Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-01-2021

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Het heeft wat langer geduurd dan gepland (de releasedatum is immers enkele maanden naar achteren geschoven), maar drie jaar na Ascending To Infinity presenteert gitaargrootmeester Luca Turilli met het groots getitelde Prometheus – Symphonia Ignis Divinus eindelijk zijn nieuwe werk. Wederom uitgebracht onder de naam Luca Turilli’s Rhapsody zal het niemand verbazen dat de ‘cinematic metal’, zoals de bandleden hun stijl tegenwoordig zelf omschrijven, groots, episch en vooral enorm bombastisch klinkt. Niet voor niets kostte het Turilli zeven maanden om het album te componeren, waarna nog eens drie maanden productietijd en meer dan vijftig dagen voor de mix werden uitgetrokken.

Hoewel ik eerder nog mijn twijfels uitte bij de noodzaak van de split met Alex Staropoli en Fabio Lione (die onder de naam Rhapsody Of Fire verder zijn gegaan), blijkt dat de muzikale verschillen tussen beide bands inmiddels iets groter zijn. Zo was Dark Wings Of Steel bijvoorbeeld een voor Rhapsody-begrippen verrassend sobere plaat, die zonder allerlei toeters en bellen overeind bleef door prima, bijna ouderwets (sterke) powermetalnummers. Die plaat staat toch wel in schril contrast met Turilli’s gebruikelijk overdadige orkestratie en dramatiek (hoewel personen die niets met het genre hebben waarschijnlijk weinig verschil zullen horen).

Want als er één bijvoeglijk naamwoord is dat Prometheus - Symphonia Ignis Divinus het best samenvat, dan is het wel bombastisch. Alle registers worden opengetrokken: de ene keyboardlaag is nog niet verdwenen, of het volgende koor zet alweer in. Het is een enorm knappe prestatie, maar de vraag is in hoeverre ook de ‘kale’ nummers en melodielijnen overeind blijven. Die vraag werpt zich des te meer op na het vervaarlijk tussen kunst en kitsch balancerende intro Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis). Gelukkig valt het mee, zoals de eerste ‘echte’ nummers Il Cigno Nero en Rosenkreuz (The Rose And The Cross) duidelijk maken. Naast de nodige orkestraties worden beide nummers óók gekenmerkt door fris gitaarwerk, fraaie solo’s en groots aangezette, meeslepende refreinen.

Een andere troef is zanger Alessandro Conti. Hij toont zich een uitstekende vocalist die zich moeiteloos staande houdt tussen het instrumentale geweld. Opvallend is dat hij in de Italiaans gezongen nummers (het eerder aangehaalde Il Cigno Nero en Il Tempo Degli Dei) nog net iets meer gevoel lijkt te leggen, maar ook in de Engelstalige nummers kwijt hij zich uitstekend van zijn taak. Hoewel Prometheus - Symphonia Ignis Divinus geen conceptalbum is, draaien veel teksten om mythische, spirituele en bovennatuurlijke thema’s – al dan niet op bekende verhalen gebaseerd. Dat daarbij clichés niet worden vermeden, blijkt wel uit One Ring To Rule Them All, wat mij betreft de enige misser. De Lord Of The Rings-thematiek is inmiddels toch wel genoeg uitgemolken, lijkt mij zo!

Voor de rest is Prometheus - Symphonia Ignis Divinus eigenlijk precies geworden wat ik ervan had verwacht. Dat is tegelijkertijd de kracht en de zwakte van het album. Want hoewel er hoorbaar enorm veel werkuren en vakmanschap in deze plaat zitten, mis ik als luisteraar af en toe de connectie met de muziek. Dat was een euvel dat mij ook al op het vorige album opviel overigens. Hoewel alle ingrediënten van de oudere albums ook hier (in veelvoud) vertegenwoordigd zijn, steekt Prometheus - Symphonia Ignis Divinus dus wel wat af tegen bijvoorbeeld het legendarische Power Of The Dragonflame en Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret. Desondanks biedt dit album voldoende fraais om van te kunnen genieten. De orkestratie iets inperken zou Turilli echter geen kwaad doen.

Tracklist:
1. Nova Genesis (Ad Splendorem Angeli Triumphantis)
2. Il Cigno Nero
3. Rosenkreuz (The Rose And The Cross)
4. Anahata
5. Il Tempo Degli Dei
6. One Ring To Rule Them All
7. Notturno
8. Prometheus
9. King Solomon And The 72 Names Of God
10. Yggdrasil
11. Of Michael The Archangel And Lucifer's Fall Part II: Codex Nemesis

Score: 78 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 juni 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Reactie van 100 op 06-06-2015 om 09:19u

SUpergaaf!!
Een van mijn favourite bands!
Zeker de moeite waard!!

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Reactie van appie op 06-06-2015 om 09:50u
Score: 20 / 100

Die zang en die zanger, wat een enge flikker met die verwijfde hoge stem.
Dit genre moet je scharen onder opera of musical muziek, de rock & roll basis is hier totaal verdwenen.

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Reactie van Da -Z- op 08-06-2015 om 03:55u
Score: 90 / 100

Haha Appie de homofoob. zal me niks verbazen als hij binnenkort op de cover van vanity fair staat met z'n omgebouwde lichaam. Maar terug naar de muziek: de muziek is super. Begrijp het als het je stijl niet is, maar de zanger en luca zijn enorm goeie muzikanten die, naar mijn smaak, enorm goeie muziek maken (ben geen homo trouwens). Hun eerste album is nog steeds niet uit m'n playlist te slaan. Het nummer ascending to infinity staat in mijn top 10 beste metal nummers ooit

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Reactie van appie op 08-06-2015 om 18:05u

Hahahaha ik heb er al zoveel voor flikker uitgemaakt en ik denk dat nog geen half procent van die gasten ook daadwerkelijk homo is.
Ik gebruikt de term meer om verwijfd gedrag te benoemen en wees eerlijk die zanger klinkt als een wijf (vrouw anders discrimineer ik die ook weer).

Luca Turilli's Rhapsody - Prometheus - Symphonia Ignis Divinus
Reactie van RvS op 18-06-2015 om 16:16u
Score: 75 / 100

Nee, hij klinkt als een tenor, een man met een hoge zangstem, niet als een 'wijf'.

OT: Goed album. De gitaren mogen van mij in de stevige stukken wat hoger in de mix komen. Verder vindt ik de orkestraties erg goed uitgewerkt. Ja, vind de plaat beter dan verwacht.