Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - The Dolby Atmos Experience + Cinematic And Live
Jaar van release: 2016
Label: Nuclear Blast Records
Luca Turilli's Rhapsody  - Prometheus - The Dolby Atmos Experience + Cinematic And Live
'Groot, groter, grootst'. Dat lijkt zo’n beetje het levensmotto te zijn van de energieke Italiaan Luca Turilli, die al zo'n twintig jaar vrijwel iedere vrije minuut steekt in het creëren van grootse, episch klinkende power metal. Jarenlang deed hij dat binnen de band Rhapsody, waarmee de harten van veel powermetalfans werden veroverd, maar tegenwoordig maakt hij muziek onder de naam Luca Turilli's Rhapsody. De nadruk is zoals altijd blijven liggen op het maken van bombastische en cineastische muziek met veel ruimte voor klassieke orkestratie. Het vorig jaar verschenen Prometheus, Symphonia Ignis Divinus, dat Turilli in totaal liefst negen maanden kostte om te componeren en te mixen, is dan ook in vele opzichten een logische culminatie van Turilli’s fascinatie en voorliefde voor heroïek, dramatiek en over the top bombastische klanken.

Groot is echter niet groot genoeg. Ondanks de toch al zeer rijke productie van Prometheus verscheen er voorafgaand aan de kerstdagen een bijzonder interessante nieuwe box-set van dit album. Daarin bevindt zich niet alleen een blu-ray-versie van deze plaat – volgens Nuclear Blast het eerste muziekalbum ooit dat in Dolby Atmos is gemixt – maar ook de dubbel-cd Cinematic And Live, waarop we een liveregistratie horen van de recente Europese tournee van de band. Het is tekenend voor de ambitie en de gedrevenheid van Turilli dat hij de grootse sound van Prometheus zo gedetailleerd en perfect mogelijk wil overbrengen op de luisteraar. Tegelijkertijd moet ik constateren dat de luisteraar ook wel over een uitstekende installatie moet beschikken om de sound goed in balans te krijgen.

Wie hier echter mee experimenteert, hoort een uitvoering van Prometheus die gelaagder, gedetailleerder en (nog) orkestraler is dan de reguliere variant. Nu is pas echt goed te horen hoezeer de klassieke elementen zijn verwerkt in de van zichzelf al barokke power metal van deze band. Toch zullen de fans van Rhapsody minstens zo blij worden van de liveregistratie Cinematic And Live. Verdeeld over twee goed gevulde schijven (in totaal stond de band meer dan twee uur op het podium) biedt deze registratie een zeer goed klinkend overzicht van de geschiedenis van (Luca Turilli’s) Rhapsody (Of Fire). Het geluid is indrukwekkend, zonder dat het gekunsteld aanvoelt. De band wordt bovendien bijgestaan door twee operazangers (een tenor en een sopraan).

Het belangrijkst is de geweldige setlist, waarin naast nieuw werk ook meer dan voldoende aandacht is voor klassieke nummers (Land Of Immortals, Knightrider Of Doom, Dawn Of Victory en Emerald Sword, om er een aantal te noemen). Zelfs materiaal van het solowerk van Turilli komt aan bod (zo is het geniale album Prophet Of The Last Eclipse goed vertegenwoordigd met twee nummers). De uitzinnige publieksreacties bij die nummers spreken boekdelen wat betreft de impact die deze albums destijds hadden op het powermetalgenre. Tussen al het instrumentale vuurwerk houdt de relatief nieuwe frontman Alessandro Conti zich uitstekend staande. Hij slaagt er zelfs in om Fabio Lione enigszins te doen vergeten, wat een niet geringe opgave is.

Cinematic And Live is feitelijk een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het album maakt vooral duidelijk hoeveel fantastische tracks Turilli inmiddels uit zijn mouw heeft geschud. Daardoor vliegen de ruim twee uur in sneltreinvaart voorbij. Deze bundel is dan ook een must voor iedereen die de muziek van Rhapsody een warm hart toedraagt.

Tracklist:

Cinematic And Live
1. Nova Genesis
2. Il Cigno Nero (Reloaded)
3. Rosenkreuz (The Rose And The Cross)
4. Land Of Immortals
5. Aenigma
6. War Of The Universe
7. Of Michael The Archangel And Lucifer’s Fall (Extract)
8. Excalibur
9. The Ancient Forest Of Elves
10. Son Of Pain
11. Prometheus
12. Drum Solo
13. Knightrider Of Doom
14. Warrior’s Pride

Cinematic And Live (cd 2)
1. The Astral Convergence
2. The Pride Of The Tyrant
3. Tormento E Passione
4. Demonheart
5. Bass Solo
6. Warrior Of Ice
7. Of Michael The Archangel And Lucifer’s Fall Part II - Of Psyche And Archetypes
8. Dark Fate Of Atlantis
9. Dawn Of Victory
10. Quantum X
11. Ascending To Infinity
12. Emerald Sword
13. Finale

Prometheus - The Dolby Atmos Experience (cd 3)
1. Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis)
2. Il Cigno Nero
3. Rosenkreuz (The Rose And The Cross)
4. Anahata
5. Il Tempo Degli Dei
6. One Ring To Rule Them All
7. Notturno
8. Prometheus
9. King Solomon And The 72 Names Of God
10. Yggdrasil
11. Of Michael The Archangel And Lucifer's Fall Part II: Codex Nemesis

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 januari 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]