Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2021

Crystal Viper - Legends
Jaar van release: 2010
Label: AFM Records
Crystal Viper - Legends
Legendes, ik ben er dol op! Het maakt me niet uit of het oude (de Trojaanse oorlog) of recentere (de bokkenrijders) legendes zijn. Of ze nou wereldberoemd zijn, zoals koning Arthur of bijna vergeten in stoffige boeken nog na te lezen zijn. Ik zal niet beweren dat ze allemaal even spannend of mysterieus zijn, maar behalve dat het vaak prachtige verhalen zijn, vormen ze een uitstekende voedingsbodem voor (epische) metal.

Episch zet ik in dit geval tussen haakjes, want Crystal Viper voegt al langere tijd het beste van Accept, Running Wild en Warlock samen. Niet bepaald episch dus, maar gewoon lekkere heavy metal. Recht voor je raap. De typisch Duitse sound is opmerkelijk voor een Poolse band, al zullen velen niet weten dat thuisstad Katowice voor de eerste wereldoorlog nog Kattowitz heette en daarmee tot het Duitse Keizerrijk behoorde. Voilà, weer een mysterie de wereld uit geholpen.

Behalve dezelfde kwaaltjes heeft Crystal Viper ook de positieve eigenschappen van Duitse metal. In dit Duits-Poolse woordenboek staan niet de woorden originaliteit en progressie, maar het klinkt allemaal weer verdomde lekker. Binnen no time pakken de heerlijke riffs en solo’s je bij de strot. Marta Gabriel beschikt over een prima paar stembanden en gilt er lekker op los. Zoals gewoonlijk zijn er een handvol gastmuzikanten zo vriendelijk geweest een bijdrage te leveren. Kortom, er moet haast wel iets mis met je zijn als je niet lekker mee kan blèren op songs als Goddess Of Death, Secret Of The Black Water en A Man Of Stone.

Die laatste gaat tegen de verwachting in niet over de golem (iets anders dan Tolkiens creatie) van Frankfurt. Andere songs missen helaas wel speciale teksten. Misschien handelen ze over onbekende legendes, maar ik vrees dat deze epossen voor het eerst aan het papier toevertrouwd zijn. Een gemiste kans. Andere zaken als het sterke accent van Marta neem ik haar eigenlijk niet eens kwalijk. Het zou eerder opvallen als haar uitspraak wel goed was. Fans van de eerder genoemde bands en Iron Maiden kunnen hun slag slaan. Legends bevat een aantal puike songs en andere zullen je wat minder pakken. Legendarisch zal Crystal Viper met een plaat als deze echter niet worden, maar leuk is het zeker!

Tracklist:
1. The Truth
2. Ghost Ship
3. Blood Of The Heroes
4. The Greed Is Blind
5. Sydonia Bork
6. Goddess Of Death
7. Night Of The Sin
8. Secrets Of The Black Water
9. Man Of Stone
10. Black Leviathan
11. TV War (Accept Cover) (bonus track)

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 28 november 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 02-12-2010 om 13:39u

wat een zwakke zang