Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Interview

Elder
Met Nick DiSalvo
Door Ruud
Geplaatst in april 2015

Sinds het magistrale Dead Roots Stirring is Elder een van dè bands om rekening mee te houden in het stonerwereldje. De band heeft sindsdien in elk geval niet stil gezeten en menig zaaltje is dan ook platgespeeld door dit drietal. Als je de muziek hoort, verwacht je dat het gespeeld is door minstens vijf woestbebaarde mannen. Des te leuker is dat tijdens Roadburn 2014 drie jochies op het podium klommen en een dijk van een optreden neerzetten. Eindelijk is er dan met Lore een nieuw muzikaal avontuur dat je in het psychwalhalla stort. We zochten contact en kregen antwoord van frontman Nick DiSalvo, die maar al te graag onze vragen beantwoordde.

Elder

Lore is jullie eerste plaat in vier jaar tijd. Wat vind je van je nieuwe creatie?

We zijn ontzettend trots op ons laatste werk. Ik denk echt dat het een mijlpaal voor ons is. We hebben eindelijk ons ‘eigen’ geluid gevonden en hopelijk is dit het ware startpunt voor onze echte ontwikkeling in de komende jaren.

Het heeft jullie meer dan drie jaar gekost om met het ingewikkelde Lore te komen. Is het moeilijk om de nummers te schrijven?

Je kunt geen songs schrijven zonder inspiratie en een behoorlijke tijd waren we zo druk bezig met andere dingen, dat de inspiratiebron droog stond. In de laatste jaren hebben we wel wat ideeën ontwikkeld. We hebben er veel mee moeten stoeien en experimenteren, voordat we allemaal vonden dat het volwaardige songs waren en daarmee rijp waren voor de nieuwe plaat. Een nummer in elkaar flansen is niet moeilijk, maar een goed nummer schrijven dat volledig representeert waar je creatief staat, is dat wel.

Vind je dat je nieuwe plaat altijd je beste moet zijn, of mik je meer op het afleveren van een bepaald kwaliteitsniveau?

Behalve dat we alleen muziek maken die voor ons interessant is, moet iedere plaat beter zijn dan de vorige. Nou ja, tenminste dat moet je vinden wanneer het uitkomt. Haha, klinkt niet echt logisch he? We zijn in elk geval niet geïnteresseerd in het maken van muziek, simpelweg om maar te kunnen blijven optreden of iets dergelijks. We maken muziek omdat we van muziek houden. Als we ons er niet volledig voor kunnen geven, heeft het helemaal geen nut.

Lore is net uit. Hoe verwacht je dat het publiek erop zal reageren?

We zijn nu op tour in de VS en hier is de plaat een paar weken uit. De reacties zijn goed, maar ik denk niet dat veel mensen al bekend zijn met de nieuwe songs. Het is wel iets anders dan ons oudere werk en in mijn ogen vrij uitdagend, zeker in een live setting. Als het internet een indicator is, ziet het er naar uit dat men erg positief is. We kijken er naar uit om naar Europa te komen en Lore bij jullie te testen, omdat we daar een grotere en enthousiastere fanbase hebben.

Elder’s populariteit is sowieso duidelijk gegroeid in de laatste jaren. Zorgt dat nog voor enige druk?

Zeker. Dit is een andere reden waarom het zo lang duurt om met een nieuwe plaat te komen. We willen onszelf niet tekort doen door te spelen met de verwachtingen van de fans, maar we kunnen ook niet met hen rekening houden tijdens het schrijven van muziek. Het is een vreemd gevecht met jezelf, maar uiteindelijk besluiten we altijd om ideeën weg te gooien die we bedenken om anderen te pleasen. Gelukkig trekken we een publiek dat erg openminded is, dus blijven we de horizon verkennen.

Op de vorige platen spelen jullie muziek over Conan the Barbarian (Riddle of Steel Part 1 & 2) en andere fantastische verhalen, maar je hoort het minder terug op Lore. Doen jullie nog wat met dergelijke thema’s?

