Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
  • 30 april:
  • Coroners, Gravery en Malignity
  • Kill The Lights
  • 1 mei:
  • Kill The Lights
    25 mei:
  • Acid King en Earth Tongue
  • Bad Breeding
  • Caligula's Horse
  • Graveland festival
  • Vanaheim, Xaon en End Of the Dream
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aleksej Obradovic (De Profundis) - 44
  • Elyghen (Elvenking) - 46
  • Fish (Marillion) - 66
  • Fredrik Hedström (Persuader) - 45
  • Ilia (Arafel) - 43
  • Javier Jiménez (Ebony Ark) - 42
  • Michael Wagener (producent) - 75
  • Mihai (Cadavrul) - 36
  • Nicholas Barker (Cradle Of Filth) - 51
  • Paul Baloff (Exodus)† - 64
  • Rosalie Cunningham (Purson) - 34
Concertreview

In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
Op 6 december 2022 in Poppodium 013, Tilburg
Tekst door Rik
Foto's door Conny
Het is Zweedse thema-avond op een koude dinsdag in Tilburg. Niet vanwege een Abba-coverband of een all you can eat-buffet bij de Ikea, maar omdat op 6 december vier metalbands uit dat Scandinavische land de Brabantse stad aandoen. Het is zeker niet zomaar een package: met In Flames en At The Gates treffen we maar liefst twee van de grondleggers van de Göteborgmetal, de typische stijl melodieuze death metal die in de jaren negentig talloze bands inspireerde. In hun kielzorg reizen de onbekendere groepen Imminence en Orbit Culture mee. Wie laatstgenoemde band wil zien, moet er op deze doordeweekse dag vroeg bij zijn.

De avond wordt namelijk al vroeg (half zeven) afgetrapt door Orbit Culture, een gezelschap uit Eksjö dat een combinatie van groove metal, metalcore en melodieuze death metal ten gehore brengt voor een nog niet bijster goed gevulde zaal. Eerlijk gezegd klinkt de muziek weinig opzienbarend, hoewel de lompe, stampende ritmes live best goed werken. Een pluspunt is de imponerende strot van Niklas Karlsson, die zijn oerkreten bovendien weet af te wisselen met James Hetfield-achtige, semi-cleane vocalen met een thrashrandje. Na een wat aarzelend begin weet de band het publiek aardig mee te krijgen. Het afsluitende Vultures Of North heeft een licht industrieel tintje door de futuristische keyboardsamples. Met een speelduur van een klein half uurtje voorkomt Orbit Culture dat de aandacht wegebt. De muziek is inwisselbaar, maar al met al laten de mannen een redelijke indruk achter.

Orbit Culture @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Daarna is het de beurt aan Imminence, een metalcoregroep die al sinds 2009 actief is. Blikvanger is frontman Eddie Berg, wiens ogen schuilgaan achter zijn krullende haarbos. Hij is gekleed in een onberispelijk wit hemd en draagt zwarte bretels. Hij zingt niet alleen, maar bespeelt ook de viool, hoewel dat instrument live niet altijd even goed uit de verf komt. Met de openingstrack Ghost komt de muziek van de heren behoorlijk heftig uit de speakers knallen, terwijl het catchy refrein een aangenaam aanknopingspunt vormt. Al snel verdwijnt de vaart echter een beetje uit de muziek. Op het moment dat Imminence voor een ingetogen aanpak kiest, haak ik meestal af. Het jankerige stemgeluid van Berg en de wel erg commerciële, Linkin Park-achtige, formulematige aanpak begint dan tegen te staan. Een half uurtje is meer dan genoeg.

 Imminence @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Oudgedienden At The Gates – samen met In Flames en Dark Tranquillity een van de legendarische grondleggers van de Göteborgmetal – moet het ondanks zijn status vanavond ook met een relatief beperkte setlist doen. Drie kwartier staan Tomas Lindberg en zijn kompanen ter beschikking. Met At War With Reality (2014) begonnen de mannen aan een nieuw leven. At The Gates schiet uit de startblokken met het lekkere Spectre Of Extinction van het recente album The Nightmare Of Being (2021). Lindberg lijkt nog wat opstartproblemen te hebben. Hij wordt immers ook al een jaartje ouder. De eerste twee nummers klinkt hij een beetje als een natte hond, maar hoe verder we vorderen, hoe beter zijn typerende, wat hese grunts klinken. Het devies van vanavond is ‘niet lullen maar poetsen’. Al vroeg in de setlist wordt troefkaart Slaughter Of The Soul (1995) ingezet. Met het titelnummer, Cold, Under A Serpent Sun en natuurlijk het geniale Blinded By Fear is die succesplaat goed vertegenwoordigd. Maar verder valt op dat de tracks van At War With Reality zich eigenlijk prima kunnen meten met die klassiekers. Vooral het titelnummer en het vlammende Death And The Labyrinth gaan erin als zoete koek. Hoewel het optreden voor sommigen wellicht wat kort is, geeft At The Gates het hele optreden gas en krijgen de mannen de zaal zeker mee.

