Pit
Enquête

Welke gemaskerde of geschminkte artiest ziet er het gaafst uit?

Alice Cooper
Behemoth
Buckethead
Carach Angren
Cradle Of Filth
Dimmu Borgir
Ghost
Gwar
Heilung
Hell
Immortal
Imperial Triumphant
King Diamond
Kiss
Lordi
Mayhem
Mgła
Mortiis
Mudvayne
Mushroomhead
Powerwolf
Satyricon
Slipknot
Turisas
een andere uitgedoste act, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 februari:
 • Bullet For My Valentine, Jinjer en Atreyu
 • Life Of Agony en Prong
 • 2 februari:
 • An Evening With Knives en Der Mancha Red
 • For I Am King en Another Now
 • 3 februari:
 • Faceless Entity en Morvigor
 • For I Am King
 • Grind Over Den Haag
 • Harakiri For The Sky, Schammasch en Groza
 • Undawn, Grown Cold en Reality Spill
 • Wormrot en Cnnctn Lst
 • 4 februari:
 • Drachten Deathfest
  met o.a. Pestlence, Cancer, Master en Wormrot
 • Dying Fetus, Nasty, Frozen Soul en Cabal
 • Harakiri For The Sky, Gaerea en Schammasch
 • Scumbash
 • 5 februari:
 • For I Am King, Another Now en Reformist
 • Kataklysm, Soilwork en Wilderun 
 • Leprous, Monuments en Kalandra
 • Slapshot, Death Before Dishoner, Risk en American War Machine
  1 maart:
 • Brutus, Psychonaut en Doodseskader
 • Electric Callboy
Kalender
Vandaag jarig:
 • Marco Kautonen (Sethian) - 46
 • Oliver Grbavac (Fleshcrawl) - 41
 • Ron Welty (The Offspring) - 52
 • Urs Fischer (Felony) - 49

Vandaag overleden:
 • Jon Zazula (Megaforce Records) - 2022
Concertreview

Pagan Fest 2010
Op 7 maart 2010 in 013, Tilburg
Een review door Nicole
Foto's door Nicole
Pagan Fest begint inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie worden. In 2008 vond de eerste editie plaats in de Tilburgse 013 en vorig jaar was de Effenaar in Eindhoven het strijdtoneel. Dit jaar is het festival weer terug op het oude nest met een daverende line up van maar liefst zeven bands, onder wie Finntroll, Eluveitie en Arkona. De zaterdag erop doet het circus de Amsterdamse Melkweg aan.

De Denen van Svartsot worden op het laatste moment opgetrommeld om Equilibrium te vervangen. De band stond al eerder in Nederland, maar moest het toen doen zonder fluitist. Dit keer ontbreekt er een gitarist. Producer Lasse Lammert studeerde nog snel twee nummers in en het verschil is duidelijk hoorbaar. Met een extra snarenplukker in de gelederen klinkt het geluid van Svartsot een stuk voller. De fluitist is ook zeker een onmisbare toevoeging, alhoewel het geluid van zijn blaasinstrument af en toe wel erg schel is. Het publiek krijgt nummers als Gravoellet en Jotunheimsfaerden van eersteling Ravnenes Saga voor de kiezen, evenals een voorproefje van het nieuwe album Mulmets Viser dat op 26 maart uit zal komen. Een veelbelovende opener met aardig geluid!

Dan is het de beurt aan de Duitsers van Varg. Voor de show wordt nog een behoorlijke hoeveelheid rode en zwarte verf opgesmeerd en dan zijn de mannen klaar om a la Turisas het podium te bekleden. Vanaf de eerste seconde knallen ze een gezonde dosis folk metal met flink wat death metalinvloeden de zaal in. Het publiek reageert goed op deze oosterburen en velen klappen dan ook enthousiast mee. De band begint met prima geluid, maar tijdens het optreden zakt het een en ander in. Hierdoor komt succesnummer Blutaar live niet goed over. Niettemin worden nummers als Skål en Wolfszeit goed ontvangen.

De Russen van Arkona moeten net als Svartsot een bandlid missen en wel de multitaskende doedelzakspeler en fluitist in één. Het is jammer dat veel instrumenten van tape kwamen en ook staat de gitaar in het begin veel te hard, waardoor Masha's zang enigszins overstemd wordt. Maar wat een strot heeft deze Russische dame en wat een energie! Ze springt, draait en danst alle kanten op om vervolgens haar longen uit het lijf te grunten. Ook pakt zij regelmatig de tamboerijn erbij, maar dat is helaas lang niet altijd goed te horen. Het accent ligt vooral op de laatste twee albums, van het recente album komen titelnummer Goi, Rode, Goi en Yarilo voorbij. Al met al een wat teleurstellend optreden, zeker ook omdat deze heren en dame beter kunnen en eigenlijk ook meer speeltijd verdienen.

Arkona @ Paganfest 2010

De stemming die de voorgaande bands hebben opgebouwd, is er snel uit als Dornenreich begint met zijn set. De heren hebben ook nog eens de pech om onder etenstijd te spelen en de zaal loopt dan ook langzaam maar zeker leeg. Dit trio uit Oostenrijk stond eerder op fesivals als Wave Gotik Treffen en is daarmee de vreemde eend in de bijt vanavond. De band bestaat slechts uit een drummer, violist en zanger/gitarist, waardoor het podium er ineens heel kaal uitziet. Muzikaal maakt Dornenreich duistere ambient rock, voor zover dat de lading dekt. Het sfeervolle optreden is zeker niet slecht, maar is voor een gelegenheid als Pagan Fest een misplaatste keuze.