Elder - Lore Mijn teksten zijn nu meer gespitst op de filosofische kant van zaken, maar het klopt dat we ons flink hebben laten beïnvloeden door dergelijke fantastische landschappen en verhalen. Op een of andere manier is het altijd verfrissend om naar fantasiewerelden te ontsnappen en prettig om impulsen te krijgen voor nieuwe ideeën.

Heeft Lore nog een bepaald thema gekregen?

De plaat is losjes gebaseerd op de traditie van verhalen die de mensheid voor haarzelf heeft gecreëerd om ons bestaan in dit universum te verklaren. Soms uit dit zich in een mythologie, spiritualiteit of filosofie. Het album vertelt niet per se een verhaal, maar ieder nummer gaat over een andere visie op deze verhalentraditie, inclusief de lusten, de lasten en de geweldige macht die erbij komen.

Ik heb geprobeerd om Elder’s muziek te omschrijven als Kyuss zonder desert rock en met epic heavy metal. Luisteren jullie wel naar deze genres?

We luisteren naar die muziek, maar ook naar veel meer andere genres. Inmiddels doe ik geen moeite meer om ons meer dan een heavy rockband te noemen, omdat ik denk dat hokjes je vooral beperken. Het is een noodzakelijk kwaad. Het meest accurate is in ons geval heavy progressive psych met doom- en stonerelementen.

Ik heb twee jaar geleden jullie show op Roadburn gezien, wat uiteindelijk een van mijn hoogtepunten werd. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen dat de show op vinyl uitgebracht is?

Er is eigenlijk niet veel meer gebeurd dan dat Jurgen van Roadburn Records ons benaderde en gevraagd heeft of we interesse hadden in een vinylrelease. Dat is een geweldige eer en natuurlijk hebben we toegezegd. Een paar maanden later was daar de plaat.

Hoe kijk je terug op Roadburn?

Het was waarschijnlijk de meest opwindende show die we ooit gespeeld hebben. Er was zoveel druk op ons, maar het was erg belonend. Ik stond nog nooit met zoveel adrenaline in mijn lijf op het podium Ik kan me nauwelijks herinneren dat ik er stond te spelen, maar de plaat bewijst dat het inderdaad gebeurd is, haha!

Elder

Hoe denk je over de plaat?

Om eerlijk te zijn, is het niet onze beste performance. Tenminste niet wat mij persoonlijk betreft, omdat de zenuwen hun invloed hadden. Ik ben wel erg blij met de release, omdat het geluid fantastisch en het laat de energie van de set horen. Het is een supermooie kroniek van een erg betekenisvol moment in het bestaan van de band en onze levens.

Hoe zou je graag herinnerd willen worden?

Het zou geweldig zijn als mensen op ons terugkijken als een band die heavy rock in onze tijd herdefinieerde of tenminste de grenzen ervan verlegde. Ik ben al tevreden als mensen straks aan Elder terugdenken als een band die goede shows gaf en de aanwezigen vermaakte. Ik heb geen verheven aspiraties hoor, maar het zou niet slecht zijn als we ook hebben bijgedragen aan de wereldvrede, haha.

Op jullie Facebookpagina staat de uitleg “Elder is the definition of a work in progress”. Kun je dat uitleggen?

We zijn een en al verandering en progressie. Onze sound verandert met iedere plaat en daarop blijven we nieuwe dingen doen. Er zal nooit een ‘statische’ Elder zijn. Dat is het ‘work in progress’.

Wanneer zal het werk klaar zijn?

Elke plaat is natuurlijk werk dat klaar is, maar zo lang als de band bestaat, moeten we blijven evolueren.

Op het moment van dit interview, zijn jullie in de laatste week van jullie Amerikaanse tour. Zijn er al plannen voor een trip door Europa?

Ja! We hebben een uitgebreide tour gepland staan en de data worden binnenkort bekendgemaakt.

Tot dan!

Cheers!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.