Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Zodiac - Grain Of Soul
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records
Zodiac - Grain Of Soul
Het Duitse Zodiac behoort tot een van de betere acts van de hedendaagse bluesrock. Zeker het debuutalbum A Bit Of Devil (2012) (met het weergaloze Coming Home) is een meer dan uitstekende plaat en verdient zoveel meer lof en naamsbekendheid dan dat deze nu heeft. Ook de twee platen die daarna kwamen, zijn meer dan prima en met zo'n staat van dienst zijn de verwachtingen voor album nummer vier Grain Of Soul hoog.

Met elke plaat weet de groep af te wijken van het geluid van zijn voorganger en dat is ook het geval met Grain Of Soul. Waar op Sonic Child (2014) nog flink geflirt werd met funk, ligt dit maal de focus op straightforward en riffgedreven rock, waar zelfs af en toe nog wat grunge in valt te ontdekken. Het atmosferische en ruimtelijke karakter is daarbij losgelaten en het zijn vooral krachtige en up-tempo rocksongs die de groep op je afvuurt. Het moet allemaal sneller en scherper, met een grote nadruk op catchy en meeslepende refreinen.

Het grootste gedeelte van de plaat staat vol met goede nummers, waarbij vooral het gitaarspel van vocalist Nick van Delft en Stephan Gall positief opvalt. Van de lange gitaarsolo's is grotendeels afstand gedaan en het zijn vooral stuwende gitaarriffs die Grain Of Soul zijn glans geven. Voorbeelden hiervan vind je terug in Ain't Coming Back, het versnellende eindstuk in Animal en het strakke Like The Sun. Het is hierbij alleen jammer dat de band het niet helemaal af weet te maken met pakkende coupletten of refreinen. Het blijft allemaal een beetje tam en te vaak houdt de plaat de aandacht niet vast. Vooral het stukje meeslependheid in de zang van Van Delft lijkt te missen.

Hierdoor laat Grain Of Soul je een beetje achter met een dubbel gevoel. Muzikaal zit de plaat goed in elkaar, maar de groep lijkt elke vorm van experiment uit de weg te zijn gegaan. Hierdoor klinkt het allemaal goed, maar ook erg generiek. Tracks als Grain Of Soul, Sinner en Rebirth By Fire kunnen dan ook lang niet de aandacht vasthouden. Gelukkig staan daartegenover sterke songs als Animal, Follow You, Down en Like The Sun, die daar wel voor weten te zorgen. In ieder geval is Grain Of Soul bij lange na niet het beste werk dat Zodiac uit heeft gebracht. Misschien is het goed voor de band om even een stapje terug te doen, want met vier studioreleases in vier jaar tijd ligt de productiviteit van de Duiters wel erg hoog, maar lijkt er daardoor nu ook een stuk kwaliteit ingeleverd te worden. Desondanks blijft Zodiac een sterke formatie en ook met deze release blijven ze wat mij betreft in de topregionen van het genre. Het kan echter wel beter.

Tracklist:
1. Rebirth By Fire
2. Animal
3. Follow You
4. Down
5. Faithless
6. Crow
7. Ain't Coming Back
8. Get Out
9. Like The Sun
10. Sinner
11. Grain Of Soul

Score: 75 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 3 september 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]