Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Floor Jansen
Op 30 januari 2020 in 013, Tilburg
Een review door Walter
Foto's door Tonnie

Tijdens de afgelopen editie van Beste Zangers kwamen diverse media woorden te kort om te beschrijven wat metalfans al jaren weten: wat een enorm goede zangeres Floor Jansen is. Wekelijks vlogen de superlatieven je om de oren over haar interpretatie van onder meer Mama, Shallow en het spetterende duet The Phantom Of The Opera met Henk Poort. Als kers op de taart voor trouwe fans en kijkers van het programma volgde de aankondiging van een serie soloconcerten die binnen mum van tijd waren uitverkocht. Vanavond speelt zij een thuiswedstrijd in 013 te Tilburg.

Het is een andere aankleding in 013 dan menig bezoeker gewend is. In plaats van staanplaatsen is de benedenverdieping voorzien van stoelen en wordt er tijdens de show niet rondgelopen. Staanplaatsen zijn er wel, maar alleen op het balkon. De poptempel heeft zo meer weg van een theaterzaal.

Het is niet slechts de aankleding van de zaal die verschilt; ook het publiek is anders dan bij veel metalshows. De Brabantse zangeres, die al sinds 2012 frontvrouw is van de Finse metalformatie Nightwish, maakte zich in interviews en bij Beste Zangers hard voor aandacht voor heavy metal en zijn subgenres. Ze wilde met haar optredens bruggen bouwen tussen pop en hardere muziekstijlen. Daar lijkt zij buitengewoon goed in te zijn geslaagd, want deze concertreeks is een uitgelezen kans voor fans om hun familie en vrienden, die onder de indruk waren van de tv-optredens van Floor Jansen, nader kennis te laten maken met haar veelzijdige muziek.

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

Dat zie je terug aan de bezoekers, want er zijn trouwe fans met hun ouders, partner of kinderen, maar ook mensen zonder metalconnecties wiens interesse is gewekt door Beste Zangers. In de rij die buiten is ontstaan omdat de deuren iets later opengaan, grapt een vrouw over hoe bijzonder zij het vindt om later dit jaar met haar moeder naar Nightwish, waar deze niet mee bekend is, te gaan. Het is een verhaal waar waarschijnlijk veel bezoekers zich deze avond in zullen herkennen.

De show van vanavond bestaat uit twee sets van elk tien nummers met daartussenin een pauze. Wanneer de lichten rond half negen uitgaan klinken de eerste vreugdekreten die alleen maar luider worden wanneer de uiterst kundige Marcel Fisser Band Ever Dream van Nightwish inzet. Floor Jansen maakt onder luid applaus haar opwachting. Het is een goed begin van de avond, al voelt het ontbreken van een tweede stem in het nummer wat onwennig. Daar is bij de bewerking van Franz Lehárs Vilja Lied en de rest van de nummers rekening mee gehouden, want Jansen krijgt ondersteuning van twee achtergrondzangers.

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

Floor Jansen praat de songs aan elkaar met een warm welkom, haar ervaringen met Beste Zangers en anekdotes uit haar ruim twee decennia lange muziekcarrière en haar leven. Een terugkerend thema van gesprek is de ongemakkelijke kruk die samen lijkt te gaan met de mooie, kleine liedjes die vanavond veelvuldig de revue passeren. Het mooie Nemo (Nightwish) in een akoestische versie bijvoorbeeld en Bridle Passion van Northward, het kleinste liedje van de avond, dat Jansen nooit eerder live heeft kunnen spelen. Emotioneler is echter het Hazes-achtige levenslied Mama van Samantha Steenwijk, dat Jansen tijdens Beste Zangers coverde. Tijdens deze song zoeken enkele mensen in de zaal steun bij elkaar en na afloop van het mooie Strong van After Forever lijken de emoties Jansen zelf even te veel te worden. Aan de reacties uit de zaal, de mensen die elkaar opzoeken, het applaus en gejuich is duidelijk te zien en te horen dat de emotionele boodschappen aankomen.

