien jaar actief met mijn eigen YouTube-kanaal.

Je was zelfs een van de eerste artiesten die een YouTube-kanaal opende voor de covers die je maakt.

In eerste instantie dacht ik dat het niet goed liep, maar toen ik na een tijdje inactief zijn op YouTube weer eens ging kijken, zag ik dat de video’s behoorlijk vaak bekeken waren en ik toch aardig wat volgers had. Sindsdien ben ik er weer meer werk van gaan maken.

Het is niet het enige wat je doet, want je bent ook nog actief in Rehn:Fade, StarWards en Septum.

Naast Nocturna heb ik mijn soloproject Rehn Stillnight en het akoestische project Rehn:Fade, waarin ik zing en Fade Mapelli gitaar speelt. Het is meer een collaboratie. Daarnaast heb ik aan kleinere projecten meegedaan. Nocturna is mijn eerste grote band.

Hoe is Nocturna ontstaan? Je kent Grace natuurlijk al een tijdje van onder meer jullie samenwerking aan StarWards.

Dat project had eerst een andere naam en daarvan ken ik Grace. Ik ken haar inmiddels vijf jaar en we hadden altijd al het idee om samen een band te beginnen. Wij beiden kenden Federico ook al van zijn werk voor Frozen Crown en Be The Wolf. We volgden elkaars werk al een tijdje. Uiteindelijk hebben we elkaar ontmoet en hebben we Nocturna opgericht.

Nocturna - Daughters Of The Night

Jullie hebben een duidelijke visie waarbinnen het visuele gedeelte heel belangrijk is.

Dat klopt. Nocturna is heel visueel ingesteld. Vooral Federico en ik zijn heel visueel ingesteld. We visualiseren de nummers terwijl we aan het schrijven zijn. Terwijl we de teksten schrijven, vragen we aan elkaar: “Wat zie je voor je?” Grace houdt heel veel van architectuur, waaronder de gotische kant. We hebben beiden aan de kunstacademie gestudeerd. We zijn dus artistiek ingesteld. Wat je in video’s dus ziet terugkomen, is kastelen, ruïnes, maar ook heldere kleuren.

Daarnaast is de esthetiek geïnspireerd door het Japanse Kabuki-theater.

Daar kan ik je helaas niets over vertellen. Daarvoor moet je bij Federico zijn, denk ik. Ik ben wel fan van Japanse videogames en anime. Daarnaast hou ik van visual kei-bands en zoals ik al eerder zei: de visuals van X Japan.

Jullie doen veel zelf. Zo is Federico de regisseur van de clips.

We hebben veel samengewerkt op verschillende vlakken. Federico is inderdaad de regisseur. Hij heeft een duidelijk beeld van hoe hij de clip wilde hebben, dus hij gaf veel duidelijke instructies aan de filmer.

Hoe was het om de clips op te nemen?

Heel bijzonder. We moesten bijvoorbeeld een half uur lang stil staan. Dat was geen pretje. De videoclip van Daughters Of The Night is in december opgenomen, dus het was toen erg koud. Ik was blij dat als ik even pauze had, mijn man met een warme jas aan zag komen.

Volgen er nog meer clips?

In ieder geval eentje, misschien twee. Wanneer en voor welke nummers weet ik niet precies, want we hebben nog niets gefilmd.

Federico schrijft het leeuwendeel van de muziek. In welke mate zijn jullie daarbij betrokken?

We zijn overal bij betrokken. Hij is componist, dus de initiële ideeën beginnen bij hem. Ik schrijf wel mijn eigen muziek, maar zit nog niet op zijn niveau van componeren. Hij stuurt ons de eerste ideeën en vervolgens werken we er samen aan. Dan veranderen we bijvoorbeeld bepaalde melodieën. Soms kom ik zelf met het eerste idee. Dat neem ik dan op en dan stuur ik de demo aan Federico en Grace, omdat haar en mijn vocalen harmoniseren. Het artwork en de foto’s die in het booklet zijn opgenomen, komen van Grace.

Jullie hebben waarschijnlijk op afstand met elkaar aan de nummers gewerkt.

Ja, Federico en ik wonen vier uur rijden van elkaar vandaan. Grace woont in Brescia, zo’n anderhalf uur rijden en de anderen wonen in Veneto. De band is tijdens de lockdown ontstaan, dus we hebben eerst op afstand gewerkt. Iedereen nam zijn eigen demo op en stuurde die aan de anderen. We zagen elkaar voor het eerst in de studio.

Jullie mixen met name symfonische, gothic en power metal. Het ene nummer belicht vooral de powermetalkant, het andere de gothiczijde. Met name Blood en In This Tragedy springen er voor mij uit.

Dat zijn ook mij twee favorieten. Daarin gaan we echt voor één stijl: de power metal in Blood en gothic in In This Tragedy. De andere songs zijn meer een melange van stijlen. Ik kom uit de powermetalwereld. Mijn favoriete band is Sonata Arctica. Ook vind ik X Japan erg gaaf. Grace heeft meer met gothic, zoals Type O Negative. De invloeden van Federico liggen dichter bij die van mij dan die van Grace. Samen maken we een mix van stijlen die mensen hopelijk aanspreekt en origineel vinden.

Waar gaan de teksten over?

Een van de dingen waarover we zingen, is liefde. Vooral de donkere kant, zoals in In This Tragedy, The Sorrow Path, Darkest Days en The Trickster. Laatstgenoemde gaat bijvoorbeeld over een niet zo geslaagde relatie. In New Evil en Daughters Of The Night introduceren we onszelf. We zeggen niet voor niets: “So here we are”.

