Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Crystal Viper - Queen Of The Witches
Jaar van release: 2017
Label: AFM Records

Crystal Viper - Queen Of The Witches

De Poolse metalformatie Crystal Viper is met Queen Of The Witches toe aan zijn zesde langspeler. Na een productieve periode waarin binnen zes jaar vijf albums uitkwamen, heeft de groep vier jaar de tijd genomen voor de nieuwe plaat. Tijdens die jaren van stilte is de groep rond frontvrouw Marta Gabriel (zang/gitaar) grotendeels ongewijzigd gebleven. Gitarist Andy Wave en drummer Golem vervullen trouw hun rol. Bassist Błażej Grygiel maakt sinds vorig jaar deel uit van de groep.

Crystal Viper maakt metal met een flinke knipoog naar de jaren tachtig wat tot een aantal fijne heavymetalplaten heeft geleid. In het verleden zijn er vergelijkingen met Accept en Warlock gemaakt. Op Queen Of The Witches flirt de groep vooral met Iron Maiden, Judas Priest en Manowar.

De plaat opent met het stevige The Witch Is Back dat wordt ingeluid met een fijne oerkreet van Gabriel. Het nummer is iets ruiger dan de songs die volgen, maar geeft een aardige indruk voor waar de groep voor staat. De ritmesectie beukt hard en het gitaarwerk is zeer strak en weet gedurende de plaat af en toe flink te verrassen met prima solo’s. De productie benadert een livegeluid en laat alle instrumenten mooi uitkomen. De zang van Gabriel is degelijk en doet denken aan die van Doro Pesch.

Na de opener volgt een reeks sterke tot aardige songs. Grote minpunten zijn er niet te vinden, maar echt spetteren wil het ook niet altijd. De invloeden van Iron Maiden zijn buitengewoon goed te horen tijdens I Fear No Evil, tot aan de speelse baslijnen aan toe. Dat geldt ook voor Burn My Fire en Flames And Blood. Met de gedragen powerballad When The Sun Goes Down die herinnert aan Manowar, doet de groep het rustiger aan. Dat het nog trager en intiemer kan, toont Crystal Viper met het akoestische Trapped Behind en het deels akoestische We Will Make It Last Forever. Die laatste song start kalm, maar komt vervolgens tot een enorme uitbarsting met een mooie gitaarsolo.

Al met al werkt de formule van Crystal Viper goed. Het is weinig origineel, maar wel degelijk uitgevoerd. Queen Of The Witches is daarmee een prima plaat voor metalheads die nog altijd geen genoeg kunnen krijgen van de jaren tachtig en op zoek zijn naar muziek die het geluid van toen benadert. Noemenswaardig is ook het toffe artwork en de diverse bonustracks. De cd-versie heeft als extraatje de Grim Reaper-cover See You In Hell; een nummer dat perfect aansluit bij het eigen werk van Crystal Viper. De elpee heeft als bonustrack een cover van Long Live The Loud van Exciter.

Tracklist:
1. The Witch Is Back
2. I Fear No Evil
3. When The Sun Goes Down
4. Trapped Behind
5. Do Or Die
6. Burn My Fire Burn
7. Flames And Blood
8. We Will Make It Last Forever
9. Rise Of The Witch Queen
10. See You In Hell (Grim Reaper-Cover)

Score: 75 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 maart 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]