Het is een bijzonder spannende set, want de topperformer wisselt nummers van Beste Zangers, Nightwish, After Forever, ReVamp en Northward met elkaar af. Een slimme zet, want zo is er voor ieder wat wils. Bovendien toont Jansen dat het verschil tussen metal (of het werkwoord 'metalen' dat zij er van maakt) en pop soms ver te zoeken is. De ruige versie van Rolf Sanchez's Que Se Siente doet amper onder in hardheid voor de prachtige vertolking van het duet Sweet Curse (ReVamp), dat de Brabantse samen met de fantastische bariton Henk Poort vertolkt. Deze rasperformer schittert niet alleen tijdens dit duet, maar vertolkt later op de avond ook een mooie, harde interpretatie (à la Disturbed) van The Sound Of Silence. Voordat hij deze song inzet, kan hij het echter niet laten een verbale middelvinger op te steken naar een journalist die Poort betichtte van een gebrek aan kennis van het origineel van Simon & Garfunkel.

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

De tweede set is iets energieker dan de eerste helft van de avond al doet het niet veel voor elkaar onder. Floor Jansen toont zich een echte powervrouw tijdens geweldige, goed ontvangen, versies van Élan (Nightwish) en Energize Me (After Forever). Die rol wisselt ze schijnbaar moeiteloos af met de eerdergenoemde 'kleine liedjes', waar vanavond Our Decades In The Sun (Nightwish) ook onder gerekend kan worden. Interessant zijn ook de nachtclubsong Slow, Love, Slow (Nightwish) en de theatrale vertolking van After Forevers Face Your Demons.

Niet alleen als zangeres toont zij zich veelzijdig, ook als entertainer kan zij uit de voeten. Met haar korte praatjes tussen de nummers door weet ze te ontroeren en krijgt ze daarnaast de lachers op haar hand. Bovendien verloot zij haar outfit van de eerste akte tijdens de tweede helft.

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

Na veel enthousiaste reacties op de vraag wie er later dit jaar voor een tweede date naar een concert van Nightwish komt, is het tijd om te staan, waarna Wolf And Dog van ReVamp ten gehore wordt gebracht. Staand headbangen blijkt toch wat eenvoudiger, maar met al die stoelen in het pad blijft dat wat onwennig. Wanneer het publiek na afloop weer wil gaan zitten, zegt ze dat het beter is om nog even te blijven staan, want het is tijd voor de grande finale The Phantom Of The Opera. Henk Poort betreedt nogmaals het podium voor dit spetterende slot. Jansen en Poort lijken nooit anders te hebben gedaan dan samen dit nummer uitvoeren. Wanneer zij vol kracht en passie de hoge noten aan het einde haalt, is een betere afsluiter niet denkbaar. Fantastisch.

Floor Jansen maakt deze avond indruk met haar ijzersterke opvoering. De laatste keer dat ik haar zag optreden in 013 is bijna twintig jaar geleden. Toen stond ze met haar band After Forever in het voorprogramma van Nightwish. Inmiddels is ze de frontvrouw van deze wereldband. Het is prachtig voor haar én heavy metal dat zij met haar muziek een breder publiek weet te bereiken. Met Beste Zangers wilde zij een lans breken voor heavy metal. De gemêleerde volle zaal toont dat zij daarin is geslaagd. Ik ben blij dat met mijn minder metalgezinde familie te hebben kunnen ervaren.

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

Setlist:

Set 1:
1. Ever Dream (Nightwish)
2. Vilja Lied (Franz Lehár)
3. Storm In A Glass (Northward)
4. Nemo (Nightwish)
5. Mama (Samantha Steenwijk-cover)
6. I Don't Know A Thing About Love (Ruben Annink-cover)
7. Slow, Love, Slow (Nightwish)
8. Sweet Curse (met Henk Poort, ReVamp)
9. Face Your Demons (After Forever)
10. Winner (Tim Akkerman-cover)

Set 2:
11. Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper-cover)
12. Strong (After Forever)
13. Élan (Nightwish)
14. Energize Me (After Forever)
15. Que Se Siente (Rolf Sanchez-cover)
16. Bridle Passion (Northward)
17. Our Decades In The Sun (Nightwish)
18. The Sound Of Silence (door Henk Poort, Simon & Garfunkel-cover)
19. Wolf And Dog (ReVamp)
20. The Phantom Of The Opera (met Henk Poort, Andrew Lloyd Webber-cover)

Floor Jansen @ Poppodium 013, Tilburg, 30-1-2020

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]