Imminence @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Als na een wat langere pauze In Flames het podium betreedt, is het echter direct duidelijk dat er vanavond maar één headliner is en dat is de formatie rondom zanger Anders Fridén. Hoewel niet uitverkocht, is de zaal goed gevuld en het is mooi om te zien dat er in het publiek veel shirtjes van de band te zien zijn, in allerlei leeftijdscategorieën. Het is dan ook knap hoe In Flames zichzelf heeft doorontwikkeld en relevant is gebleven door de jaren heen, ook al zijn er wat oudere fans afgehaakt. We kunnen echter wel stellen dat de band zich anno 2022 op een creatief hoogtepunt bevindt. Het vorige album I, The Mask (2019) bleek een enorme oorwurm te zijn, die vol uitstekende nummers staat. De singles die van het nieuwe, begin 2023 te verschijnen album Foregone zijn verschenen, klinken een stuk steviger en bijzonder fris en energiek.

In Flames @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

In Flames trapt vanavond met zelfvertrouwen af met het erg lekkere, nieuwe nummer The Great Deceiver. Maar gelukkig vergeten de mannen hun roots niet – en dat is wel eens anders geweest. Zo is vooral in het eerste deel van de set veel ruimte ingebouwd voor oude(re) nummers. Het melodieuze, keyboardgedreven Cloud Connected (van Reroute To Remain) werkt verrassend goed en komt live geweldig uit de verf. Maar er komt veel ouder materiaal voorbij, dat met veel gejuich wordt onthaald. Vooral bij het fantastische Only For The Weak is het een genot om te zien hoe de hele zaal aan het stuiteren is.

In Flames @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

In het tweede deel van de setlist ligt de nadruk op recenter werk. Dat kan op evenveel bijval rekenen. Vooral het trage, meeslepende Alias en het vurige I Am Above worden luidkeels meegezongen. Met Foregone, Pt. 1 en State Of Slow Decay komen er nog twee tracks van de te verschijnen full-length voorbij, die de verwachtingen rondom die veertiende langspeler verder zullen opvoeren. Fridén ontpopt zich tot een uiterst sympathieke frontman. Als hij reflecteert op de coronapandemie en hoe dankbaar hij is om weer voor publiek te kunnen spelen, stelt hij dat ze het publiek vroeger te veel voor lief namen. “But believe me: We will never ever take you for granted again!” Hij vraagt ook wie voor het eerst naar een concert is, om vervolgens een wat schuchtere tienerjongen het podium op te vragen en te trakteren op een knuffel van alle bandleden. De rest van het optreden mag hij op een plekje naast het podium naar de show kijken. Het tekent de aimabele houding van de band.

De band speelt in totaal ruim vijf kwartier, maar de show verveelt geen seconde. Het valt op hoeveel uitstekende, catchy composities In Flames in zijn tweeëndertigjarige bestaan heeft geschreven. De mannen maken hun headlinerstatus volledig waar en zorgen ervoor dat jong en oud elkaar vanavond vinden in Tilburg. Petje af!

Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Setlist In Flames:
1. The Great Deceiver
2. Pinball Map
3. Cloud Connected
4. Behind Space
5. Graveland
6. The Hive
7. Colony
8. Only For The Weak
9. Leeches
10. Foregone Pt. 1
11. Wallflower
12. State Of Slow Decay
13. Alias
14. The Mirror's Truth
15. I Am Above
16. Take This Life

In Flames @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Setlist At The Gates:
1. Spectre Of Extinction
2. Slaughter Of The Soul
3. At War With Reality
4. Der Widerstand (Interlude)
5. To Drink From The Night Itself
6. Cold
7. Under A Serpent Sun
8. Heroes And Tombs
9. El Altar Del Dios Desconocido (Interlude)
10. Death And The Labyrinth
11. Blinded By Fear
12. The Night Eternal

At The Gates @ Poppodium 013, Tilburg, 6-12-2022. Foto door Conny van den Heuvel

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.