Aan de heren van Alestorm de taak om het publiek weer terug in de juiste stemming te brengen en dat lijkt ze geen enkele moeite te kosten. 'We're Alestorm from Scotland and we've come to drink your beer and fuck your mother,' is slechts een van de grappen die zanger Chris op het publiek afvuurt. Vanavond hebben hij en bassist Gazz duidelijk al te diep in het glaasje gekeken. Toch weten de heren met hun ruime podiumervaring alsnog een dynamischere podiumpresentatie neer te zetten dan de statische optredens van hun voorgangers. Helaas kan dat de show niet redden, want het geluid staat ontzettend hard en daardoor klinkt de 'true Scottish pirate metal' allerbelabberdst. Het kan het publiek niet deren, want er wordt uit volle borst meegezongen, gedanst en gepit. Bij Captain Morgan's Revenge ontstaat er zelfs nog een wall of death. Overigens complimenten voor de nieuwe drummer die zijn taak uitstekend vervulde, nadat de originele drummer van Alestorm twee dagen voor deze show opstapte.

Eluveitie doet ook maar mee aan de trend van ontbrekende bandleden en moet gitarist Simeon missen die een dag eerder huiswaarts ging vanwege zijn dienstplicht. In het geval van deze Zwitsers blijft er dan alsnog een heel vol podium over met twee dames en vijf heren. De band is duidelijk vooruit gegaan vergeleken met hun optreden tijdens Pagan Fest 2008 en heeft nu een betere speelpositie gekregen. Eluveitie brengt vooral nummers van Slania en nieuweling Everything Remains (As It Never Was). Zanger Chrigel is goed bij stem, evenals violiste Meri en draailierbespeelster Anna die af en toe ook meezingen. Toch lijkt de zang af en toe wat weg te vallen en Anna heeft problemen met haar draailier. Tijdens Nil wordt er op Chrigels verzoek een circlepit gestart, die zo matig is dat het publiek bij Do(Minion) een herkansing krijgt. Deze nummers komen van Eluveitie's laatste album, dat een stuk harder is dan het andere werk. Ook live komen deze nummers prima tot hun recht. Een heerlijke show!

Eluveitie @ Paganfest 2010

Het is aan de heren van Finntroll om een einde aan deze avond te breien. En dat doen ze met verve. Een uur lang krijgen we trollenmuziek van de bovenste plank te horen met nummers als Skogens Hämnd, Fikarens Fiende en Slaget Vid Blödsalv. Ook nieuweling Nifelvind komt aan bod. Opvallend genoeg wordt halverwege de set het welbekende Trollhammaren al ingezet en sluiten de Finnen hun show af met Solsagan. Uiteraard wil het publiek meer dan dat, zeker als er nog tien minuten speeltijd over is, en na flink wat geroep komt de band terug voor een toegift van twee nummers. Finntroll zet een strakke show neer, met prima geluid en licht. Toch gaan de handjes nog maar moeizaam de lucht in en de zaal wordt steeds leger als bezoekers moe huiswaarts gaan. Het was een lange dag, die zeker de moeite waard was!

Finntroll @ Paganfest 2010

De plussen:
+ Goede bands
+ Strak tijdschema dat de hele avond klopte

De minnen:
- Hoge etensprijzen en weinig keuze in 013
- Duurdere munten
- Lange rijen bij de garderobe
- Muziek tussen de bands door paste niet bij de avond
- Verplicht een kaartje laten zien om naar buiten te mogen

Setlist Alestorm:
1. The Quest
2. Wenches & Mead
3. That Famous Ol' Spiced
4. Nancy The Tavern Wench
5. Over The Seas
6. Black Sails At Midnight
7. Keelhauled
8. Captain Morgan's Revenge
9. Wolves Of The Sea

Setlist Eluveitie:
1. Otherworld
2. Everything Remains (As It Never Was)
3. Thousandfold
4. Bloodstained Ground
5. Grey Sublime Archon
6. Slania's Song
7. Omnos
8. Inis Mona
9. Quoth The Ravenqueen
10. Nil
11. Do(Minion)
12. Instrumental (AnDro?)
13. Tegernakô

Pitfest

Reactie van Teccie op 30-03-2010 om 08:33u


Gaaf fe(e)stje!

Alleen jammer dat m'n laatste trein al om 11 uur vertrok, waardoor ik een stuk Finntroll moest missen. Maargoe, c'est la vie.

Reactie van Nicole op 30-03-2010 om 19:31u


Dan heb je niet zo heel veel gemist, want volgens mij stopte Finntroll er rond elven ook mee.

Reactie van Milena op 31-03-2010 om 23:07u


wij moesten tot 6 uur 's ochtends doorhalen omdat we anders de trein van half 10 hadden moeten nemen.. en Finntroll missen was geen optie

Reactie van Scheumke op 01-04-2010 om 12:31u


ik moet zeggen dat ik Finntroll zwaar tegen vondt vallen. Alestrom was voor mij absoluut het beste (beter gezegt leukste) gevolgt door Eluveitie. Slechtste was absoluut Dornenreich, dat kon me absoluut niet boeien.

Reactie van Judith op 01-04-2010 om 16:18u


super vette avond!
trouwens het nummer van Eluveitie niet quoth the raven?

Pitfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.