Ondanks de donkere kant is de muziek energiek en is er juist een opbeurende vibe, zelfs in The Trickster.

Dat klopt. Ook in Darkest Days gloort er hoop dat dingen weer goedkomen.

De drie instrumentalisten van jullie band hebben een masker op, waardoor ze onherkenbaar zijn, al herken ik de gitarist van Frozen Crown.

Daar kan ik je niets over zeggen, haha. Ze zijn onherkenbaar gemaakt omdat ze een karakter spelen. De bassist heet dan ook Antares, de gitarist Hedon en de drummer Deimos. Ik denk dat dat ook zo zal blijven de komende jaren.

Maken jullie de kostuums zelf of koop je die gewoon ergens?

We kopen ze gewoon. We stellen ze samen uit verschillende delen (jurk of rok, shirt, korset et cetera). Ik ben cosplayer, dus ik zou ze zelf kunnen maken. Ik heb dat ook bij de anderen aangegeven. Als we iets speciaals nodig hebben, kan ik daarvoor zorgen.

Je had het erover dat Grace meer gothic is dan jij, maar jij bent een gothic model.

Dat zijn we beiden. We zijn allebei geïnteresseerd in de gothic-cultuur, maar zij zoekt echt meer de donkere kant ervan op. Ik kijk meer naar de lichte kant.

Nocturna

Vanaf september geef je zangles. Kan dat momenteel nog fysiek plaatsvinden?

Een tijd lang kon dat wel, omdat we grote kamers hebben. Nu net na de vakantie is het even de vraag wat wel en niet kan. Ik moet een mondkapje op, mijn leerlingen hoeven dat uiteraard niet, anders kunnen ze niet zingen. Ik coach ook nog wel via Skype en Zoom, maar dat is verre van ideaal.

Je bent zelf ook nog leerlinge, want je studeert momenteel Muziektheorie, nadat je jarenlang je eigen zangtechniek hebt ontwikkeld via muziekscholen.

Ik ben zelf al tien jaar mijn zang aan het ontwikkelen via officiële opleidingen, maar miste nog de theoretische kennis. Ik wil graag muziek kunnen leren lezen, zodat ik niet alles op gehoor hoef blijven te doen. Bij het schrijven van orkestrale tracks voor mijn covers, moest ik elke keer op gehoor de juiste tonen opzoeken die bij elkaar pasten. Nu kan ik basis van de toonsoort en het akkoord veel sneller bijbehorende tonen vinden. Dat scheelt me veel tijd en energie.

Dat helpt je niet alleen met je YouTube-covers, maar ook met het schrijven van solo-materiaal, want ik heb begrepen dat je daar ook nog mee bezig bent. Er staat inmiddels al een nummer op YouTube.

Dat klopt, maar mijn focus ligt momenteel bij Nocturna. Dat nummer dat op YouTube staat, is trouwens door een andere componist geschreven. Ik werk wel aan mijn eigen materiaal en er zal ongetwijfeld een solo-album komen, maar dat duurt echt nog wel even. Ik heb nu pas twee à drie nummers klaar.

En ondertussen werken jullie alweer aan nieuwe nummers voor een tweede album van Nocturna.

We hebben inderdaad al weer nieuwe nummers geschreven en ik kan niet wachten om die op te nemen. We focussen ons nu eerst uiteraard op Daughters Of The Night.

De releaseshow stond eerst gepland op 15 januari, maar is verplaatst naar 19 februari.

We hebben helaas de releasedatum moeten verplaatsen inderdaad, dus we hopen dat er in februari wel gewoon live gespeeld mag worden.

Tijdens het maken van het album heb je vooral in jullie eigen delen en apart van elkaar gewerkt. Hoe was het om met elkaar te spelen tijdens het oefenen voor de releaseshow?

We hebben twee keer samen geoefend. Dat was geweldig. We kennen elkaar natuurlijk al, maar het was fantastisch om samen te spelen. Het is natuurlijk wel heel anders om frequenties van anderen in je oor te horen. Ik hoor Grace en niet mezelf.

Je hebt met haar aan het StarWards-project gewerkt. Zit daar nog een vervolg in?

Nee, het was eenmalig. We hadden wat problemen met de andere zangeressen, dus zijn we ermee gestopt.

En Septum en Rehn:Fade?

Septum is een internationaal project. Enkele vrienden van me hebben me gevraagd om voor dat project te zingen. Ik stemde toe omdat ik ze wel mooi vond. Ik heb vier nummers met het project opgenomen. Inmiddels staat Septum op een laag pitje. Rehn:Fade is een akoestisch coverproject, waaraan ik zo nu en dan werk met Fade, een goede vriendin van mij.

Je hebt het er maar druk mee, want je hebt ook nog een baan als parfumverkoopster.

Dat klopt, dat doe ik al jaren. Tot nu toe viel het wel mee met de drukte. Ik heb ruim voldoende energie. Nu ik Nocturna erbij heb, gaat dat wellicht veranderen. Ik zou wel 100% van mijn tijd met muziek bezig willen zijn, maar dat is momenteel niet mogelijk. Een vriendin van me zingt op professioneel niveau voor de opera, maar voor veel muzikanten is dat niet weggelegd. Er wordt ook nog steeds op een bijzondere manier aangekeken. Ze vragen die vriendin van mij weleens: “Wat is je baan?” en dan antwoord ze: “Ik ben zangeres”, waarop ze de vraag krijgt: “Oh, wat cool, maar wat is je echte baan? “ Dat is best triest, maar het is zoals het is. Ik ben blij om muziek te maken en te zingen. In Nocturna kunnen we gelukkig heel goed met elkaar opschieten. We hebben plezier in wat we doen en kunnen niet wachten om live te spelen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.