Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Epica en Xandria
Op 11 april 2015 in De Oosterpoort, Groningen
Een review door Jeffrey
Foto's door Niels Meijer

Het was al een tijdje geleden dat Epica in Groningen op de planken stond voor een concert. Maar liefst zes jaar terug. Dus kwam de Limburgse formatie speciaal voor een cluboptreden naar de De Oosterpoort. Het is de eerste is een serie shows die de symfonische metalformatie verzorgt. Voor support Xandria is het juist de laatste van de Sacrificium-tour. Twee aansprekende namen waarvan ik zeer benieuwd ben hoe ze er in het Hoge Noorden vanaf brengen.

Xandria heeft niet veel speeltijd, maar benut elke minuut optimaal. De band rond Dianne van Giersbergen gaat direct goed van start met Nightfall en Forevermore. Eerstgenoemde is samen met het sterke Stardust opvallend genoeg de enige track van Sacrificium die vandaag de setlist siert. Veel bezoekers zijn namelijk nog niet bekend met het nieuwste materiaal. Dat blijkt als op de vraag van Dianne wie de nieuwste cd in bezit heeft, slechts weinig mensen de hand opsteken. Het zijn dan ook vooral de oude hits die aan bod komen. Daarbij staan jammer genoeg de symfonische partijen wat zacht in de mix, waardoor het geheel niet optimaal knalt. Er vallen hier en daar wat leegtes in de muziek, maar zijn er gelukkig veel momenten waarop de songs en bandleden wel imponeren.

Xandria @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

De heren spelen solide en staan er actief bij, maar het is vooral Dianne die de show steelt met haar geweldige verschijning en krachtige, zuivere vocalen. Ze maakt samen met de symfonische metalband een gemotiveerde indruk en betrekt de toeschouwers er goed bij. Vanaf het begin staat het publiek al mee te klappen op Blood On My Hands en Cursed. Naarmate het optreden zijn einde nadert, is er steeds meer bijval vanaf de tribune en heeft Xandria ook in Noord-Nederland er weer een aantal fans bij.

Xandria @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer
Xandria @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Zoals gezegd, is het al een tijd geleden dat Epica in het noorden des lands acte de présence gaf. Als ik me niet vergis, was dat in Vera in 2009. Zes jaar later keren de Limburgers dus terug. Ze doen dat even verderop, in De Oosterpoort. De Zuiderlingen hebben de zaal niet weten uit te verkopen. De show is goed bezocht, maar er zijn nog genoeg open plekken hier en daar. De zittribune is wel volledig bezet overigens. Groot voordeel van de beschikbare ruimte is dat je heel makkelijk wat drinken kunt halen in de foyer. Als je dan terugkomt in de zaal, is het opvallend dat er geen backdrop is. Daardoor doet de achtergrond wat sfeerloos aan.

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Wel is er vanaf het begin vuurwerk met The Second Stone en The Essence Of Silence. De vuurkanonnen vooraan het podium warmen de zaal goed op en de sfeer zit er al vroeg in. Van het nieuwe werk gaan we helemaal terug in de tijd naar het debuut met Sensorium. Beide uitersten vinden goedkeuring bij het publiek. Ook het werk dat ertussenin is uitgebracht, zoals Fools Of Damnation valt goed, alhoewel het geluid op dat moment niet perfect afgesteld is. Met name het gitaarwerk blijft wat onderbelicht. Daar komt later gelukkig verbetering in en daardoor is het extra genieten bij meerdere klassiekers die de meeste reactie bij het publiek teweeg brengen.

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Tussen de nummers door klinkt tijdens de aankondigingen de zachte g in Groningen. Dat is voor veel nuchtere Noorderlingen wel even wennen en de woorden van Simone Simons worden dan ook met veel geroezemoes onthaald, vooral “Gekker dan ons wordt het niet, dus ga lekker los”. Het is toch wel een cultuurshock voor de meesten, maar de heren en dame krijgen de bezoekers wel op hun hand. Zeker als er een keuzemoment is tussen The Last Crusade en Reverence (Living In The Heart) en vervolgens beide aan bod komen.

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Zo is er voor ieder wat wils en komen nummers van veel verschillende albums aan bod. Extra’s krijgen we in de vorm van uitgebreide gitaarsolo’s en vooral van de kant van Ariën van Weesenbeek. Zijn bijnaam is The Beast en hij laat duidelijk horen waarom. Indrukwekkend om te zien en horen wat die man met zijn drumkwaliteiten brengt. En daarmee is het feest nog niet voorbij. We krijgen nog een mooie toegift met Consign To Oblivion als afsluiter.

Daarmee komt een einde aan een goed optreden van Epica. De Oosterpoort was misschien een maatje te groot, maar de aanwezigen hebben het toch wel naar hun zin gehad. Het was jammer dat er geen backdrop was die het geheel wat meer aankleedde, maar de vuur(werk)show vergoedde veel, alsmede het vuur dat in de muziek zelf zit. Het optreden van Epica was solide en het voorprogramma Xandria heeft er weer een aantal fans bij. Tevreden verlaten de bezoekers dan ook de zaal.

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Setlist Epica:
1. Originem
2. The Second Stone
3. The Essence Of Silence
4. Sensorium
5. Fools Of Damnation
6. Unleashed
7. The Last Crusade
8. Reverence (Living In The Heart)
9. The Obsessive Devotion
10. Victims of Contingency
11. Cry For The Moon
12. Design Your Universe

Toegift:
13. Sancta Terra
14. Unchain Utopia
15. Consign To Oblivion

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Setlist Xandria:
1. Nightfall
2. Blood On My Hands
3. Dreamkeeper
4. Forevermore
5. Cursed
6. Stardust
7. Valentine

Epica @ Oosterpoort, Groningen, 11-4-2015. Foto door Niels Meijer

Met dank aan Niels Meijer voor de foto's. Meer van zijn werk: www.knelis.com

Pitfest

Reactie van een Metalfan op 19-04-2015 om 20:07u


wat zijn ze goed die limburgers.

Reactie van een Metalfan op 20-04-2015 om 10:25u


Maar waar vond dit optreden nu plaats dan? In de Stadsschouwburg of de Oosterpoort? Want dat zijn twee verschillende zalen. Ik neem aan dat het de Oosterpoort was.

Reactie van Progressive Jeff op 20-04-2015 om 11:39u


Het was in De Oosterpoort.

Fleddy Melculy Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.